Foto's vandaag weer inkopen
Katenspek
Net als Zeeuws spek uitstekend in blokjes als borrelhapje
Het lekkerste met asperges
Witte asperges
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan elke aflevering een link naar de volgende
Uren leesplezier en van een andere orde dan dat gekakel van de Volkskeuken
Bij vlees of vis of tofu deel ik als volgt in:
gestoofd
gegrild
gekookt
gebakken
gefrituurd
gestoomd
gebraden
maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit, en bv gegrilde tofu ken ik helemaal niet...
Daarnaast: met groente ligt het in principe ook anders natuurlijk
Crema di balsamico
Eerst even asperges koken
Snijd, na aankoop, direct een stukje van de stelen en zet de asperges in een hoge pan met een bodempje water erin en een natte theedoek erover op een koele donkere plek
Snijd de houterige uiteinden van de asperges en schil de asperges goed (dubbel richting uiteinde).
Bewaar de geschilde asperges in een vochtige doek op een koele plek
Plet de uiteindes en kook van deze en de schillen een bouillon met wat zout en eventueel suiker.
Zeef de bouillon, kook in en kook de asperges hierin gaar
In plaats van een aspergepan, waarin de asperges rechtop worden gekookt om zo de punten niet te gaar te laten worden, kan je ook een langwerpige vispan of een ovale pan gebruiken, en die pan zo op het vuur zetten dat de vlam zich bevindt onder de uiteindes van de asperges
Mijn systeem.
Gebruik een gewone pan
Die in de kokende bouillon de dikste stukken van de asperges (ongeveer 1/3 van de onderkant)
Als het water weer even gekookt heeft de middelste stukken in de pan en weer wat later de toppen
Perfect, werkelijk perfect resultaat, en waarom zou je nou per se hele asperges moeten hebben?
Van de kookvloeistof kan gebonden soep worden gemaakt op de manier van béchamel, maar dan met het kookvocht en iets witte wijn in plaats van melk
Enorm lekker
Met van die gehalveerde super kleine limoentjes erin
Djeroek nipis
Asperges, gekookt
Asperges, Vlaams
Zo worden ze hier meestal gegeten
Bedenk dat in Frankrijk en vooral Spanje wel veel witte asperges gegeten worden (naast groene), maar bijna nooit warm en meestal uit blik
Kook asperges en serveer met geprakt eigeel, geprakt eiwit (samen heet dat Mimosa), gesmolten boter, goede gekookte ham (Jambon de Paris, Jambon blanc) en met nootmuskaat
Of serveer, als het eraf kan, met gebakken foie gras en een mooie Maderasaus van de ontvette aanbaksels in de braadpan
Moet ik nog eten
Schijnt fantastisch te zijn
In en pan met water
Aan de kook: rijst erin koken
Rijst gaar = worst klaar
Asperges met
Asperges met Florentijnse saus
Florentijns betekent meestal met spinazie, maar hier niet
Kook asperges en serveer ze met een dikke Sauce hollandaise, die met mandarijnsap op correcte dikte gebracht is
Met Maltezer saus
Met bloedsinaasappelsap
De nieuwe lijn van Conimex
Veel flauwekul, maar dit en de basilicumpasta prima
Asperges en
Zeetong en asperges
Kook de asperges in groente-aspergebouillon die goed gezeefd is, goed helder dus, en met een scheut witte port erin
Kook de asperges in stukken.
Eerst de dikkere delen, wat later de middenstukken
Voeg met de toppen van de asperges reepjes niet al te dunne tong-filet toe, of eventueel rolletjes op een prikkertje
Giet af, verdeel over de borden, strooi er kleine blokjes ganzelever over en besprenkel licht met Crema di balsamico
Mosterd uit Zuid-Afrika!
Ik heb nog veel andere aspergerecepten, maar niets wat er echt wow uitspringt
O, en een dezer dagen een fantastische spaghetti met asperge carbonara, met shiitake, guanciale en Parmezaan...
En wat heb ik nog in de planning?
asperges met tagliatelle en mozzarella
asperges met room-Duvel saus
asperges en peultjes met sesam roerbakken (nee, dat moet met groene...)
asperges met chantilly-mayonnaise
asperges met beurre blanc ingekookt met Noilly Prat
asperges met moussilinesaus, en ook met een biermousseline
asperges gefrituurd met rauwe ham
asperges met ansjovisboter
asperges met gerookte kalfs- of lamstong
Pff...
Volgende aflevering zie hier