zondag 10 november 2019

Daar moet aardappel bij



Foto's vandaag van een Chinese aardappel
De lotuswortel
Zie koken ermee hier; iets scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Gepekelde snijbonen


Laat de bonen 24 uur in water staan en giet af

Kook ze 20 minuten met vers water

Giet af

Gebruik de bonen in aardappelstamp, eventueel met witte bonen erdoor



Schillen



Ćevapčići

Joegoslavië, of beter voormalig Joegoslavië



Meng gelijke hoeveelheden lamsgehakt, rundergehakt en varkensgehakt
Dat lamsgehakt moet je bij een Islamitische slager kopen, dan smaakt het wat sterker en dat kan prima bij die twee andere soorten

Doe op een tweepersooneportie één eiwit erdoor, heel klein gesneden knof, zout en bakpoeder

Verder pikant paprikapoeder én zwarte peper

Maak er korte dikke worstjes van

Wrijf in met olijfolie en gril
Ik dacht niet aan mijn grilpannetje, dus ik bakte ze

Maakte er mooie tomatensaus bij en geef er in olijfolie gefrituurde aardappel-partjes bij (veel kekkerder dan met rijst)
Die aardappelpartjes frituur je één keer, in een laag olijfolie van enkele centimeters, op zo'n 150°, dus het duurt even



O wacht
Ik had dat ding doorgesneden vóór het schillen...



Gegrild vlees of vis met een mooie saus, daarbij hoort

Pommes Duchesse



Maak aardappel-puree maar gebruik eigeel (eventueel met iets eiwit) en wat room in plaats van melk
Gebruik geen boter

Z/p, nootmuskaat

Doe de puree in een spuitzak, spuit roosjes op een ingevette bakplaat en bak ze bruin in een hete oven

Kwast vóór het bakken de roosjes eventueel in met in iets melk losgeklopt eigeel

Ook met dit mengsel gemaakte aardappelkroketten heten wel Pommes Duchesse



Koken


Pannetje

Olleta

Alicante


Dit is een voorbeeld van een gerecht van bonen met aardappelen


Kook diverse soorten bonen half gaar; gebruik in ieder geval ook kikkererwten

Giet af, en doe de bonen in kippenbouillon

Voeg dan toe: stukken aardappel (dat moet je nooit weglaten!), grove stengelstukken van acelga (gebruik paksoy) en kardoen (gebruik kleine artisjokken uit blik, die je er op het laatst bij doet) en laat garen

Proef op p/z



Gefrituurd


Arros caldoso

Soepige rijst

Alicante

Arros, niet -Spaans- arroz
Dit is een voorbeeld van een gerecht met rijst en aardappel


Maak flink kippenbouillon en kook daarin stukjes stevige vis en wat later ook schaaldieren gaar

Haal de vis en de schaaldieren uit de bouillon en zeef die

Bak in olijfolie knof en droge blokjes tomaat

Bak paella-rijst even mee

Doe er de bouillon bij met saffraan (geweekt in iets witte wijn, de wijn ook toevoegen), aardappelblokjes, en half pikant paprikapoeder (van ñora, appelpaprika, dus geen pimentón; gebruik evt. Nederlandse)

Als de rijst gaar is de vis en de schaaldieren erin opwarmen




Roergebakken met kastanjechampignons



Zie de volgende aflevering hier