dinsdag 14 januari 2020

Nou echt de laatste patatten



Vandaag foto's productie zuurkoolkroketten
Niet die smakeloze flauwekul van zuurkoolstamp met bloem of béchamel erdoor
Links soesjesdeeg zonder ei
Rechts puree voor Pommes duchesse zonder ei
Kleine hoeveelheden want het is een proefje



Serie "Daar moet aardappel bij!"

Vijf of zes afleveringen

Zie de eerste hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Steeds aan het einde een link naar de volgende



Knolselderij-stamp


Kook aardappel in half water half melk samen met knolselderij

Werk af als aardappelpuree (boter, melk, witte peper, nootmuskaat) en breng op smaak met ook wat citroensap


De foto's vandaag gaan over kroketten

Bedenk dat als je stevige stamp maakt, van een recept zoals hierboven, je daar ook uitstekende kroketten van kan maken, eventueel met wat ei erdoor voor de stevigheid
Heel goed koelen voordat je ze vormt. en weer koelen voordat je ze paneert
Maak de stamp hoog op smaak, vooral de p/z!



Beide zaken mengen
Mét niet te vochtige goed gestoofde zuurkool
"en met spekjes en zo"
En nu wel met eieren (op de foto nog niet)



Zuringstamp

België


Zuring bij de groothandel

Zakjes van 70 gram, = eenpersoons portie voor saus of soep of stamp of zo


Bak blokjes rookspek krokant in ietsje olijfolie en laat in de pan koelen

Maak aardappelpuree met melk, p/z, nootmuskaat, het spek en het spekvet en kleine blokjes kaas type niet te rijpe Abdijkaas, Trappistenkaas

Maak er met fijngesneden zuring stamp van

Serveer met varkensbraadworst en jus



Het deeg
Omhoog gevallen apen zoals De Dikke Damp zeggen mirepoix
Jonas Fluit aka De Schele Hagedis idem
(Heel vroeger heette ze Jonas van de Walvis)
(Toen ze door De Dikke Mossel nog niet Mangiare was uitgestampt)



Irish Stew

Ierland, ik zweer het



Bak blokjes lams-stoofvlees (nekvlees bijvoorbeeld) in vet

Giet er kokend water (het moet half onder staan) bij met foelie, wat cayennepeper en selderijzout
Voeg Guinness toe tot het vlees onder staat

Laat minstens een uur garen

Voeg grove stukken wortel toe en laat een half uur verder garen

Voeg flink stukken aardappel toe en laat die garen op wat hoger vuur zodat het vocht wat inkookt
Bak meteen niet al te fijn gesneden witte kool zachtjes aan in vet
Voeg de witte kool toe aan de rest en laat doorkoken op laag vuur tot de kool gaar is




Klipvis op de manier van Oporto


Bacalhau à moda do Porto


Klipvis, bakkeljauw, bacalao, bacalhau
In Nederland te koop bij de Surinaamse toko of Suri groentekraam op de markt

Stokvis wordt gedroogd, klipvis gezouten
Klipvis is gezonder dan stokvis, want van stokvis krijg je een hartaanval
Van de prijs

Koop klipvis nooit voorgeweekt!


24 uur weken in ongezouten water, en vooral niet op de aanwijzingen op het pakje letten, want dat is voor Suri's die de hele dag in Suriname lopen te zweten

Water af en toe verversen en dat niet meer doen als het nog net lichtzout smaakt

Wel door laten weken dan

Nooit never weken tot je geen zout meer proeft!
Smaak weg...

Koken in het weekwater; hoe lang dat hangt af van hoe oud de vis is
Breek er af en toe een stukje af en als dat nog net iets beet heeft is de vis goed
Kan vrij snel al zijn

Ondertussen krieltjes bijna gaar koken, of stukken aardappel (in dat geval in kokend water gooien), en een paar eieren hard koken

Vis afgieten en laten afkoelen

Vellen en graten verwijderen en een bak water klaar hebben staan want het plakt als de teringtiefus

In flink olijfolie flink ui en knof bakken met wat zout

Vis kort meebakken (over de bodem roeren met een platte spatel!) en daarna en op laag vuur flink pikant gerookt paprikapoeder

De aardappel, halve eieren en kleine tomaten ("C-tomaten") in een ovenschaal leggen, met flink gehakte peterselie en droge zwarte olijven

Olijfolie erover en omhusselen

Eventueel ook door olijfolie gehusselde champignons erbij

Het vismengsel erover en bakken in de oven op ongeveer 170 graden


Hier drink je rode Vinho verde bij
Maar ja...
De inkoop gaat per vat...
Kan niet gebotteld worden...



Ik lees nou dat Krokettenboek van De Dikke Damp
God wat een slap gelul allemaal
"Moet het nou in vet of in olie?"
Simpel
Lees Waverley Root
In The Domain of Fat bakken ze ze in vet
In The Domain of Oil bakken ze ze in olie
Klaar
En dan al die overgepende recepten (énkel overgepende recepten!)
Oftewel onbruikbaar heden ten dage, óf onwetendheid van die Schele Hagedis
(In Nederland kan dat; dat je op TV kroketten maakt, dat die jammerlijk mislukken, maar dat je dan tóch zonder een spier te vertrekken een krokettenboek publiceert...)
(Maar ja, als je die kop ziet... Die hagedis kán geen spier vertrekken...)


Spruitjes-stamppot

Stoemp


Belse stamppot

Dus de naam van dat restaurant in Antwerpen in de Pier Potstraat, "De stoemppot", is vertaald: de stamppotpot


Maak niet te dunne aardappel-puree met nootmuskaat, zout, witte peper, boter en iets melk

Maak er stamppot van met bijna gare spruitjes

Serveer met konijn of bloedbeuling (stevige bloedworst; lijkt op Duitse droge bloedworst) of bouletten (gehaktballen) of witte worst (kalfsworst)

En met veel jus

En met Belse mosterd (Vlaamse Tierenteyn of als je het niet zo nauw neemt met Waalse Bister)


Als Pier Pot een Belg is, dan Pol Pot ook!





Ik heb heel wat geknoeid met bolo en béchamel om kroketten te maken...

Goelashkroketten met aardappelpuree die niet lukte, nou ja, de smaak was weg...

Probleem opgelost!
Aardappelpuree voor Pommes duchesse zonder ei ermee mengen
Dat mengen met soesjesdeeg

Ach ach ach wat gaan we weer genieten binnenkort...

Kroketten van Bœuf bourguignon, van Poulet basquaise, van...