donderdag 9 januari 2020

Italië (20)





Calabria


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links openen in een nieuw venster)



Opvallend


Bergen met zee eromheen

Veel antipasti, in tegenstelling tot de rest van het zuiden

Er worden enorm veel aubergines gegeten
Met pecorino, zoetzuur, met knof en peterselie ("op z'n paddenstoels"), gevuld, opgepot onder olie...

En overal rode pepers door...




Producten


Varkensvlees, geitenbok, schaap, ingewanden

Worst

Tonijn, zwaardvis (de zwaardvormige, niet de zwaarddrager), rode poon, geep

Slakken

Erg goede kazen

Pitta
Flatbread

Citrusvruchten
Bergamot ook
Ook veel kruisingen die enkel daar gekweekt worden

Pepers en paprika's

Tropea uien

Olijven

Paddenstoelen



Tropea uien


Gerechten


Maccaruni 'i casa
Versgemaakt, rond een stopnaald gedraaid plakje deeg
Met pecorino en Salsa calabrese: tomaat, spek, ui, knof, ham, basilicum, pepers

Pasta asciutte alla calabrese
Tomatensaus met gember

Maccheroni alla pastora
Met ricotta, boter, pepers

Strangolapreti
Priesterwurgers
Omdat het zo lekker is dat priesters er gulzig van gaan eten en zich verslikken en...
Een soort gnocchi, niet te verwarren met de pasta strozzapreti, wat hetzelfde betekent
Rascatieddri is ook zoiets, gegeten met vlees van zwarte varkens

Cuccia calabrese
Geweekte gekookte tarwekorrels
Met varkensvlees en geitenbok gestoofd in de oven

Curriuoli
Strips courget, zongedroogd
Geweekt
In beslag gefrituurd

Gevulde tomaten en paprika's



Strangolapreti