maandag 16 april 2018

Asperges




Jezus, wat heb ik al dikwijls over asperges geschreven...


Ik dacht Ik zal eens een compilatie maken van de belangrijkste posts


Dat kwam zo: vanmorgen stond er in de Volkskrant een aspergerecept, wat natuurlijk weer nergens op sloeg, nee, maar zo kwam ik er op


In die krant moest je voor vier personen saus maken van de blaadjes van driekwart basilicumplant

Hoe verkloot ik mijn asperges en de bijgaande rivierkreeft en de ham...




Dit hier (alle links hier in een nieuw venster) gaat over recepten met groene asperges die ook met witte gemaakt kunnen worden


Het Lekkerste met Asperges zie hier
Klassieke recepten


De allereerste post hier
Basisrecepten




Nog wat basisrecepten hier
Grillen, gratineren, beignets...


In risotto en in bladerdeeg zie hier
Ook wat over risotto iha


Dit hier is deels dubbel
Maar: Asperges uit de bergen!




Asperges anders zie hier
Met rookkaas, met fruits de mer, quiche...


Frische Spargel zie hier
Met shiitake, met flink vlees (= Duits), lasagne...


Een hele ouwe post over groene zie hier
Gefrituurd, in beslag, met geitenkaas, met krab...



Dat is ook lekker hoor,
die Franse met paarse punten...


Dat Volkskrantrecept was Surf  'n Turf

(Zo schrijf je dat truus, of desnoods Surf & Turf)
Met rauwe ham en met rivierkreeft

Nou is Surf  `n Turf een biefstuk met oester, maar goed
Laat ik eens snel een uiterst fraai recept verzinnen van asperges Surf  'n Turf maar dan echt

Maak een mooie maderasaus zoals voor bij kalfstong, dus met wat niet te zoete rozijnen erin (die soort die geelgroen is; snij ze overdwars in tweeën en blancheer super kort)
Peper in de saus maar ook wat niet te pikante gemalen rode peper (gebruik die ongelofelijk mooie grofgemalen Koreaanse, of gebruik zoetzure Spaanse)
Gebruik gevogeltebouillon, sjalotten en Crème fraiche

Leg creuses onder de salamander (of in een hete oven) tot ze net "prise" zijn, hoe zeg je dat, "gepakt"

Bak mooie kalfsmedaillons in boter en in een andere pan morilles in boter

Serveer de hele handel bij mekaar

Kijk, dat is koken




Kriel smaakt perfect bij asperges, maar daarom staat die foto niet hier

Die staat hier omdat ik iets vermoedde, en dat bleek perfect te kloppen

Als je kriel zoals hierboven kookt, dan moet je die twee grote links en rechts van het midden ten opzichte van de middelste in drie stukken snijden
Sommige andere in twee stukken

Ik dacht Maar als je ze in de slow cooker stopt, dan hoeft dat niet

Bleek perfect te kloppen



Video's over asperges zie hier
Soorten, schillen, salades