donderdag 28 maart 2019

Engeland



Vandaag patisserie York



Ik was een tijdje in Engeland...


Het verblijf was uitstekend

De overtocht met P-O-Ferries wat minder

* Heen- en terugreis elk drie keer drie kwartier in de rij staan

* Afgebekt worden door Chinese proleten (het volledige personeel bestaat uit Chinese mongolen)

* Als je 13,50 pond moet afrekenen in Euro's kost je dat € 19,-


Er komt meer!!



Mint sauce

Engeland



Overgiet muntblad zonder stelen met kokend water tot de bladeren nét onder staan

Voeg suiker en mout-azijn naar smaak toe, en wat zout

Roer om en laat goed koelen

Pureer

Serveer bij lamsvlees





Yorkshire pudding

Engeland



Klop een ei zo goed mogelijk door een halve kop melk

Werk er een halve kop bloem door en wat zout
Klop zo goed mogelijk tot een homogene massa
Laat een half uur afgedekt staan op een koele plek

Vet zes grote muffin vormen in met spekvet of met reuzel
Zet in een hete oven (225 graden minimum) tot het vet gaat roken

Giet het beslag in de vormen
Bak een minuut of 15, tot de Yorkshire pudding klaar is (omhoog gekomen)





Mixed pickles

Engeland



Gebruik meerdere van de volgende groentensoorten: sperziebonen, snijbonen, wortel, bloemkool, erwten, ui, gepelde verse zilverui enzovoorts

Snij de groenten klein (snijbonen in sepjes) en spoel ze schoon

Zet ze op met water waarin 50 gram zout per liter
Laat aan de kook komen en dan vijf minuten doorkoken

Giet af en laat in het vergiet afkoelen

Vul er goed schone potjes mee (soda!) en strooi er wat gebroken peperkorrels over en wat gedroogde groene kruiden
Giet er witte wijnazijn bij tot de groenten onderstaan

Sluit de potten, schud ze goed om en laat een week of drie staan, maar niet langer dan zes weken

Gebruik als zoetzuur

Er kan ook knof bij alhoewel dat de houdbaarheid negatief kan beïnvloeden





Sjalot-gembersaus

Engels



Breng fijngesneden sjalot met wat boter en laurier in witte wijn aan de kook
Ik gebruik hier (langwerpige) Provençaalse sjalotten, door mongolen banaansjalot genoemd

Laat zachtjes aan de kook komen, doe er wat water bij, laat weer aan de kook komen, laat nu eerst zachtjes sudderen en ga daarna pas reduceren to eenderde

Kippenfond erbij en port

Er moet ook wat gember bij; je kan kiezen om er samen met de knof verse gemberwortel door te doen, of nu wat gembersiroop of iets eerder wat gehakte gemberbolletjes, of een combinatie
Ik prefereer gehakte bolletjes en vers geraspte gedroogde wortel

Laat lang sudderen, tot de sjalot bijna gepureerd is

Haal er de laurier uit, haal er de staafmixer door

Proef op z/p



Zie de volgende aflevering hier