woensdag 22 januari 2020

Vier klassiekers





Vier mooie dingen die we eind vorige maand kookten



Konijn met pruimen in Leffe


Rookspekjes uitbakken...

Eventueel wat reuzel erbij, konijnenbouten bruinen en uit de pan

Kastanjechampignons aanbakken in reuzel in een andere pan
Stoven met de spekjes en met Leffe brun
P/z

Reuzel in de eerste pan, ui, knof...
Bloem...
Leffe brun, p/z, tijm, laurier...
Konijn erin en een snee witbrood, dik ingesmeerd met Dijon mosterd
40 minuten

Eventueel wat kippenbouillon erbij

Gedroogde (niet té droge) pruimen erbij, 10 minuten...

Proef
Appelstroop erbij? Gebruik dan liefst Sirop de Liège, of anders Maestrichter stroop

Friet bakken

Champignons bij het konijn


Hierbij een CVNE Reserva 2014




Polenta parmesan balls

Met doperwten-paprika saus


500 volle melk met 250 water en grof gehakte parmezaankorsten aan de kook en 15 minuten laten bubbelen

Afgieten, aanvullen met melk tot 750 en op smaak met zout

Olijfolie, gele ui, knof, peterselie (goed fijn)...

P/z en nootmuskaat...

250 gram polenta erin licht aanbakken, roerend dus
Ondertussen die melk warmen

Bij de polenta, enzovoorts

Flink parmezaan erdoor als de polenta gaar is, veel meer dan je denkt, en hoog op smaak brengen met p/z

Koelen onder folie

Balen draaien, koelkast
(met droge handen vormen, niet draaiend maar knedend; met natte handen na-vormen)

Ui, pepertje, knof...
Milde ajvar (paprika puree), wat rode wijn, proef op zout...

Doperwten erin warmen

De ballen frituren (of burgers bakken), gepaneerd (corn flakes kruim!) of niet

Als je ze in de vriezer gooit: bevroren frituren op 135°


Hierbij een Porta da calada, Alentejo, 2015




Kip masala

Met kouseband maar ik gebruikte haricots verts


Haricots kop kont halveren koud water

Eieren hard koken afgieten, schrikken  (roepen Ha! Hallo Janneke!)

Na een half uur afgieten en droog deppen

Sauteren in pinda-olie en uit de pan

Kip stukken (dij) bruinen met wat ghee erbij en uit de pan

Ui, knof, pepertje...

Surinaamse rijst roerend erin aanbakken

Een potje masala mix erdoor...

Kippenbouillon...

Kip en haricots erin garen

Ei erin warmen (dat kan je ook eerst bruin gebakken hebben)


Kan natuurlijk ook met ook roti erbij


Hierbij een Heim Gewurztraminer of Gewürztraminer als u wil 2014




Mac, cheese, bacon 'n beer balls


Kook de macaroni en giet af
Gebruik goedkoop spul; Aldi

Maisolie, kleine stukjes bacon...
Ui en knof...

Bloem...

Volle melk en pils...

Parmezaan en cheddar erin raspen (die goedkope oranje "American cheese")...

Macaroni erdoor, koelen

Koeling

Paprikasaus maken van ajvar zoals hierboven
Extra mooi met wat geweekte guajillo erdoor en wat van het weekwater

Ballen, paneren (ook hier corn flakes!)

Frituren


Hierbij een Pere Ventura Brut Rosé 2018



Roux met spek!