zondag 13 januari 2013

Médoc, vis fileren, zoute snijbonen



Gisteren

Zoute snijbonen, witte bonen, gepocheerd ei.
Blote kindertjes in het gras cq blote billetjes in het groene gras.
Week de zoute bonen in een flinke pan water een uur of zes. Roer regelmatifg om. Giet af en proef een stukje boon. Nogal zout: opnieuw weken.
Wat ook helpt is ná het afgieten de bonen ook goed af te spoelen.
Kook de bonen gaar en giet af. Pas op: gezoute zaken hebben een kapotte celstructuur, en slaan in ene om van rauw naar gaar.

Boter, ui, knof, grove witte peper...
Snijbonen én uitgelekte witte bonen erbij en (jawel, dit is mijn versie) een scheut witte wijn en warm door op hoog vuur, roerend...
Pocheer eieren in water met een scheut azijn.
Heerlijk...


Wat er is gebeurd, geen idee.
Die eieren waren naar de bodem van de pan gezakt en vast komen te zitten.
Niet vers genoeg?
Nou, ze smaakten uitstekend...
Dat kolkje hier (alle links hier in een nieuw venster) is wel een goed idee, maar ja, je pocheert méér dan een ei normaliter...

Culinaria

Vis fileren, hadden we die link al niet eens eerder? Geen idee, dus nog maar een keer.
Zie hier.
O ja, dat hadden we eerder. M., van die meerval fileerderij merkte op dat al die apparatuur van dat messen scherpen flauwekul is.

Dronk vanavond een erg lekkere Château l'Argenteyre 2009.
Een cru bourgois sedert de laatste revisie.
Komt uit Begadan, en dat is in de buurt van dat Civrac van die enorm lekkere Médoc van laatst.

Hieronder Tosti Weemoed.
Die ontwikkelde ik voor Han van Café Weemoed.
Mosterd, dragon, kaas (en zoals het een echte tosti betaamt: de boter aan de buitenkant!).
Dat café bestaat nog, maar zonder Han is dat waarschijnlijk niks meer... Zie hier.
Studente: Een kopje thee alstublieft. Han naar achteren, zakje in dat water, terug naar de bar, lullen met Suus. Studente: Bent u mijn thee niet vergeten? Han: Godverdomme, ja. Komt terug met een kop pikzwarte thee. Dat is dan twee gulden. Studente: maar hij is wel heel erg sterk. Suus: Geef dan maar twee vijftig.

Ik ga het binnenkort eens maken met dragon mosterd.
O ja, en ook eens met Dyonnaise.


Marieke

We moeten niet afdwalen.
Ik vergeleek kolonie met kolonie, niets anders.
En in Nederland bestonden in die tijd heel wat publicaties, waarin de situatie van "den inlander" beklaagd werd (en terecht). Ik heb het niet over Havelaar trouwens.
En er zijn ook publieke en parlementaire acties geweest, al in de 19e eeuw.
Dat soort publicaties en acties zijn mij van België niet bekend, maar ik hoor het graag.

Of ons koningshuis nog tijdens de oorlog pro Duits was, dat betwijfel ik, maar daar wil ik het niet over hebben omdat mij daarover de kennis ontbreekt.
En dat Westerbork een gevolg was van een actie van de koninklijke familie, dat is niet zo. Het bestond al als interneringskamp voor vluchtelingen (ook niet fraai).
En dat Nederland fors heeft bijgedragen aan de jodenvervolging, dat staat als een paal boven water. En dan heb ik het niet alleen over onbegrip voor joden wiens huis en inboedel was verdwenen, en al helemaal niet over joden die naheffingen van de fiscus kregen over 1943 - 1945. Sic!

Ja, die foodies. Zie hier.
Ongebakken of ongefrituurde spring rolls, bah...
Voor de rest is het Mirthe - Bart - Martha - Patty shit.

Artisjokken frituren.
Ja, dat kan.
Hele artisjok, dat is typisch joods. Zie hier.
Friture van de cœurs hier.
Dat de fonds ook gefrituurd kunnen worden, dat behoeft natuurlijk geen betoog. Beslag etc.


Pers

NRC gisteren.
Zuurkoolsoep.
Uhh, je trekt geen kippenbouillon van een hele soepkip. Die moet aan stukken...
En in die kippenbouillon zuurkool koken en dan die zuurkool eruit halen (en elders gebruiken) en rookworst en metworst in die soep, dat zal wel lekker zijn. Maar niet zo lekker als mijn paddo-bouillon van laatst, met de zuurkool er nog steeds in...
En zuurkool maak je -klassiek- niet van witte kool, maar van witte kool met wat groene of spitskool erbij.
Link voor een "zuurkool startset" hier. Klik op de bovenste link.

De 21e loopt mijn NRC af (lazer op! vandaag wéér geen zaterdagkrant!) en vandaag bestelde ik de Volkskrant.
Krijg als welkomstgeschenk 20 "Verboden boeken", waarvan ik de betere al heb, maar zo'n rij is natuurlijk toch wel leuk (logeerkamer!).
En ik krijg een eReader, die ik meteen verpats.
En 15 maanden korting...