Een gerecht à l'Agnès Sorel
is gemaakt met (geen Nederlands woord) Scarlet tongue, ook wel Langue écarlate, en gevogeltevlees
Dat gevogeltevlees ontbreekt enkel in de Garniture à l'Agnès Sorel
De bekendste drie
Omelette à l'Agnès Sorel
Gevogeltepuree en paddenstoelen in de omelet
Denk bij paddenstoelen aan weidechampignons, trompettes, cantharellen, morilles, melkzwam
Geen cèpes
Decoreer de omelet met schijfjes van die tong
Serveer met ingekookte kalfsjus, opgewerkt met wat boter
Garniture à l'Agnès Sorel
Salpicon van die tong, paddenstoelen en truffels
Timbaaltjes witte rijst
Saus gemaakt van bouillon van het hoofdingrediënt, Madera en Sauce demi-glace
Bij groot kalfsgebraad, bij gevogelte en bij eieren
Timbales à l'Agnès Sorel
Haksel van die tong en truffel in Dariole vormpjes
Maak een farce van gevogeltevlees en room, en werk af met Purée soubise
Vul de vormpjes, maak een gat in het midden en vul dat met een salpicon van kip en truffel, gebonden met Sauce espagnole gemaakt met Madera
Dek af met rauwe salpicon en bak Au bain Marie in de oven
Bedek een schaal met een laag gepocheerde salpicon met daarover Sauce espagnole gemaakt met truffelafsnijsels en -jus
Keer daarop de timbales
Scarlet tongue
Paarse tong
Liefst lamstong
Kan ook van geitebokje of hertebokje
Maak de tongen goed vetvrij
Vijzel grof zeezout met peper, gember, kruidnagel, laurier, bruine suiker, nootmuskaat, knof, paprikapoeder
Wrijf er de tongen krachtig mee in
Leg in een houten bak en giet er in warm water opgeloste saltpeter over
De tong moet onder staan en er komt een gewicht op
10 dagen tot twee weken koel wegzetten
Draai de tongen elke twee dagen
De tong kan eventueel koud gerookt worden
Breng ze vier keer aan de kook, steeds met ruim vers water
Laat de laatste keer twee uur sudderen
Pel voordat ze koud zijn
Jeugdportret
Verder
Je kan de paddenstoelen bakken in boter
Gebruik dan Sauce allemande
Velouté Agnès Sorel
Maak kippenbouillon waarbij paddestoelen worden gebruikt
Dik met een roux en werk af met room
Garneer met julienne van kip, paddenstoelen en (in dit geval) gepekelde gekookte rundertong
Velouté de chanterelles Agnès Sorel
Sauteer cantharellen in boter, voeg wat saffraan toe en flambeer na even met Armagnac
Bind kippenbouillon met een eigeel-roommengsel
Voeg de cantharellen toe
Crème Agnès Sorel
Maak kippenbouillon met wortel en bleekselderij
Werk op dezelfde wijze af maar met ook droge sherry
Serveer eventueel gegarneerd met gesauteerde paddenstoelen
Woodhouse noemt ergens
Nonnettes de poulet Agnès Sorel
Grapje
Nonnettes zijn kruidkoek achtige madeleines
Dodenmasker
Moet je dit vegetarisch gelul nou weer zien hier (alle links hier in een nieuw venster)
Drie groentegerechten en dat is dan vegetarisch
Dan is een gebakken ei ook een "vegetarisch gerecht", het gelul...
Wat ze hier hadden moeten laten zien is dat je ook mooie dingen kan maken met kaas, met eieren, met tofu, met seitan...
Je hebt groentegerechten, en dat zijn voorgerechten of bijgerechten
Daarnaast heb je gerechten met vlees, met vis, met kaas, met ei, met tofu, met seitan...
Lazer op met je vegetarisch gekut!
Graftombe
Stijlfiguur
Pessoa
O poeta é um fingidor
Finge tão completamente
Que chega a fingir que é dor
A dor que deveras sente
De dichter is een vijnzer
Hij vijnst zo goed dat het hem lukt
Te vijnzen dat het pijn is
De pijn die hij werkelijk voelt
Dat is dezelfde stijlfiguur als twee en een halve keer in
Once upon a time, a very long time ago now, about last Friday, Winnie-the-Pooh lived in a forest all by himself under the name of Sanders.
Die halve is "all by himself"
Schiller had het niet helemaal goed begrepen
Die dacht dat Agnès Sorel de Maagd van Orleans was
(Maagd! Sic...)
Morgen een special over "Vegetarisch Koken met Vreugdeloze Solo Pastinaak"!
En! Een interview met de Culinaire vuvuzela Yvet Retteketet!