zondag 17 maart 2019

Vreet ze zelf die vleesvervangers!




Twee uitzonderingen



Quorn, stukjes, naturel


Eigenlijk is dat geen "vleesvervanger"

Het is geen namaak bal of worst of zo

En het heeft ook niet die vervelende eigenschap van vleesvervangers dat het altijd met dit en met dat is

Maar ja, vleesvervangers zijn er dan ook voor wie niet kan koken...



Quorn met aspergepunten en rice cakes

Rice cakes dat zijn rijstflapjes
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Deze zijn een nacht geweekt, want anders moeten ze wel heel lang koken
Je kan ze ook vers aan het stuk kopen, zie hier


Kook de rice cakes (plakjes van verse stangen dus, of gedroogde geweekte  plakjes) tot ze gaar zijn, in groentenbouillon

Afgieten en bewaar de bouillon

Bak stukjes Quorn naturel in pinda-olie met wat geroosterde sesamolie (olie geperst uit geroosterd sesamzaad vind je in Duitsland, of koop bij de betere toko Koreaanse sesamolie)

Uit de pan

Bak stukjes stengel van de asperges (van die Thaise groene mini-asperges)

Uit de pan

Ui in de pan, knof en gemberwortel...

Gochujang kort meebakken (zie hier)

Chinese kookwijn (liefst in dit geval Kwantung mijiu), light soy (of Vietnamese thin soy of Japanse soy), wat bouillon...

Quorn erbij, die stengels, de (rauwe) toppen van de asperges, die rijst...

Serveer er Birambi pickle bij (betere Toko)




Falafel

 
Ook niet bepaald een nieuwkomer


Het recept kopieerde ik van de site van Otto Kleynejan, die het jatte op marokkaanserecepten.com
Ik heb er -natuurlijk- diversse zaken aan gecorrigeerd of verbeterd

Kikkererwten twee dagen weken
Een keer water verversen

Afgieten, goed uitlekken

Prakken met ui, knof, peterselie, korianderblad, groene lombok, kurkuma, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, bakpoeder, z/p

Aan de kook laten komen in water (dan kán dat bakpoeder wat), vóór de kook afgieten, droog dampen (uitspreiden dus) en dán frituren



Falafel met gekookt gebakken ei en snijbonen met kokos


Dat ei, dat is Surinaams

Hard koken, pellen, rondom bakken in pinda-olie met ui en knof en lombok
Deksel op de pan, af en toe een scheutje water erbij, zodat het vet goed rondspat

De gesauteerde snijbonen bakte ik mee, met wat witte wijn en wat bouillon, en dan nog wat stoven met gedroogde kokos