zondag 24 maart 2019

Vier vissen



Mijn kookboeken in het kamertje achter de keuken


(Ook vtv geschreven; zit in het Disunited Brexdom)



Griet op zijn Bels


Bak moten griet rondom bruin in boter, in een ovenschaal die op de vlam mag

Voeg blokjes appel toe en zet in de oven (190 graden), een minuut of zeven

Meng droge witte wijn met visbouillon en werk er scherpe mosterd door (dat scherpe gaat er door de temperatuur af)

Giet dit in de ovenschaal en roer de aanbaksels los
laat even warmen

Serveer met waterkers en met citroen



Rechtsboven de mappen met de knipsels


Karper, gevuld

Sullo Toltve


Hongarije


Haal de karper uit, werk er van binnenuit de graat uit, was en dep droog

Maak een pasta van heel fijngesneden witbrood zonder korst, uitgelekte en daarna geprakte ansjovis, geraspte ui, gehakte peterselie, boter en half pikant paprikapoeder

Borstel de vis in met gesmolten boter en leg in een ovenschaal

Bestrooi met hetzelfde paprikapoeder

Bak een klein half uur op 190 graden

Serveer met citroen



Midden bovenin de giller van 2017


Paling met kerrie

Aal i karry


Denemarken


Haal de paling uit en stroop hem

Snij in vingerlange stukken

Leg ze in een sauspan en giet er kokend, gezouten water over; de paling moet half onder staan

Kook de paling met wat peterselie tot die gaar is

Verhit boter in een braadpan en voeg gesnipperde ui toe

Roer even om en voeg dan op laag vuur bloem en kerrie toe
Roer goed om

Maak van de roux een saus met het kookvocht van de paling
Proef op z/p en kerrie

Serveer de paling met de saus
En rijst



Sectie Ben Er Aan Bezig
Vlnr: mooi!, best aardig, flut, mooi!, fraai standaardwerk, nog niet aan begonnen, schitterend standaardwerk, schitterend standaardwerk, tentoonstellingscatalogus, de giller van 2018


Tarbot in claret

Claret: licht-rode wijn, althans dat betekende het oorspronkelijk
Nu is de essentie verloren gegaan maar je vindt het spul nog steeds
Jacob's Creek Pinot Noir, clarete van Ochoa...


Een recept van eigen makelij


Maak van de kop, staart en vinnen van een turbotin (een kleine tarbot) visbouillon, maar zonder wijn

Schuim af, laat een half uur trekken en zeef de bouillon

Laat inkoken

Snij prei heel dun

Bedek daarmee de met boter bestreken bodem van een turbotière

Maal peper over de prei, leg de vis op het rooster en zet het rooster in de pan

Giet wat gesmolten boter over de vis, maal er wat peper over en giet claret over de vis tot die half onder staat

Voeg de bouillon toe, breng de vis aan de kook en pocheer tot hij gaar is

Snijd champignons heel fijn

Haal het rooster met de vis uit de pan

Houd de vis warm terwijl de saus snel wordt ingekookt met de champignons

Schuim de saus af

Serveer de gefileerde vis met wat prei, champignons en de saus