woensdag 23 januari 2008
Spaanse les 2
De link naar de ingrediënten-vertaler staat op dit blog, links onder na helemaal naar boven gescrolled te zijn, "Food Lexicon".
Rechter muisknop, nieuw venster kiezen.
Linzen recepten nu.
Linzen, basisrecept
De meeste linzen hoeven niet te worden geweekt, behalve als ze al drie jaar in het keukenkastje staan.
Dupuys-linzen (de lekkerste) wel een uurtje weken. Rode linzen koken altijd kapot.
Het basisrecept is altijd hetzelfde, van de Amsterdamse Huishoudschool via A Book of Middle Eastern cooking tot Winnie the Poohs cookbook.
Wortel, selderijknol, ui, peterselie en knoflook even aanbraden in wat olie en dan even zachtjes laten doorstoven.
Peper erbij, laurier, bonenkruid, korianderzaad en komijn.
De groenten wat prakken, koude bouillon erbij en de linzen.
Afschuimen als het kookt, op zout controleren en met deksel zachtjes laten pruttelen tot de linzen gaar zijn.
Dan moet de vloeistof trouwens bijna zijn weggekookt.
Zoniet, dan heb je linzensoep in het geval van teveel bouillon, en verbrande linzen bij te weinig.
Variaties
Verse worstjes meekoken.
Eieren erin pocheren.
Met tomaat.
Met kerrie en appel.
Met mergpijpen (als dat nog mag) en water.
Gekookt met een stukje ongeweekte zoutevis of zoute sardien.
Koken met een scheut zoete rode wijn erbij of malaga of zo.
Dupuy linzen
Linzen met konijn, Bordelais
Haal de mooie stukken van een (liefst wild) konijn, hak de rest fijn en kook daar bouillon van met de gebruikelijke ingrediënten.
Laat die een nacht staan, ontvet, zeef, en kook daar de linzen in.
En serveer met de gebakken mooie stukken.
Linzen met paddestoelen, Frankrijk
Kook de linzen zoals in het basisrecept, maar met een stuk hambot of schraapsels van een hambot, en zonder zout dan dus.
Bak ui en wat prei in olie, doe daar dan de paddestoelen bij, en als die gaar zijn mengen met de gare linzen.
Linzen met varkenspoot, Frankrijk
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes eruit, linzen erbij, peper, laurier, zie maar.
En dan die linzen daarin koken natuurlijk.
De botjes bewaren voor de kinderen; bikkels.
Rode linzen
Linzencurry met gedroogd fruit, Afghanistan
Doe gedroogde abrikozen (liefst "zure") of vijgen in kokend, iets gezouten water; als het water weer kookt de vlam uit doen en de pan acht uur laten staan.
Kook linzen.
Maak een kerriesaus, eventueel met cocos erdoor.
Meng de uitgelekte linzen met de saus en de vruchten en doe in een ovenschotel.
Warm op in de oven (160 graden).
Er kan ook bijvoorbeeld gekookte lamstong door of er kunnen, voordat het de oven in gaat, eieren boven gebroken worden.
Maak na de toevoeging van elk ei ruimte in de diepte daarvoor door er een lepel naast te steken en die lepel van het ei weg te trekken, horizontaal.
Linzen-salade, Spaans
Kook de linzen maar gebruik geen zout.
Laat in plaats daarvan stukken hambot meekoken (bot van rauwe ham dan dus) en grove stukken goed droge rauwe ham.
Laat in de kookvloeistof afkoelen, giet af, laat goed uitlekken en verwijder de botten.
Breng op smaak met goede olijfolie, goede wijnazijn, peper en eventueel zout.
Publié par Maarten à 18:56:00