15 soorten!
En dan bedoel ik rauwe kroepoek, die je nog moet bakken...
Niks gebakken kopen
Ik had iemand op bezoek, bakte kroepoek, zei die vriend Moet je kroepoek bakken dan?
Voor Theo dus
Kroepoek, in modern schrift kerupuk.
Die E, dat is de Schwa Germanicus.
Schwa (us em Hebräische: 'das Nichtige') isch e zentralisierte Vokal (IPA: [ə]), wo in de germanische Schprôche (hischtorisch gsee) e reduzierte Vokaal isch. Uf dütsch (und in de maischte andere germanische schprôche) wird dä Vokaal als
Im Alemannische chunt dr Schwa wie i de meischte Sproche numme inere unbetonte Silbe vor. Er isch usserdäm im Alemannische näbem /i/ dr einzigi Vokal wo i sonere Silbe vorchunt. Numme wenigi Sproche hen au en betonte Schwa, z.B Albanisch, Rumänisch, Bulgarisch, Afrikaans, mangi Dialäkt vum Katalanische un mangi Kaukasische un Uralische Sproche.
Bispil: e Taschelampe, mache, Schlüssel, Schüssle, verplämperle...
Die E spreek je bijna niet uit. Net als in terima kasih, dankjewel.
(In een satirisch programma, KRO, lang geleden, Farce Majeur, kreeg Sukarno van Juliana een TV. Sukarno klopte erop, "Prima kassie!")
(Hahahahahahaha! Zie Farce Majeur hier!)
Eerste foto: kroepoek kentang manis pedis
Kroepoek van aardappelmeel.
Heel lekker "hard" en toch dun.
Manis pedis (of pedas of pedes) zie je veel bij kroepoek. Zoet heet. (Ikzelf ben trouwens manisch pedis!)
Maar bijvoorbeeld emping, zie verderop, dat is altijd manis óf pedis.
Deze aardappel-kroepoek lekker ietsje zoet, en daarna behoorlijk pikant.
Tweede foto: kroepoek gendar
Kroepoek van rijstepap, armelui's kroepoek.
Vrij smakeloos, maar wel lekker om ergens bíj te eten, in plaats van rijst zeg maar.
Zie de productie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kroepoek rawon
Hierboven.
Het is een van die slingertjes kroepoeks, waarvan we er meer gaan tegenkomen.
Tapioca-kroepoek.
Verwant met Pakistaans en Afghaans spul, Jalaybee. Zie hier.
Rawon, dat is rundvlees-soep, zie hier.
Zwart is dat, vanwege de keluwek (weer een Schwa Germanicus); kloewek / kloewak in het Nederlands, zie hier.
Een van mijn favoriete kruiden.
Maar goed.
Kroepoek rawon, dat is met ingekookte bouillon, rawon dan dus, gemaakt, ipv met water. Die bouillon komen we straks nog eens tegen.
Best lekker spul...
Kroepoek sinkong pedas
Tapioca en cassave
En pepers en palmsuiker
"Bevat geen preservatieven"
Inderdaad, geen enkel condoom aangetroffen
Heel mooie smaak, en goed pittig
Kort bakken!
Kroepoek bawang
Bawang is ui, maar dit is niet met ui maar met bawang poetih, ui wit, knof.
Fantastisch!
Kroepoek gendar manis pedes
Foto kwijt, maar dat is kleur eerste foto hier, vorm tweede foto.
Aardappel zoet heet,
Zo met zoet + heet is het wel stand alone te eten.
De smaak zeg maar tussen kentang en gewone kroepoek in, ook qua dikte en hardheid
Iets minder zoet, iets mooier pikant, "breder"
Wel ietsje vetter
Kroepoek oedang
De klassieker: garnalen-kroepoek
Tapioca, soms met cassave.
En hierboven de klassieke vorm; zo hoort het te zijn.
Die heeft meer garnaal dan die grote Chinese, en is daardoor ook ietsje zoetig
Die Chinese trouwens is veel bleker.
Niet te lang bakken (zie foto!)
Hebben ze zelfs in Frankrijk.
Maar dan super-bleek en smakeloos.
Kroepoek sajoer
Sajoer is groentesoep, ik kondigde die soep al aan.
Dus (tapioca)kroepoek met ingekookte groentesoep ipv water gemaakt.
Ook een topper.
Tot nu toe is de ranglijst
1 Bawang (knof)
2 Sajoer
3 Rawon
Kroepoek mie besar
Kroepoek mie groot
Mie omdat het er op lijkt (maar het is tapioca), besar omdat het een groot soort kroepoek is.
Weer dat Afghaans Pakistaans slingertjesspul
Lang op vrij laag vuur bakken
Smaak? Ach, dat is weer zoiets wat je ergens bij eet, niet als snack
Kroepoek talie mas
Kroepoek touw goud
Een beetje hetzelfde spul als de vorige, maar nu met "specerijen" en palmsuiker
Een fijnere smaak, want het is dunner en ook vanwege die palmsuiker (die nét aanwezig is, totaal niet overheersend)
Ik organiseerde trouwens een klein kroepoek-avondje laatst.
Was een groot succes.
Iedereen totaal verbaasd dat je meer soorten kroepoek hebt...
En iedereen Wow wat is dat vers gebakken lekker...
Gaan we eens in het groot doen, ergens in een kroeg in Groningen...
Kroepoek bawal poetih
Dat is dus wat anders dan bawang poetih, ui wit, knof.
Dit is een "witte" zeevis, Witte pomfret.
Zie hier.
Er zitten ook "kruiden" door.
Een hele fraaie vissmaak.
Komt ook op het favorieten lijstje.
Kroepoek Palembang
Dat is met riviervis gemaakt, Palembang ligt ver van zee.
En het is weer zo'n slingertjes-soort.
Je hebt grote, zie hierboven, en kleine, zie hieronder.
Weer op lage temperatuur, en -dus- relatief lang bakken
De smaak? Ach...
Nogal weinig smaak, maar die vrij fijn, dat wel
Ongetwijfeld van gedroogde vis trouwens
Hieronder Emping manis
Zoete emping (palmsuiker)
Emping is een ander verhaal
Emping melindjo zie hier
Emping man zie hier
Emping is altijd lekker, de zoete, manis, of de pikante, Emping pedas (zie de volgende foto)
Uhh, emping zoet-pikant is een verwerpelijk modernisme
Ennuhh, emping pikant rauw is moeilijk te vinden
Ennuhh, het favorieten lijstje is nu
1 Bawang
2 Sajoer
3 Emping pedas
4 bawal poetih
5 Rawon
Tot slot
Nog iets wat wel kroepoek heet, nou ja, kripik, maar het ook niet echt is.
Net zomin als cassave chips of banana fritters
Tempeh kripik
Heel dunne gedroogde plakjes tempeh, die je als kroepoek kunt frituren.
Met enige regelmaat eet ik het als proteïne, dus dan in de plaats van tofu zeg maar.
Prima te eten!
Rechts op de foto heb ik een ongebakkene ingelast, en over de rand van de kom hangen twee gebakkene.
Niet dat die slap zijn, maar die krulden krom in de frituur.
(In kom gele linzen-curry)
Spul neemt heel mooi weinig vet op.
Vergeten! Papadum...