maandag 28 september 2009
23/27-09
Want zolang heeft het geduurd voor ik de computer op gang had.
Ongelofelijk trouwens. Gooide vóór Frankrijk nogal wat weg, oude troep allemaal, maar ja, nu moet het weer aangeschaft worden. Edoch. Binnen 24 uur had ik gekregen een wasmachine, een koelkast, een tv, een tafel, een bank, gordijnen en rails en nog het een en ander. Een waterkoker, pannen... Heb dat wel maar deels in Bordeaux.
Recept
Soep met koya tofu en shiitake
Week shiitake in handwarm water met ietsje soya-saus erbij (bord erop zodat ze niet drijven).
Maak miso-bouillon met het weekwater en eventueel extra water.
Prepareer de koya tofu (hier (alle links hier in een nieuw venster).
Breng de soep op smaak met sake, mirin en soja-saus.
Doe de koya tofu in de soep en laat met een deksel op de pan vijf minuten sudderen.
Haal de stelen van de shiitake, doe de hoeden in de soep en laat die nog 10 minuten trekken.
Laat koud worden zonder deksel.
Haal de tofu en de paddestoelen uit de pan.
Breng de soep aan de kook.
Snij de tofu in blokjes en snij eventueel ook de shiitake.
Warm alles op in de soep.
Dit is wat anders hoor; kookte de tweede dag prei met ui en knof, bij gebakken aardappelen en vissticks in gembersaus. De eerste dag simpel, een blik bruine bonensoep met ui en knof erin en ketjap en sambal.
Wilde bij dat lijstje van wat ik hier meteen ging eten (haring en zo) ook die Zwitserse strooikaas zetten maar dat klopt niet want die stuurde JT me, en erwtensoep maar dat klopt ook niet want spliterwten kan je in Frankrijk overal krijgen.
Links, oa. uit NRC next.
Kruidenolie
Oesters
Rotterdamse oogst
Week van de smaak
Proef en stem
De heimweekeuken
Vind natuurlijk van alles “terug” bij het uitpakken van het opgeslagen spul. Hier las ik gisteren in en vond het antwoord op een vraag die ik hier stelde. Oostenrijkse volkslied “Land van bergen / Land van stromen”. Karel schreef dat het geparodieerd werd tot “Land van erwten / and van bonen, / land van” en de rest wist ik niet meer. “Land van vier bezettingszônen”.
Recept
Soep met lontong, sop lontong, Indonesië.
Kook lontong.
Maak kippenbouillon.
Bak in wat arachide-olie ui en knoflook aan, eventueel met verse gember en/of laos (toko).
Bak flink gesneden witte of chinese of spitskool mee.
Kruid met redelijk veel fijngesneden gedroogde kentjoer (toko; dit móet erin) en verder met kruidnagel, foelie en komijn.
Giet er de kippenbouillon over en voeg enkele blaadjes daoen salam toe (toko).
Breng asan de kook en laat trekken tot de kool gaar is.
Warm lontongblokjes in de soep op.
Serveer met ketjap en sambal.
Reliek van mijn bejaarde voorganger
O, gaat het centrum van Petersburg mogelijk van die Unesco Werelderfgoedlijst af omdat er een enorme toren wordt gebouwd? Net als Bordeaux misschien met die nieuwe brug...
Kikkererwten, paprika, gepocheerd ei gemaakt.
Dagblad van het Noorden: artikel over website van culios, geen webadres erbij. En zit dit thuis, zonder internet, te schrijven...
Publié par Maarten à 15:05:00