woensdag 27 maart 2019

Macaroni en Maccheroni



Inkopen maar weer eens
De lekkerste ham...


(Dit is de laatste vooruit geschreven post; morgen retour naar het vaderland...)



Ik zag een pak macaroni van Grand' Italia

"Tradizionali"

Over gelul gesproken...


Laten we de twee bijbels er maar eens op naslaan

Pastario ovvero Atlante delle Paste Alimantari Itailane
en
The Geometry of Pasta



Honing met een flink stuk raat erin



Laten we eerst eens kijken wat op onze macaroni lijkt

En dat is bijzonder weinig...


Fagioloni (niet Fagilini), ook wel Cornetti, ook wel Folletti, ook wel Stortini, ook wel Diavoletti, ook wel Stivalettini, ook wel Diavolini

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Soms minder gebogen

Lijkt dikwijls wat op Alicantijnse Fideus (zie hier; niet te verwarren met het Spaanse woord voor pasta, fideos)

Gebruik: asciutta oftewel zonder meer maar dan wel voor serveren met saus, en voor minestri en minestroni
Aangeraden: tomatensaus


Macaroni lijkt ook op Capricciose, ook wel Diavolini maar dan extra klein

Zie hier
Die gooi je in de soep


Hoe dan ook: niets wat er op lijkt heeft een naam die in de buurt van macaroni komt



Altijd een feest deze dagen


Wat lijkt er qua naam op?


Maccaroni

Ook wel Cavatieddi, Cavatielli, Cantaroggini, Strascenate chiusi

Zeker, zeker
Maar als er iets niet op macaroni lijkt dan is het dat wel

Zie hier


Maccaruni ciociari

Maar dat zijn heel dunne Tagliolini


Maccaruna di casa

Dat is hetzelfde als Maccheroni inferrettati
Zie verderop


Maccheroncelli, ook wel Maccheroncini

Dat zijn korte Bucatini, holle spaghetti dus, maar klassiek zijn het om een stopnaald gerolde deeglapjes



Duitse Gnocchi di patate


Nog meer van die om een stopnaald gerolde deeglapjes


Zie er een hier


Maccheroni inferrati, om ijzer gedraaid, om een breinaald

Ze zijn allemaal hetzelfde, dat wil zeggen soms dikker, soms zoals die van de vorige link maar langer

Maccheroni della ceppa

Maccheroni inferretati

Maccheroni a ferritus

Maccheroni bobbiesi

Macheroni alla chitarra

Maccheroni al rintrocilo



Maccheroni alla molinara ziet er uit als zo'n plak Chinese noedels, maar dan als verse pasta



Lardo di colonnata
Deze wat meer doorregen dan normaal


Als je zoekt op maccheroni en dan naar afbeeldingen gaat, dan vindt je van alles en nog wat, maar niets wat op macaroni lijkt

Allemaal buizen, dikwijls ietsje gebogen, maar totaal niet op macaroni lijkend

Maccheroni di Toscana

Maccheroni calabresi

Maccheroni pugliesi

Maccheroni rigati (die buizen en buisjes zijn ook dikwijls rigati, geribbeld)

Maccheroni lisci (niet geribbeld)

Maccheroni siciliani



Zie hier tot slot Maccheroni al torchio



Kortom niks "tradizionali"

Niks lijkt op macaroni, en als het er in heel enkele gevallen wel op lijkt, dan heet het anders

(Trouwens: in het Libelle kookboek, 1969, staat over macaroni "Zij worden in zeer verschillende vormen bereid uit tarwegries, bij voorbeeld pijpmacaroni [penne waarschijnlijk], elleboogmacaroni, schelpmacaroni")



Wat zoeter dan de frambozen versie


[Update! AH heeft ondertussen óók "echte" maccheroni
Merk De Cecco
Lijkt op sedanini of gramigna
En op Oost-Spaanse fideus
Zie hier]

[En nog wat: ik kwam erop terug in juli, zie helemaal aan het einde hier]