Vandaag foto's van zalm met zwarte boontjes
Die boontjes, tausi, zie hierboven
Recept zie eergisteren
Verslavend lekker spul die tausi en kost geen ruk
Inktvis vandaag
Want ik kook vandaag octopus (met venkel, rozenharissa en couscous), dus ik ging over octopus schrijven vandaag, maar dat deed ik dus al op 2 maart vorig jaar zo bleek (niet ik maar het feit)
Vandaar dus inktvis, begrijpt u wel
(Als u dit allemaal niet begrijpt dan bent u dus gewoon, net als ik, niet goed bij het hoopht)
Inktvis schoonmaken en zo
Kop uit het lijf trekken, voorzichtig de inktblaas, als je die gaat gebruiken, uit die kop halen en die in een bakje met water bewaren
Pas op; rauw is de inkt giftig
Tentakels van de kop snijden en die ook bewaren
Vel van het lijf stropen (als het lijf wit is, dan is dat al gebeurd) en weggooien
Vinnetjes eraf snijden en bewaren bij die tentakels
Ruggengraat uit het lijf trekken (zo´n doorzichtige veer)
Controleren of er geen vet en/of een half verteerde garnaal of zo in dat lijf zit
Die veer ook weggooien natuurlijk
Het lijf kan gevuld gebakken worden, in ringen gesneden en in beslag gefrituurd, of in sepjes gesneden worden die weer diagonaal ingekerfd worden en zo gebakken; dit met grotere exemplaren (met kerrie!)
Fors grote exemplaren kan je heerlijk stoven
Altijd even spoelen, die tausi
Recepten zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Inktvis met tausi?
Enorm goed idee!
Gaan we doen!
U hoort van mij!
Zwarte risotto
Risotto nero
Genua
De Noord-West Italiaanse keuken is verwant aan de Midden-Oost Spaanse
Equivalent uit Alicante: paella nera [geen schrijffout zal ik er maar meteen bijzetten, voordat Otto Kleynejan een apoplexie krijgt]
Inktvissen schoonmaken, inktblaas bewaren
De inkt op een bord knijpen (rauw giftig dus) en aanlengen met ietsje water en een scheut droge Martini
(Ik gebruik natuurlijk Noilly Prat, maar goed)
Mosselen koken in witte wijn
Die wijn, gezeefd, mengen met de inkt
P/z erbij, goed doorroeren en een half uur laten staan
In een paella pan in olijfolie ui en knof bakken, en dan (ongekookt natuurlijk) risotto-rijst erbij (geen paellarijst!)("Dat is hetzelfde" zeggen ze? Stamp ze de plomp in!)
Even omroerend laten bakken, en dan lepel voor lepel en roerend en inkokend dat wijn-inktmengsel erbij
De rijst gaar laten worden dus (de vloeistof moet dan opgenomen zijn)
Serveren met de mosselen en met de -ondertussen gebakken- inktvis
Inktvis met tomaat en ketjap
Indonesië
Cumi2 [tsjOEmie tsjOEmie] tomat
Maak de inktvis schoon, snij in de lengte open en snij in reepjes
Bak de stukjes in arachide-olie tot ze stevig zijn; haal uit de pan
Bak ui en knof in de pan, voeg geprakte tomaat uit blik toe met het vocht en breng op smaak met gemberstroop, ketjap (manis en ook wat asin), foelie, kruidnagel, gebroken korianderzaad, sambal en daoen djeroek poeroet
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht stoven
Kook in, proef op p/z (dat wil zeggen: voeg eventueel sambal toe en/of ketjap asin) en warm er de inktvis in op
Inktvis, Moluks
Sontong kecap
Bak ui, knof, ietsje rode peper en gemberwortel in arachide-olie wat aan
Voeg stukjes inktvis toe en bak, roerend, een minuut of drie, met witte Muntok peper er nog bij
Breng op smaak met limoensap en ketjap
Roer er vóór het serveren gehakte lente-ui door
Simpel, maar erg lekker
Met rijst en buncis / boentjies / sperziebonen