Foto's vandaag van een Chinese aardappel
De lotuswortel
Zie koken ermee hier; iets scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Gepekelde snijbonen
Laat de bonen 24 uur in water staan en giet af
Kook ze 20 minuten met vers water
Giet af
Gebruik de bonen in aardappelstamp, eventueel met witte bonen erdoor
Schillen
Ćevapčići
Joegoslavië, of beter voormalig Joegoslavië
Meng gelijke hoeveelheden lamsgehakt, rundergehakt en varkensgehakt
Dat lamsgehakt moet je bij een Islamitische slager kopen, dan smaakt het wat sterker en dat kan prima bij die twee andere soorten
Doe op een tweepersooneportie één eiwit erdoor, heel klein gesneden knof, zout en bakpoeder
Verder pikant paprikapoeder én zwarte peper
Maak er korte dikke worstjes van
Wrijf in met olijfolie en gril
Ik dacht niet aan mijn grilpannetje, dus ik bakte ze
Maakte er mooie tomatensaus bij en geef er in olijfolie gefrituurde aardappel-partjes bij (veel kekkerder dan met rijst)
Die aardappelpartjes frituur je één keer, in een laag olijfolie van enkele centimeters, op zo'n 150°, dus het duurt even
O wacht
Ik had dat ding doorgesneden vóór het schillen...
Gegrild vlees of vis met een mooie saus, daarbij hoort
Pommes Duchesse
Maak aardappel-puree maar gebruik eigeel (eventueel met iets eiwit) en wat room in plaats van melk
Gebruik geen boter
Z/p, nootmuskaat
Doe de puree in een spuitzak, spuit roosjes op een ingevette bakplaat en bak ze bruin in een hete oven
Kwast vóór het bakken de roosjes eventueel in met in iets melk losgeklopt eigeel
Ook met dit mengsel gemaakte aardappelkroketten heten wel Pommes Duchesse
Koken
Pannetje
Olleta
Alicante
Dit is een voorbeeld van een gerecht van bonen met aardappelen
Kook diverse soorten bonen half gaar; gebruik in ieder geval ook kikkererwten
Giet af, en doe de bonen in kippenbouillon
Voeg dan toe: stukken aardappel (dat moet je nooit weglaten!), grove stengelstukken van acelga (gebruik paksoy) en kardoen (gebruik kleine artisjokken uit blik, die je er op het laatst bij doet) en laat garen
Proef op p/z
Gefrituurd
Arros caldoso
Soepige rijst
Alicante
Arros, niet -Spaans- arroz
Dit is een voorbeeld van een gerecht met rijst en aardappel
Maak flink kippenbouillon en kook daarin stukjes stevige vis en wat later ook schaaldieren gaar
Haal de vis en de schaaldieren uit de bouillon en zeef die
Bak in olijfolie knof en droge blokjes tomaat
Bak paella-rijst even mee
Doe er de bouillon bij met saffraan (geweekt in iets witte wijn, de wijn ook toevoegen), aardappelblokjes, en half pikant paprikapoeder (van ñora, appelpaprika, dus geen pimentón; gebruik evt. Nederlandse)
Als de rijst gaar is de vis en de schaaldieren erin opwarmen
Roergebakken met kastanjechampignons
Zie de volgende aflevering hier