zaterdag 30 maart 2019

Pasta!




Macaroni, Beijing noodles, Bulgaarse vermicelli, verse mie, fusilli



Mac 'n cheese balls


Daarover stond laatst wat in de Volkskrant, maar hieronder nu een serieus recept

Kook macaroni goed gaar, niks al dente
Afgieten, koudspoelen, wat olie erdoor

Boter, heel fijn gesneden ui, versgemalen knofgranulaat...
Bloem...
Melk, iets witte wijn en wat Worcestershire...

Werk er drie op één geraspte Cheddar door (gewoon die oranje soort; niks "farmhouse") en gemalen parmezaan
Zoet paprikapoeder, cayennepeper, zout?
Proef iig; het worden een soort kroketten, dus het moet nét te sterk smaken
Koel!

Ballen vormen
Koel!

Paneren
Frituren

Eet met koude appelmoes of rabarbercompôte
En met Heinz Katzup

(Het verhaal gaat dat Jefferson het recept uit Italië meebracht, Mac 'n Cheese dan, maar dat is natuurlijk niks Italiaans, zo combineer je dat daar niet; The Geometry of Pasta denkt dat het een omgebouwde Pasta al forno is)




Beijing noodles

Met knoflookstengels en varkensgehakt

Die verse noodles bij de betere toko


Die knofstengels dat is Suen sum
Betere toko weer
Zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Zie een flikkerfoto hier

Pindaolie, stukjes stengel, uit de pan

Pindaolie, ui, gemberwortel, laos, rawit...
Grof varkensgehakt (maal speklappen op de 6 mm plaat)...

Versauzen (niet vloeibaar maken maar enkel smeuïg) met zwarte bonenaus, hoisin, kippenbouillon, Chinese rietsuiker, rode rijstazijn
(Vietnamees-Chinees: Thin soy, Vietnamese oestersaus en dan de rest vanaf de bouillon)

Noodles kort koken

Stengelstukjes in saus warmen

(Vergat de stengelstukjes door het vlees te roeren voordat ik er de pasta op mikte...)




Bulgaarse vermicelli

Met shiitake en rivierkreeft

Soort Tom yum


Maak van die Thaise bouillon, al of niet van een blokje
Tom yum bouillon
Pikant

Kook er de vermicelli in
Dat kan natuurlijk ook best Chinese dunne mie zijn of zo, maar als je een Bulgaarse winkel hebt dan zijn die vermicellinestjes voor dit soort gerechten ideaal
Italiaanse nestjes kan ook wel

Pindaolie, shiitake zonder steel in stukken opbakken

In de soep

Pindaolie, sjalot, knof...
Gekookte rivierkreeftstaarten kort meebakken

In de soep

(Ik maak het niet tomatig en wel lekker dik)




Verse mie

Met General Tso's chicken, en paprika

Amerikaans-Chinees

Zie hier


Ook daarvan laatst een recept in de krant, en hieronder weer een wél bruikbaar recept

Marinade
Eiwit redelijk stijf kloppen
Light soy erdoor werken, Shaohsing rijstwijn (gebruik liefst de Kantonese), en wodka
De helft apart
Door de andere helft bakpoeder en maizena
Kipstukken daarin marineren
Regelmatig draaien

Coating
10 delen bloem op een deel maizena door de apart gehouden helft

Saus
Meng Dark soy met Shaohsing, kippenbouillon, gebrande sesamolie (Koreaanse sesamolie, of koop het in Duitsland) en maizena
Zet apart
Pindaolie, gemberwortel, sjalot, knof...
Stukjes paprika (ik gebruikte rode, maar gebruik liever groene)...
Grofgemalen rode peper (liefst Koreaanse; is wat milder en dan kan je meer gebruiken) erdoor...
Meng met die Dark soy saus en breng aan de kook
Dik wat in
Proef

Kook de mie

De kip in een vergiet; de marinade wordt niet gebruikt

Pindaolie en wat ghee warmen
Kipstukken wat deppen, door de coating, bakken, op keukenpapier

Warm de kip in de saus
Strooi er geroosterd sesamzaad over



Dit is enkel de kip
Volledige fotoserie binnenkort


Fusilli

Met garnalen en kleine champignons

Fusilli corti col buco, kort met gat
Geen spiraaltjes maar kurkentrekkers
En kort, want gewone Fusilli col buco zijn lange uitgerekte kurkentrekkers

Nou ja, vooruit dan
Fusilli zie hier
Fusilli col buco zie hier
Fusilli corti col buco zie hier
Weer wat geleerd...
En niet zeuren verder

Paddofond maken met truffel
Een enkel mooi plakje gedroogde wintertruffel is meer dan voldoende
€ 4.600,-/kilo, maar het weegt niks

Kook er kleine champignons in, en haal ze uit de pan

Kook er de pasta in, nog net niet al dente, en haal uit de pan

Ondertussen
Olijfolie, sjalot, knof, grof gemalen zwarte peper...

Bak de garnalen mee, uit de pan
Dat je sjalot etc meeneemt dat maakt niet uit

Champignons erin bakken...

Pasta meebakken en tegelijkertijd wat bouillon erbij en inkoken

Garnalen plus erbij

Bind met iets Beurre manié en breng op smaak (eindelijk!) met Marsala virgen (droge marsala)