dinsdag 6 december 2011

Eerst maar even gisteren,


toch?!



Paddo-fond, flespompoen, tofu, puntpaprika.
Pindaolie, sjalot, gemberwortel, lombok, knof...
Paddo-fond en medium sherry...
Daoen salam en daoen djeroek poeroet, miso... proef.
Stukkies flespompoen...
Stukkies puntpaprika...
Blokkies tofu...



Diversen

Nep-Rungis ("voor de kerst") hier (alle links hier in een nieuw venster).

Mail van L. Dank!

Vanwege de tijd van het jaar moet ik aan Frans Nielen denken. Nielen, beeldend kunstenaar, hebben wij zo'n 40 jaar meegemaakt. Als bij PSV weer een nieuwe voetballer was aangekocht, was Frans present. Hij sloeg de plotselinge miljonair op de schouders en liet hem lachen (Frans was erg geestig). Palmde zijn vrouw in (Frans zag er leuk uit) en verkocht hem/hen, op zijn minst een schilderij of een totempaal (Frans kon goed handelen).
Wij hadden een tekkeltje gekocht en bij die koop zaten de inentingen, die het beestje nog moest krijgen, inbegrepen. Wij moesten daarvoor naar een dierenarts in Helmond. Op het moment van ons vertrek, stapte Frans van zijn fiets en bij ons in de auto: hij reed mee. In Helmond kwamen wij met zijn drieën de wachtkamer binnen met het tekkeltje op mijn arm, verstopt in mijn bontmuts. De wachtkamer zat vol "koppen" die allemaal model hadden kunnen staan voor het schilderij "De aardappeleters" vergezeld van hun dieren. Terwijl we lang moesten wachten, werden we goed in de gaten gehouden. Nielen ging staan: "Vorige keer moest ik ook zolang wachten, had ik mijn parkiet bij me, in mijn handen!" Hij beeldde het uit terwijl alle koppen zijn kant uit draaiden. "Was ik eindelijk aan de beurt, vloog dat vogeltje weg!" "Ocherm!" reageerde men. Vorig jaar om deze tijd is Frans overleden.


Ja, praat me niet over Hellimonders...
Een groter verzameling karpatenkoppen vind je in de hele wereld niet...



Dank, PJ!

Zag (deel 2 van Het paard van Sinterklaas) Waar is het paard van Sinterklaas.
Beetje neergesabeld, maar als je door het moeizame begin heen bent, dan is het net zo'n aardige film als deel 1. Misschien bij delen zelfs beter.

En H. was het met me eens; leuk voor kinderen én volwassenen.

Was met PJ in die kroeg Pauze (Folkingestraat). Aparte tent. Iedereen groet je terug als je naar buiten loopt en Doei zegt.



O jee, ik had ook nog allerlei foto's van de markt, inkoop. Saffraan, Andijker Muizen en "wilde" abrikozen (maar ze bleven heel lief in hun kistje liggen).

Nou ja, dat kompt later dan dus.
Eerst eten...

Folkingestraat
Nieuw modern bordeel op het Zuiderdiep.
Tiepo naar binnen, forsche neger achter een desk, hij betalen, mocht ie doorlopen.
Gang, dwarsgang. Grote tieten naar links, kleine naar rechts. Hij naar links.
Dwarsgang: blonde vrouwen naar links, donkere naar rechts. Hij naar links.
Dwarsgang: grote lullen naar rechts, kleine naar links. Hij naar rechts. Deur. Door die deur. Staat ie in de Folkingestraat...

(C3: dit is niet die Groninger grap die ik vanavond meldde! Die kompt nog!)
("Ken je het Groninger alfabet?")



Recept
Minestrone
Week witte bonen.
Bak groenten zachtjes aan in wat olijfolie; ui, wortel, sperzie- en/of snijboon (snijboon in ruitjes gesneden), stukjes broccoli-stengel, selderijknol en knoflook.
Doe er een hambeen bij of schraapsel daarvan (of desnoods stukjes rauwe ham) en voeg genoeg water toe om alles onder te laten staan.
Laat aan de kook komen en dan 10 minuten zachtjes doorkoken.
Haal van het vuur en laat 24 uur staan.
Kook de witte bonen half gaar.
Kook een klein soort pasta bijna gaar.
Pasta en bonen afgieten en bij de groenten doen.
Water toevoegen tot alles meer dan onder staat.
Kruiden met peper, zout, groene kruiden en laurier.
Op half hoog vuur aan de kook laten komen met een deksel op de pan en zachtjes door laten koken, indien nodig, tot de alles gaar is.
Proeven op peper en zout.
Serveren met pesto.



(Dit is het mooie: ze laat zich niks op de mouw spelden door die Sinterklaas...)