Gerookte kip
Vanwege de Nationale Week zonder Vlees
O ja!
Ik vroeg dat al enkele keren maar nooit antwoord
Mogen veganisten nou wel of niet pijpen en beffen?
(Van mij wel! Houwen ze in ieder geval hun bek!)
Herfstrecepten
Zoete Fougasse
Frankrijk
Als troost
Los 10 gram verse gist op in twee soeplepels niet al te koude melk
Werk er drie soeplepels bloem door en laat, afgedekt, een uur op een niet te koude plek staan
Meng 500 gram patentbloem, twee soeplepels poedersuiker en wat zout door elkaar
Maak een kuil in het mengsel en doe daar het gistmengsel in
Werk door elkaar en werk er drie eieren door, twee soeplepels rozenwater en 100 gram geklaarde boter
Kneed tot een soepel deeg en werk er tegelijkertijd 100 gram gekonfijt fruit (fijngesneden) door; kneed voorzichtig
Laat vier uur rijzen, met een doek bedekt, op een warme plek
Vet een bakplaat in en leg er het deeg op, in een mooie ronde vloerbroodvorm
Bestrijk met eigeel en decoreer met gekonfijte stukjes engelwortel
Bak een dik half uur op 200 graden
Haal van de plaat en laat koelen op een rooster
Ui, knof, paddo's, gerookte kip, p/z
Kwartels met vijgen
Tunesië
Gedroogde vijgen in kokend water leggen, en als het weer kookt wegzetten met een deksel erop
De vijgen moeten mooi heel zijn, mét steeltje
De volgende dag kwartels vullen met een tot een worstje gerolde en iets kapotgedrukte droge vijg zonder het steeltje (nieuwe; niet die gepocheerde!), aanbraden in olijfolie en dan pocheren in kokende gevogeltebouillon
Op het laatst de gepocheerde vijgen erbij zonder het weekwater
Serveer met couscous zonder rozijnen maar wel met een harissa sausje
En met gegrilde groenten
Pas op met die gepocheerde vijgen op je bord, want die blijven geruime tijd van binnen loeiend heet! Daar kan je enorm je bek aan branden
Chausson van maken
Patrijs met wilde paddestoelen
Die zijn er nou niet, maar dit recept moet je zien als weemoed-nadenk recept
Ter compensatie van dat kutweer
Gebruik jonge patrijs
(Maar met verboden ex-jonge patrijs van vorig jaar nu geschoten zou het werkelijk perfect zijn!)
(Al helemaal als je dan zit te eten en je denkt aan de Nationale Week zonder Vlees en je ziet die frigide Thieme en zo aan je oog voorbij gaan!)
Maak een farce van gemalen doorregen spek, de harten en de levers van de patrijzen, sjalot en wat peterselie
Bak dit mengsel in olijfolie rul
P/z de patrijzen van binnen en vul ze met de farce
Bak de patrijzen in een hete oven in een ingevette schotel, met de borstfiletten boven en daarop een dun plakje vet spek, een echt klein half uur
Bak paddestoelen op hoog vuur kort in ietsje olijfolie
P/z
Voeg de paddestoelen vlak voordat de patrijzen gaar zijn toe aan diezelfde patrijzen
Flamberen met armagnac? Room?
God Gristus wat kan ik toch lekker koken...
Stamp van stokvis
Klassiek Nederlands
Week de stokvis in regelmatig gewisseld water tot ie begint te stinken
Breek / hak / zaag de vis in stukken
Doe de vis in kokend water met zout, laat aan de kook komen en haal dan van het vuur
Laat een uur staan
Maak de vis schoon; ex vellen en graten
Terug in het kookwater
Doe rijst en stukken aardappel in het water, breng snel aan de kook en laat op laag vuur doorsudderen tot de rijst en de aardappelen gaar zijn
Bak uien in boter
Giet alles af en maak er stamp van, met de uien, de bakboter daarvan (en eventueel meer boter) en mosterd
Proef op zout en werk er ook wat witte peper door