zaterdag 17 mei 2008
Asperges 2
Groene
Groene asperges, gefrituurd
Snijd groene asperges zonder het steeluiteinde in drieën.
Doe de onderste, dikste delen in kokend water met iets zout.
Voeg de middelste delen toe als het water weer kookt en idem daarna de toppen.
Als het water nu weer kookt direct de asperges afgieten en laten koelen.
Maak steeds van een dik deel, een middendeel en een top een pakketje
door ze naast elkaar te leggen en met twee prikkers aan elkaar te
bevestigen.
Haal door beslag en frituur.
Beslag
Maak beslag van 125 gram bloem, een eigeel, 200 cc. bier, zout en eventueel koenjit/curcuma.
Laat een half uur rusten in de ijskast.
Klop een eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het beslag.
Gebruik direct.
Tjap Tjoy van groene asperges en tahoe (Korea; "tjap tjoy" dus)
Ui bakken in pinda-olie met wat sesamolie erbij.
Knoflook en stukjes groene asperge erbij.
Roerbakken met wat cayenne en sesamzaad.
Gefrituurde blokjes tahoe erin opwarmen.
Een scheut ketjap manis en een scheutje ketjap asin erbij.
Met geitekaas
Roerbak de dikkere stukken in pinda-olie met wat sesamolie.
Even later de middenstukken erbij en weer wat later de toppen.
Scheut rijstwijn (of medium sherry), hoog vuur, snel droogkoken.
Gratineren met geraspte Hollandse (harde witte) geitekaas.
Krab met groene asperges (Japan)
Bak stukjes groene asperge in een wok in wat zonnebloemolie met iets sesamolie erbij en stukjes gemberwortel; doe de dikkere stukken het eerst in de pan.
Doe er een scheut mirin bij (Japanse winkel; vervang eventueel door droge sherry met wat palmsuiker) en warm er stukjes gekookte krab, bijvoorbeeld van krabscharen zoals die op de markt verkocht worden, in op.
Wilde
Wilde asperges, gegrild Zuid Europa
Gesteld dat je er niet kan aankomen: neem dunne groene asperges en snij er het steeluiteinde af.
Wrijf ze in met olijfolie en bestrooi met tijm en rozemarijn.
Gril ze, en serveer ze met een dressing gemaakt van mosterd en citroensap, met wat honing erdoor.
Korenaar-asperges
AH verkoopt iets soortgelijks, heel dunne topjes van groene aspergers.
Maar echte korenaars zijn dit:
Heet ook wel "wilde asperge", en misschien dat dat ook zo is, maar de Spaanse wilde is wat anders.
Hoe gebruik je ze? Simpel. Uiterst kort koken en dan ergens doorheen, of uiterst kort meebakken of -stoven met dit of dat.
En nog wat.
Asparagos del monte, asperges uit de bergen. Huesca, Spanje.
Heel wat anders.
Kook lamsstaarten (zonder de huid natuurlijk) goed gaar in gezouten water.
Bak eventueel kort na met wat olijfolie.
Serveer met een dikke tomatensaus met daarin stukjes paprika.
Publié par Maarten à 21:08:00