maandag 19 juli 2010

Varkensstaarten-dag gisteren
(ja, ik weet dat het er vreemd uitziet...).

Gezouten varkensstaart dus.
Laat de staartstukken twee of drie maal langzaam aan de kook komen in een grote pan met flink water. Telkens afgieten en koudspoelen. Friemel een stukje vlees uit het binnenste van een stuk staart; als het niet te zout smaakt is het goed. Vergeet recepten met "deksel op de pan" en met "zeven minuten doorkoken".(Tomatensaus met gember, erg lekkere Surinaamse combinatie, ook bv. met kwiekwie.)

Pinda-olie, oeps, arachide, ui, knof, gemberwortel, lombok. Pruttelen.
Tomatenpuree, Chinese rijstwijn, gembersiroop, pruttelen. Proef.(Garden Eggs. Niet zo sponzig als gewone aubergine, niet zo bitter als antroewa, wat er erg op lijkt. Verschil verder met antroewa: A. is ronder en de kelkbladeren over de vrucht zijn heel veel langer, tot over de helft van de vrucht. Hier zie je ze nauwelijks.)

Stoof er de staart in (voeg eventueel kokend water toe), regelmatig roerend.(Garden eggs hoef je ook niet eerst met zout erop te laten liggen, noch vóór het stoven aanbakken.)

Garden egges-blokjes erbij (zie foto hierboven), ff doorstoven.
Prepareer de couscous.(Couscous erbij, kan 't méér multiculti? Niet aan couscous-eters serveren natuurlijk ¦¬]Erg lekker hoor. Alleen ik heb van de staart alleen het vlees gegeten, ben op dieet, niet het vet dus, waarvan ik mag aannemen dat dat ook, en uitbundig ook nog, wordt geconsumeerd (misschien wel deze zelfde avond nog, door Daisy Bouterse).

Ik schreef eergisteren dat ik Jurassic Park zag. Dat was alleen de eerste helft, bleek later. Zag gisteren de tweede helft. Wat me erg opviel: die keuken (en al het andere) was uiterst luxe. Echter. Een pollepel die close in beeld kwam, dat was van de allergoedkoopste shit-kwaliteit: uit twee stukken gelast ipv. uit een stuk gesmeed. Zo zie je nog eens wat.Nu we het er toch over hebben. Crocodile body meat heet het in de handel. Dat stoof je zacht op een of andere manier en dan verwerk je het, bv. zoals hierboven.
En daarnaast heb je Aligator (of Gator) tail. Dat zijn moten, of zoals hieronder lengte-filets uit de punt van de staart, die je heel langzaam bakt of grilt. Kikkerbillenachtig, dus "geen kip of vis". Maar wel lekker!Recept. Eindelijk.
Garnalen of krab-cocktail
Kook garnalen of krabscharen in licht gezouten water, (of kreeftstaart of stevige vis, zeeduivel! in visbouillon) en koel goed.
Maak cocktailsaus en koel goed.
Snijd iceberg-sla fijn en beleg daarmee de bodem van gekoelde coupes.
Leg de garnalen of de uitgehaalde krabpoten (of de in stukjes gesneden kreeft of vis) op de sla, doe er wat saus over en garneer met wat paprikapoeder en wat dille.
Steek een schijfje citroen op de rand van de coupe.
Cocktailsaus
Ketchup, maar echte dan dus, zie het recept, mengen met goede mayonaise, plus cognac of whisky, en zoet paprikapoeder.(Garnalen-cocktail uit Midden of Zuid Amerika. De uitgedroogde garnalen stortten zich massaal op de vloeistof!)

Ketchup
Catsup, Engels-koloniaal.
Goede tomatensaus maken. In dit geval moet er flink komijn in; verder laos en piment.
Met de staafmixer fijn maken of door de draaizeef halen, wat je misschien een passe-vite noemt als je sjiek bent.
Ketjap erdoor (ook wat zoute), medium sherry en gembersiroop.
Breng verder op smaak met Worcestershire en eventueel wat zacht smakende azijn, bijvoorbeeld appelazijn.
Dàt is ketchup.
Relish
En door die ketchup gaan geweekte rozijnen, kleine blokjes augurk (op azijn) en kleine stukjes groene peper op pekel. Eventueel stukjes zilver-ui.
Relish dus. Smaakt overal bij.Pineapple vinegar?? Klinkt erg erg lekker. Moest denken aan Turkse rozijnen-azijn, die ik dan ook noteerde op het lijstje "te kopen" voor zodra ik in Groningen eindelijk een echte en goede Turk gevonden heb. Op dat lijstje staat ook çiftlik ("oude feta"), pekmez (druiven-gelei, like wow voor chutneys bij zeespul) en paprika-puree (paprika-soep met die puree en met geroosterde én met verse én met veel crème fraiche...).
Maar goed. Mexican pineapple vinegar hier (alle links hier in een nieuw venster).