Vandaag wat inkopen van van de andere kant
Dit soort potjes koop ik om te proeven
Mooi? Dan ga ik het zelf maken
Gänsebraten
Gans uit de oven
Kan je beter nou maken dan met de Kerst
Vul een gans met appel-stukjes, waardoorheen vers bijvoetblad
Prik het ganzevel goed in
Braad de gans in de oven, boven een lekbak, op zo'n 150°
Bedruip de gans regelmatig
Ik ga er niet veel verder op in want als je een Google doet op witteman + gans vind je prachtige informatie
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
O ja, tegen de tijd dat de gans ietsje begint te garen aardappelstukken in de lekbak
Vast kokend dus niet bij AH kopen
Als je de gans bedruipt de aardappelen omscheppen
Lauwwarme molsla met ganzenmaagjes
Salade tiède de gésiers d'oie
Frankrijk
Super klassiek
Kan met kippen- of eendenmaagjes, maar dit is superieur
Gebruik de zogenaamde derde maag
Zoals ze op de markt liggen zeg maar
In Frankrijk kan je ze in blik kopen, confit, en dat is nóg lekkerder
De salade hoort met molsla
Geen molsla? Dan maar andere sla met ietsje bitter
Snijd de magen open, spoel ze goed uit en verwijder het gele vel (als ze vers zijn)
Bak kwart magen in wat olijfolie (dit wordt de olie van de dressing), met wat ui en knof
Confit: gebruik wat van het vet waarin ze zitten, en warm enkel
Van het vuur af na wat koelen blussen met witte wijazijn; pas op spatten!
Dit is dus de azijn van de dressing, en dit maakt het richting lauw
Dit richting lauwe spul over de sla
Knof tabasco
Waarom is dit in Nederland nergens te koop?
Mixed gril van wild
Bij "De Blauwe Blazer" in Bennekom hadden we na nieuwjaar nogal wat wild over, want er was relatief veel kalkoen doorgegaan
Na introductie van deze mixed grill moesten we bijbestellen
Simpel
Maak een mixed grill (in een aardewerken schotel in de oven onder de gril) van stukjes wilde ganzeborstfilet, hertebiefstuk, wild zwijn kotelet en gestoofde lopers (dat heet toch zo? ik bedoel voorpoten van wild konijn, het vlees ingewreven met gesmolten boter, en bestrooid met een mengsel van z/p, vers grofgemalen korianderzaad, ietsje gebroken venkelzaad en een tikje versgemalen knof granulaat
Serveer met "sausjes"
Gans!
Het raderwerk staat stil!!