woensdag 3 december 2008

PJ


Dat gedicht, bericht aan de reizigers, was van Jan van Nijlen.
N.B.: ben op zoek naar een gedicht van hem dat zou moeten gaan over drie mannen in een café.
Zou je trouwens niet zelf willen posten hier? Want Marieke lijkt geëclipseerd...

Baba au rum
Om de snoeplust van hun meester te bevredigen, trachtten de patissiers van koning Stanislas (plm.1750) elkaars verbeelding te overtreffen. Zo ontstonden enkele welgekende desserts zoals de Ali-baba, de voorganger van de Baba au rum, een cakeje dat sterk gearomatiseerd is met saffraan en gedompeld wordt in vino de Málaga.
Aardig: van Ali-baba naar baba.




Je eigen plaatje was te klein; neem altijd iets met plm. (àà als kleinste maat.

Maar goed, Baba.
De Dictionnaire heeft het over Ali Baba maar ook een andere theorie. Baba, Pools, is dikke oude vrouw. En het komt uit Polen. De schoonvader van Louis XV vond de kugelhopf te droog en z'n patissier, Stoher, ging naar Parijs etc.
Meestal met rum, soms met kirsch, en voor Alexandre Dumas met malaga.
Gistdeeg met boter, melk en ei, bakken, dompelen in rum-suikerstroop. Soms met krenten of rozijnen (kugelhopf!), evt. met citroen, wat me een goed idee lijkt.

Place du Tertre (Montmartre) ligt op een heuvel (tertre) plm. 130 mtr.; dus: heuvelplein.
Zo zou Willem Frederik Hermans het genoemd hebben.




Schilderij is van H.C.Kranenburg
Frankrijk kent nog meer Châteaux du Tertre.
a/ Château Ambrières-les-Valées (halverwege Fougères en Alençon)
b/ Château du Tertre-Normandie
Die liggen ook op een heuvel(tje).
Heb inmiddels begrepen dat Château du Tertre-Medoc ook op een heuvel ligt, dus dat lijkt me gewoon de verklaring voor de naam.

Ja, grote platte heuvel. Kwam er net nog langs. Zal er zelf een dezer dagen een foto van maken want ik vind niks fraais.
Zag dat één van hun wijnen ook "Les Hauts du Tertre" heet, een Margaux.
Ja, dat is hun tweede wijn, maar haut kan van alles betekenen.