maandag 4 maart 2019

Lente recepten (2)



Halfgare aardappelen, gestoofde uien, tilsit
En dan de oven in



Zie de eerste aflevering hier

Alle links hier openen in een nieuw venster



Sajoer Lodeh


Prepareer gekookte groenten: witte kool, sperziebonen, kool en wortel

Bak ui, knof, verse laos en trassi in arachide-olie goudbruin, en voeg op laag vuur gekneusd komijnzaad en versgemalen korianderzaad toe

Laat even zacht doorsudderen met wat daoen salam, af en toe roerend, en voeg dan kokosmelk toe (vers of pakje)

Laat zachtjes inkoken met fijngesneden peteh-bonen, stukjes Spaanse peper en sereh-blad

Warm er de fijngesneden gekookte groenten in op, eventueel met bamboe
Doe er eventueel wat ketjap door



Deeg voor aardappelkroketten
Lekkere aardappelkroketten



Rijst met garnalen en ham

Oost-Spanje



Bak in een paellapan of grote koekenpan stukjes wortel aan in olijfolie

Voeg even later prei toe en weer wat later stukjes stevige paprika

Bak paella-rijst aan bij de groenten, en voeg stukjes tomaat toe
Kruid met tijm en oregano

Voeg visbouillon toe en laat de rijst garen

Bak in olijfolie stukjes geblancheerde rauwe ham uit, voeg daarna flink rauwe garnalen toe, bak die gaar en kruid dan met peterselie en basilicum

Roer dit mengsel door de rijst, met stukjes groene en zwarte olijf



Boemboe met verse koenjit bakken



Castellani, courget, oude geitenkaas, groene olijven


Kook castellani of soortgelijke pasta
Pasta met heel veel beet
Sardijnse pasta
De soort die is opgebouwd uit opgerolde plakjes
AH heeft zoiets, Gnocchi Sardi of zo?
In Sardinië heet dat soort pasta gnocchi
Dat soort pasta moet de eerste minuten constant roerend gekookt worden want anders zakt het naar de bodem, hoe hard het water ook kookt, en plakt het vast

Afgieten, koudspoelen, wat olijfolie erdoor

Olijfolie, rode ui, knof, gedroogd gesnipperd pepertje...

Witte wijn, laurier, versgemalen korianderzaad...

Courget-stukkies erbij... wat room... proef

Grote harde groene olijven in stukkies snijden en door dat spul

Pasta erdoor

Ovenschotel, oude geitenkaas erover raspen...

In de oven...



Calzone napoletano in opbouw



Macaronis à l'antiboise

Frankrijk dus


Gebruik gewone "Nederlandse" macaroni, geen maccheroni


Sauteer fijngehakte knof in olijfolie
Laag vuur

Pel wat tomaten na ze door kokend water te hebben gehaald, snij ze door en haal vocht en zaad er uit
Snij in blokjes en voeg toe aan de knof

Voeg bouillon toe, een bouquet garni en peper
Laat heel zachtjes sudderen; hou de tomaatblokjes zoveel mogelijk heel

Bak ondertussen champignon-schijfjes in iets boter, tot ze vrij droog zijn

Kook de macaroni in gezouten water

Schil aubergines, snij in schijven, bestrooi met redelijk wat zout, draai na 10 minuten en bestrooi weer met zout
Spoel ze na 10 minuten goed af en knijp er vocht uit
Dep droog, haal door de bloem en bak ze snel op hoog vuur goudbruin in een mengsel van olijfolie en boter (gebruik weinig vet)

Doe de champignons bij de tomaat, en ook kleine stukjes van plakken rauwe ham

Breng na even de saus op smaak met zout, indien nodig

Giet de macaroni af, hussel er kleine stukjes boter door en bestrooi met geraspte Emmentaler

Serveer macaroni, saus en aubergine



Char siu, échte Char siu, en verse Beijing noodles



Icecream Soda

I scream, you scream, Ice cream, that´s what I want


In díe tijd bestond het nog


Een bolletje roomijs in zo´n champagne-flûte, en sodawater erover schenken

Heerlijk



Als je niet weet wat dit is, dan hoef je het ook niet te weten



Zie de volgende aflevering hier