Over citaten gesproken
Boeken die ik las nav. Kousbroek lezen
Bomans, over wat oude prenten
De meisjes waren gekleed in nergens toe dienende japonnen
[...]
Links staat een weldoorvoede huisvader die een bordje soep geeft aan een halfnaakte man op de stoep, zonder deze nochtans binnen te laten, en rechts ziet men een deftige dame die een overtollige baljurk aan een oud vrouwtje verstrekt, dat haar dan ook verbijsterd aanziet
Uiensoep
In een braadpan in boter en/of olijfolie een grote hoeveelheid dunne uienringen (half gele ui half zoete) iets bruinen en daarna langdurig laten stoven op laag vuur met ietsje suiker
Stukken parmezaan-korst erbij is een goed idee en/of uienschillen
En knof natuurlijk
Regelmatig roeren
Bloem erdoor en drie minuten op het vuur laten staan, af en toe omroerend en de bloem licht bruinend
Soep van maken met een-derde warme groentenbouillon, een-derde warm water en een-derde witte wijn
Op smaak brengen met madera, Oxo of Viandox of Bovril (of anders maar Marmite) en peper
Serveer met knof-croutons erin, of schep in koppen, leg er schijfjes oud stokbrood op, daarop geraspte Emmentaler (Zwitserse Emmentaler!) en gratineer onder de gril of salamander
Een citaat voor Onno Kleyn
O, wie wenig muß doch einer zu denken gehabt haben, damit er soviel hat lesen können"
Schopenhauer
Himmel und Erde
Kook aardappelen in water met zout
Bak rookspek-stukjes uit, en doe er daarna flink fijngesneden ui bij; laat de ui op laag vuur en af en toe omroerend mooi zacht worden
Doe er, als de ui zacht begint te worden, stukken appel bij, roer even om op half hoog vuur, doe er een scheut bouillon bij, breng aan de kook en laat op laag vuur verder garen
Peper, en proef op suiker
Bruin door bloem met peper gehaalde bloedworst
Maak stamp van aardappel en de inhoud van de andere pan, met z/p en nootmuskaat.
Heere Heeresma aan Laurie Langenbach
Rijdend door een van steenslag vervuld landschap waaruit eeuwen geleden alle leven zich al heeft teruggetrokken, bereikt u tenslotte, eenzaam en zeer alleen, tegen de avond die vol is van een kil soort noorderlicht, het al jaren verlaten huis met zijn in de wind klapperende luiken, door stof ondoorzichtige ramen en knarsende sloten, om dan, op het ijskoude toilet, te ontdekken dat de bril onder u nog warm is. Kijk, dat stemt pas tot nadenken.
Omelette Siberienne
Een ingevette lage vuurvaste schaal bekleden met plakken cake
De cake licht besprenkelen met likeur naar keuze
Spatel vanille-ijs in de schaal, goed aangedrukt, en werk door tot het ijs bol rond of zelfs conisch hoog boven de schaal uitkomt
Koel goed
Klop eiwit stijf met suiker en wijnsteenzuur
Breng een laag eiwit aan op het ijs
Brand het eiwit bruin met een gastang
Flambeer met opgewarmde eau de vie naar keuze, maar liefst van hetzelfde fruit als de likeur
Persoonlijk prefereer ik Crème d'abricots van Briottet, met Szicsek palinka
Ik gebruik overigens geen vanille-ijs, maar roomijs van clotted cream
Šimek en kardinaal Willebrands
Kokèn die zoesters voor oe Hollaandse pot?
Hij knikt
En Italiaans?
-Gelukkig niet... Want dat kunnen ze niet
Crema all'arancia
Sinaasappelroom
Een kleine sauspan op laag vuur, raspsel van twee bio-sinaasappels erin, acht eetlepels sap, vier eetlepels suiker
Blijf roeren op laag vuur tot de suiker opgelost is
Van het vuur af en laat 10 minuten koelen
Een schaal, een kop room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is
Spatel er wat van de sinaasappelsaus door
Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.
Serveer op een plakje cake waardoor redelijk wat citroen