zaterdag 25 januari 2020

Niet het culinaire fossiel




Jumbo
Uitstekend, en nauwelijks schoonmaak
Ik at ze met patrijs en kastanjepuree



Vandaag had ik het willen hebben over

het nationale culinaire fossiel

Janny van der Heijden

maar ik ben de notities kwijt

"Ik heb meer dan vierduizend kookboeken"
Ik zou zeggen Begin eens met nummer één te lezen...



Ik heb nog wel de notities van

enkele dagen in Leiden en omgeving

waar ik net van terug ben




Vandaag foto's inkopen
Erg mooi diep van smaak, met een bittertje
Ik ga het gebruiken in kruidkoek met kandij en krenten


Tot aan het diner is er over de eerste dag weinig anders te melden dan dat ik op het station weer zo'n broodje filet américain kocht met gekookt ei
Lekkere combi
Met het vorige in gedachten bestelde ik het nu met extra p/z

O ja, en dat ik bij Dudok, want ik was 's avonds in Den Haag, erg lekkere gevlinderde garnalen at
Ik weet nog steeds niet of ik de inrichting daar nu mooi moet vinden of ongezellig

O ja, en een prima bamischijf tussen dat broodje en die garnalen in, van Smullers, ergens
Dat moet ik ook weer eens gaan maken
Flink plakkerig gekookte mie, flink Surinaamse bamikruiden, flink knijpen



De beste hamburgerbroodjes?
Jumbo


Stappen in Den Haag

Ik liep in den Haag naar Garoeda, maar ik liep toch eerst die tent ernaast binnen, Poentjak

Het zat er goed vol, er was geen plaats, maar of je daar prettig zit?
Een soort overvol en bedompt

Over het eten kan ik dus niks zeggen, dat komt wel een keer
Het is ongetwijfeld zo'n tent waar je, als je voor één persoon reserveert, te horen krijgt dat er geen plek is ("helaas"), en als je even later belt voor dezelfde dag en tijd voor twee personen dan is er wel plek

At bij Garoeda goelai kambing met sambal boentjies / boontjes en witte rijst
Mooi pikante boontjes, en die goelai zoals ie hoort

Vooraf heel mooie pindasaus (ook mooi pikant) met kroepoek
Ik krijg een normale portie nauwelijks weggewerkt, maar Rita Verdonk zag ik er ooit een dubbele portie wegwerken en er daarna nóg een bestellen

Ik denk dat er bij Garoeda meer op het eten aan te merken is dan bij Poentjak, maar ik wil niet schouder aan schouder in die plofhete bedompte tent zitten
Ik wil in dat prachtige Garoeda zitten
Over the top, maar dat past er perfect bij
En ja, een lepel en een vork krijg je, zoals het hoort

Er zat daar ook, hoe heet die ook weer, die mislukte Nederlandse Pavarotti imitator



Mooi spul, lekker
Maar pas op: gaat snel vervelen


Ik was onder andere in het Volkenkundig Museum in Leiden, en in Naturalis

Wat bezielt die lui tegenwoordig?
Precies zoals in het Princessehof laatst; alles in beide musea in volkomen duisternis gehuld, enkele objecten ietsje uitgelicht, de rest onzichtbaar in diepe schaduw
Wat bezielt die museale apelullen...

In Naturalis moest je ergens vijf volledig duistere en volkomen lege zalen door om een deel van de expositie te zien, met ongelofelijke kutmuziek ook nog
Elders een bord "De ingang van deze zaal bevindt zich op de verdieping hieronder", kan het nóg debieler

Omhoog gevallen volk
De voormalige conservator Bedaux ken ik van vroeger
Toen was ie lector op het antropobiologisch instituut in Utrecht, én hij handelde in spul van de Tellem opgravingen...

Drie café's, drie keer Geen alcohol!
Café 1: Helaas zijn wij gesloten
Café 2: Helaas zijn wij gesloten (alleen dat gereformeerde helaas al...)

Constant in de weg lopende vervelende kinderen en half demente echtparen

Een zaal waarvan de uitgang onvindbaar was
(Zaal "De Dood", verdomd)


Volkenkundig museum

Geen doorkomen aan in dat museum wegens een Djoser manifestatie

Geen kluisjes, geen kapstokken

Eén soort normale thee, vies ook nog

Tosti salami mozzarella basilicum bleek (vieze) tosti tomaat mozzarella basilicum



Slotlap


Stappen in Leiden

Dronk bij Einstein een werkelijk perfecte Chardonnay
Waarom drink ik chardonnay?
In café's wel ja
Omdat je daar minder aan kan verpesten
 

Breestaat

De Slegte
Belachelijk dure ramsj

De Treinreiswinkel
Interessant!

Eén restaurant had de kaart buiten hangen (als dat niet zo is ga ik er niet naar binnen), maar dat was dan wel weer een kaart zo van Daar ga ik nog niet gratis eten
"Interieur[huh?] van Gorgonzola en walnoten in roggebrood op krokante bleekselderij"

Twee hadden geen kaart buiten hangen
Ffe kijken
Bree 56
"Schorseneren ala[geen schrijffout van mij] curry geplet met marshmallow en rode peperschuim"
Just Meet (enkel vlees betekent dat, hahahahahahahahaha wat leuk!)
Nou, de gerechten vallen mee, maar zowat alle namen zijn verkeerd
Picanha is geen staartstuk; staartstuk is het bovenste deel van de dikke lende, en daarop zit het koetsierstuk, picanha
Blade is sukade, ja, maar ze bedoelen natuurlijk dat ze top blade steak serveren, en dat is géén sukade natuurlijk (dus een vleestent waar ze niet weten dat je sukade niet als bief kan bakken...)(elke boerelul kan in Nederland een restaurant beginnen...)
Sirloin is geen bavette
Chuck plate komt uit de voorbuik, niet uit de nek
Enzovoorts

At een uitstekende magret de canard



Weer een voor mijn Pimentón-blikjes collectie