Vandaag patisserie York
Ik was een tijdje in Engeland...
Het verblijf was uitstekend
De overtocht met P-O-Ferries wat minder
* Heen- en terugreis elk drie keer drie kwartier in de rij staan
* Afgebekt worden door Chinese proleten (het volledige personeel bestaat uit Chinese mongolen)
* Als je 13,50 pond moet afrekenen in Euro's kost je dat € 19,-
Er komt meer!!
Mint sauce
Engeland
Overgiet muntblad zonder stelen met kokend water tot de bladeren nét onder staan
Voeg suiker en mout-azijn naar smaak toe, en wat zout
Roer om en laat goed koelen
Pureer
Serveer bij lamsvlees
Yorkshire pudding
Engeland
Klop een ei zo goed mogelijk door een halve kop melk
Werk er een halve kop bloem door en wat zout
Klop zo goed mogelijk tot een homogene massa
Laat een half uur afgedekt staan op een koele plek
Vet zes grote muffin vormen in met spekvet of met reuzel
Zet in een hete oven (225 graden minimum) tot het vet gaat roken
Giet het beslag in de vormen
Bak een minuut of 15, tot de Yorkshire pudding klaar is (omhoog gekomen)
Mixed pickles
Engeland
Gebruik meerdere van de volgende groentensoorten: sperziebonen, snijbonen, wortel, bloemkool, erwten, ui, gepelde verse zilverui enzovoorts
Snij de groenten klein (snijbonen in sepjes) en spoel ze schoon
Zet ze op met water waarin 50 gram zout per liter
Laat aan de kook komen en dan vijf minuten doorkoken
Giet af en laat in het vergiet afkoelen
Vul er goed schone potjes mee (soda!) en strooi er wat gebroken peperkorrels over en wat gedroogde groene kruiden
Giet er witte wijnazijn bij tot de groenten onderstaan
Sluit de potten, schud ze goed om en laat een week of drie staan, maar niet langer dan zes weken
Gebruik als zoetzuur
Er kan ook knof bij alhoewel dat de houdbaarheid negatief kan beïnvloeden
Sjalot-gembersaus
Engels
Breng fijngesneden sjalot met wat boter en laurier in witte wijn aan de kook
Ik gebruik hier (langwerpige) Provençaalse sjalotten, door mongolen banaansjalot genoemd
Laat zachtjes aan de kook komen, doe er wat water bij, laat weer aan de kook komen, laat nu eerst zachtjes sudderen en ga daarna pas reduceren to eenderde
Kippenfond erbij en port
Er moet ook wat gember bij; je kan kiezen om er samen met de knof verse gemberwortel door te doen, of nu wat gembersiroop of iets eerder wat gehakte gemberbolletjes, of een combinatie
Ik prefereer gehakte bolletjes en vers geraspte gedroogde wortel
Laat lang sudderen, tot de sjalot bijna gepureerd is
Haal er de laurier uit, haal er de staafmixer door
Proef op z/p
Zie de volgende aflevering hier