Inkopen maar weer eens
De lekkerste ham...
(Dit is de laatste vooruit geschreven post; morgen retour naar het vaderland...)
Ik zag een pak macaroni van Grand' Italia
"Tradizionali"
Over gelul gesproken...
Laten we de twee bijbels er maar eens op naslaan
Pastario ovvero Atlante delle Paste Alimantari Itailane
en
The Geometry of Pasta
Honing met een flink stuk raat erin
Laten we eerst eens kijken wat op onze macaroni lijkt
En dat is bijzonder weinig...
Fagioloni (niet Fagilini), ook wel Cornetti, ook wel Folletti, ook wel Stortini, ook wel Diavoletti, ook wel Stivalettini, ook wel Diavolini
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Soms minder gebogen
Lijkt dikwijls wat op Alicantijnse Fideus (zie hier; niet te verwarren met het Spaanse woord voor pasta, fideos)
Gebruik: asciutta oftewel zonder meer maar dan wel voor serveren met saus, en voor minestri en minestroni
Aangeraden: tomatensaus
Macaroni lijkt ook op Capricciose, ook wel Diavolini maar dan extra klein
Zie hier
Die gooi je in de soep
Hoe dan ook: niets wat er op lijkt heeft een naam die in de buurt van macaroni komt
Altijd een feest deze dagen
Wat lijkt er qua naam op?
Maccaroni
Ook wel Cavatieddi, Cavatielli, Cantaroggini, Strascenate chiusi
Zeker, zeker
Maar als er iets niet op macaroni lijkt dan is het dat wel
Zie hier
Maccaruni ciociari
Maar dat zijn heel dunne Tagliolini
Maccaruna di casa
Dat is hetzelfde als Maccheroni inferrettati
Zie verderop
Maccheroncelli, ook wel Maccheroncini
Dat zijn korte Bucatini, holle spaghetti dus, maar klassiek zijn het om een stopnaald gerolde deeglapjes
Duitse Gnocchi di patate
Nog meer van die om een stopnaald gerolde deeglapjes
Zie er een hier
Maccheroni inferrati, om ijzer gedraaid, om een breinaald
Ze zijn allemaal hetzelfde, dat wil zeggen soms dikker, soms zoals die van de vorige link maar langer
Maccheroni della ceppa
Maccheroni inferretati
Maccheroni a ferritus
Maccheroni bobbiesi
Macheroni alla chitarra
Maccheroni al rintrocilo
Maccheroni alla molinara ziet er uit als zo'n plak Chinese noedels, maar dan als verse pasta
Lardo di colonnata
Deze wat meer doorregen dan normaal
Als je zoekt op maccheroni en dan naar afbeeldingen gaat, dan vindt je van alles en nog wat, maar niets wat op macaroni lijkt
Allemaal buizen, dikwijls ietsje gebogen, maar totaal niet op macaroni lijkend
Maccheroni di Toscana
Maccheroni calabresi
Maccheroni pugliesi
Maccheroni rigati (die buizen en buisjes zijn ook dikwijls rigati, geribbeld)
Maccheroni lisci (niet geribbeld)
Maccheroni siciliani
Zie hier tot slot Maccheroni al torchio
Kortom niks "tradizionali"
Niks lijkt op macaroni, en als het er in heel enkele gevallen wel op lijkt, dan heet het anders
(Trouwens: in het Libelle kookboek, 1969, staat over macaroni "Zij worden in zeer verschillende vormen bereid uit tarwegries, bij voorbeeld pijpmacaroni [penne waarschijnlijk], elleboogmacaroni, schelpmacaroni")
Wat zoeter dan de frambozen versie
[Update! AH heeft ondertussen óók "echte" maccheroni
Merk De Cecco
Lijkt op sedanini of gramigna
En op Oost-Spaanse fideus
Zie hier]
[En nog wat: ik kwam erop terug in juli, zie helemaal aan het einde hier]