Ilja Gort met een Château Giscours (daar heb ik gewerkt!) 2008 (mooi jaar voor de Médoc)
Wijn
Vandaag foto's van die uitzending van gisteren, Kurk of schroefdop?
Hij doet het erg leuk, maar ik zou het fabricageproces van die kurk wat meer hebben laten zien. En wat er mis is met die kurken die dat vrouwtje van die lopende band eruit haalde. Daarnaast kort vermelden kunststof kurken, en geperste kurken (van kurkafval).
Erg interessant: dat witte wijn beter blijft onder schroefdop. Zie de laatste foto.
Het is tot en met 20 november nog terug te zien op Uitzending gemist, hier (alle links hier in een nieuw venster).
Waarom geen foto's van het koken van gisteren? Simpel. Het was veel te laat geworden en ik at een rest pasticcio. Gisteren dus geen mosselen met friet, en vandaag dus mosselen met friet.
Spanje
Donderdag, ongepubliceerd recept.
Crèpes met stukjes mojama erin, op de manier van spekpannekoek. Gebruik 2/3 tarwebloem en 1/3 boekweitmeel. Met stroop serveren maar met een heel fijne stroop, bijvoorbeeld rijststroop.
Mojama koop je bij die Spaanse winkel van gisteren, en zie hun mojama recepten hier, vanwaar je ook naar bestellen kan gaan.
Die Spaanse winkel mailde In ieder geval hebben we je bio olijven, olijfolie mudejar, ventresca en biologische pimientos del piquillo gestuurd. De olie die ik je nu gestuurd heb is ook van die perserij [zie verderop] en vinden wij zeer goed (niet als verkoop-argument, maar echt. Die gebruiken we persoonlijk).
Mudejar, dat is Moors-Spaans.
Ventresca is buikfilet van tonijn, het beste stuk. Zie hier.
En pimientos del piquillo zijn licht pikante, geroosterde ingemaakte paprika'tjes. Zie hier.
Château de la Garde, met een fraaie Mehari ervoor.
Die verwildere olijfolie [zie gisteren]... dat is van bomen die in het wild groeien op plekken die niet echt normaal bereikbaar zijn. De boer gaat daar plukken (gratis...) wat er goed is. De opbrengst is zeer laag, max. 200 liter per jaar, maar de olie is goed.
De vraag is of er volgend jaar nog olie van komt. De bomen staan in het gebied wat onlangs is afgebrand... Het vuur is gekomen tot op 1 km van de perserij... De "wilde" bomen stonden aan de verkeerde zijde... Hoogstwaarschijnlijk einde oefening dus, maar is nog niet helemaal zeker.
Pepers
Die Westland Peppers van gisteren (zie hier; dat recept een beetje naar onderen, vandaag tenminste, dat is met die groene Corno de toro (stierenhoorn) paprika uit Italië. In Frankrijk heb je rode, Corne de bœuf, koeiehoorn.
Enfin, ze schreven Leuke blog heb je Maarten, had hem wel is eerder gevonden.
De Madame Jeanette is een peper die wij wel telen maar niet in grote hoeveelheden.
Die cili [uitspraak tsjIElie want het is Maleis] goronong waar je het over hebt is eigenlijk een Madame Jeanette in Duitsland. Meer landen noemen ze zo.
Wij hebben heel veel producten, bv. de nummer 1 van de heetste pepers van de wereld, de naga jolokia, maar ook snack-paprika's en Mexicaanse pepers. Wat zullen we naar je opsturen?
Gort met een stuk Siciliaans (was het, dacht ik) kurk
Correctie!
De Naga jolokia is forsch heet, zeker, maar nummer één is de Trinidad Moruga Scorpion.
Zie hier en hier en hier en hier.
Zie trouwens ook hier.
Kijk, dat bedoelde ik. Hoe hebben ze hier kurken van gemaakt?
Dat lijkt meer een onderzettertjes productie...
Dat lijkt meer een onderzettertjes productie...
Varia
Zag gisteren 2012 Het jaar nu. Hoe kwam ik daar in Godsnaam aan? Na vijf minuten weg ermee.
Zag ook The Client. In het begin heavy, en niet slecht. Later onderhoudend, hoewel af en toe ietsje flauw, en de plot is overdreven. En nog later steeds vager en onduidelijker.
Gisteren 620 pageviews hier, waarvan 125 van regelmatig terugkerende bezoekers.
Vandaag de kachel aan. Voor het eerst sinds het voorjaar. 17 graden was het, en toen het 18 was leek het plofheet.
Haast de zeik in net, met dat frietbakken. De thermometer zat er niet goed in. Wel goed erin: 220 graden... Dat is zelfontvlammend bijna. Komt ervan als je blog schrijft + frituurt tegelijkertijd.
In die Client film kwam Led Zeppelin ter sprake. O ja! Zie hier en hier.
Ik vertelde al eens dat ik al jaren op zoek ben naar zo'n Portugese herdersjas, nergens te vinden. De studenten in Coimbra dragen ze, vooral als ze in groepen muziekmakend door de stad trekken.
Net zoiets als in Spanje, de Tunas. Zie die hier.
Hé! Een vendelzwaaier. Zouden die Brabanders dat van (80 jarige oorlog) die Spanjolen hebben geleerd? Zie hier.
Maar goed, die Portugezen in Coimbra.
Zie hier. En hier. En hier.
Dit is André Lurton links, dé wijnmaker van groot Bordeaux. Zie hier.
Heel goede witte wijn, die onder schroefdop beter bleef dan onder kurk na vijf jaar.