Mooi boek
Alhoewel het niet echt
opschiet met dat
kutweer
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Rijst met champagne
Risotto-achtig gerecht maar geen risotto
Bak fijngesneden sjalot met iets knof in boter
Bak Surinaamse of Amerikaanse rijst mee, dus Long grain dus geen risottorijst
Voeg op laag vuur champagne toe, z/p, en roer goed om
Op hoog vuur, roerend, steeds een scheut warme gevogeltebouillon erbij en laten droogkoken
Doorgaan tot de rijst gaar is
Laat even rusten, roer er wat room door en laat weer even rusten
(Je zou misschien beter kleine Long grain kunnen gebruiken; Apsara bijvoorbeeld)
Dit is losbladig
Elke week kon je bij de slager een blaadje komen halen
± 1958
± 1958
Pesto-saus
Meng twee op een mayonaise en kwark
Breng op smaak met rode pesto, aceto balsamico, p/z
Of gebruik groene pesto en breng op smaak met condimento balsamico bianco, "witte balsamico"
Lekker bij warme of koude artisjok, maar ja, dat is weer herfst-eten...
Geef het maar bij paprika salade met jonge of witte of verse kaas (groene pesto) of met ossenworst (rode pesto)
Voor het kaftje/mapje moest je 25 cent betalen
Een hoop geld toentertijd
Sambal keluek
Kloewek, keloewek, kluwak...
Rasp 20 keluek noten en roer dit door voldoende assem-water tot je een sausdikke vloeistof hebt
Bak op laag vuur wat trassi-plakjes (trassi oedang, geen trassi goreng) in redelijk wat arachide-olie tot ze kruimelig zijn geworden en verkruimel ze dan in de olie
Bak flink kleingesneden ui, knof en rawit op hoog vuur in de pan met de trassi, samen met kleingesneden verse laos
Voeg de keluek-vloeistof toe, water indien nodig, wat zout en laat zachtjes inkoken tot sambal-dikte
Geef bij Indische stoverij
(Keluek zit al in rawon, dus niet daarbij)
Dikwijls van gehoord
Nog nooit gelezen
Nu heb ik het en ook Two Fat Ladies Ride Again
Lasagne met witlof
Wegens dat kutweer
Bak in olijfolie ui, knof en fijngesneden witlof kort aan
Doe er een flinke scheut béchamel bij en kleine blokjes heel kort in bouillon geblancheerde rauwe ham
Laat op zacht vuur de witlof garen
Maak lasagne, beginnend met wat béchamel, dan de lasagnevellen, de witlofsaus, lasagnevellen et cetera
Flut
Meerval uit de oven
Neem dikke filets, was ze en droog ze
Leg ze op de bodem van een ingevette ovenschaal (dus niet op elkaar), en bestrooi ze licht met witte peper
Bedek de meerval met flinterdunne plakjes onbehandelde citroen
Leg tussen en naast de meerval enkele klontjes boter waardoorheen p/z en vers gemalen knof granulaat gewerkt is
Strooi flink gesnipperde ui die door gesmolten boter is gehaald over de citroen en zet de schaal met een deksel erop in een hete oven
Bedruip af en toe
20 minuten in de oven is voldoende
O ja!
Rob Jetje begon zijn kontlik campagne!