Mijn kookboeken in het kamertje achter de keuken
(Ook vtv geschreven; zit in het Disunited Brexdom)
Griet op zijn Bels
Bak moten griet rondom bruin in boter, in een ovenschaal die op de vlam mag
Voeg blokjes appel toe en zet in de oven (190 graden), een minuut of zeven
Meng droge witte wijn met visbouillon en werk er scherpe mosterd door (dat scherpe gaat er door de temperatuur af)
Giet dit in de ovenschaal en roer de aanbaksels los
laat even warmen
Serveer met waterkers en met citroen
Rechtsboven de mappen met de knipsels
Karper, gevuld
Sullo Toltve
Hongarije
Haal de karper uit, werk er van binnenuit de graat uit, was en dep droog
Maak een pasta van heel fijngesneden witbrood zonder korst, uitgelekte en daarna geprakte ansjovis, geraspte ui, gehakte peterselie, boter en half pikant paprikapoeder
Borstel de vis in met gesmolten boter en leg in een ovenschaal
Bestrooi met hetzelfde paprikapoeder
Bak een klein half uur op 190 graden
Serveer met citroen
Midden bovenin de giller van 2017
Paling met kerrie
Aal i karry
Denemarken
Haal de paling uit en stroop hem
Snij in vingerlange stukken
Leg ze in een sauspan en giet er kokend, gezouten water over; de paling moet half onder staan
Kook de paling met wat peterselie tot die gaar is
Verhit boter in een braadpan en voeg gesnipperde ui toe
Roer even om en voeg dan op laag vuur bloem en kerrie toe
Roer goed om
Maak van de roux een saus met het kookvocht van de paling
Proef op z/p en kerrie
Serveer de paling met de saus
En rijst
Sectie Ben Er Aan Bezig
Vlnr: mooi!, best aardig, flut, mooi!, fraai standaardwerk, nog niet aan begonnen, schitterend standaardwerk, schitterend standaardwerk, tentoonstellingscatalogus, de giller van 2018
Tarbot in claret
Claret: licht-rode wijn, althans dat betekende het oorspronkelijk
Nu is de essentie verloren gegaan maar je vindt het spul nog steeds
Jacob's Creek Pinot Noir, clarete van Ochoa...
Een recept van eigen makelij
Maak van de kop, staart en vinnen van een turbotin (een kleine tarbot) visbouillon, maar zonder wijn
Schuim af, laat een half uur trekken en zeef de bouillon
Laat inkoken
Snij prei heel dun
Bedek daarmee de met boter bestreken bodem van een turbotière
Maal peper over de prei, leg de vis op het rooster en zet het rooster in de pan
Giet wat gesmolten boter over de vis, maal er wat peper over en giet claret over de vis tot die half onder staat
Voeg de bouillon toe, breng de vis aan de kook en pocheer tot hij gaar is
Snijd champignons heel fijn
Haal het rooster met de vis uit de pan
Houd de vis warm terwijl de saus snel wordt ingekookt met de champignons
Schuim de saus af
Serveer de gefileerde vis met wat prei, champignons en de saus