vrijdag 29 maart 2019

Asperges!



Wat de afbeeldingen betreft ga ik nog even door met die patisserie en viennoiserie uit York van gisteren



Eerst even een compilatie

Aspergerecepten op dit blog
de afgelopen 10 jaar


Recepten met witte asperges



De grootste verzameling aspergerecepten van Nederland!

Zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)

Zie hier

Zie hier

Zie hier

Zie hier

Zie hier

Zie hier

Zie hier
(Niet op de titel letten)

Zie hier

Zie hier

En zie tenslotte, ondanks de plaatjes van groene asperges aan het begin, hier




Maar goed


Ik maakte nóg een compilatie!

Alle aspergerecepten, nou ja, voor witte asperges dan, die ik in diverse Nog Te Maken documenten heb staan

Hapjes, lunchgerechten, voorgerechten, vis- vlees- en gevogelte-recepten...
(Ik vond geen enkele soep...)



Vandaag

Hapjes, lunch- en voorgerechten met witte asperges


Nu bespreek ik ze kort, en als ik ze heb gemaakt (dit seizoen!) dan bespreek ik ze uitgebreid




Gegrilde asperges met een vinaigrette van pijnboompit-olie

Meer weet ik er niet van

Wel dat je, als je met dikke witte asperges werkt, je ze half gaar moet koken en na-grillen

Wat voor azijn in de vinaigrette?
Ik hou het op Condimento balsamico, witte balsamicoazijn zeg maar



Koude asperges met Parisian sauce

Wat niets te maken heeft met Sauce parisien of met Sauce Café de Paris

Wat is het dan wel?
The (Amerikaanse) Food Encyclopedia brengt uitkomst

"A sauce made with creamy Petit Suisse cheese, chervil, lemon juice and oil, served with cold asparagus"

De laatste twee ingrediënten fungerend als vinaigrette natuurlijk

Daarin de kervel (Hanos of Sligro) een tijdje laten trekken
Petit Suisse (Danoontje) ermee aanmaken



Tapas van asperges in bladerdeeg

Koken, stukken, koelen, rollen door citroenrasp met p/z

Tijdje op kamertemperatuur onder folie laten liggen

In bladerdeeg, ei kwasten en in de oven



Asperges met chantilly-mayonaise

Dat kom je relatief dikwijls tegen

Koken, stukken, en warm marineren in olie/azijn
Ik ga groene olijfolie gebruiken en duindoornazijn

Saus
Mayo, wat kookvocht, wat citroensap, p/z
Mengen met ongezoete slagroom, stijfgeklopt dan dus



Slecht gemaakt!


Koude asperges met ansjovisboter

Nou, koude asperges met ansjovisboter dus



Asperge-hamtaartjes met roomkaas

Vormpjes, bladerdeeg, gaatjes prikken

Aspergestukjes erin

Roomkaas mengen met rauw ei, gekookte ham, maizena, z/p

Over de asperges

Bieslook erover knippen

Oven



Koude asperges met Sauce mousseline

Nou, koude asperges met Sauce mousseline dus



Aspergefondue

Fondue maken met met witte wijn ingekookt kookwater van asperges en jong belegen Beemster en verder zie maar (Peket en peper en knof zou ik zeggen)

Stukjes gekookte asperge erin dopen

Geen brood! Voorgerecht!





Overmorgen de hoofdgerechten!

Zie hier!