vrijdag 24 januari 2020

Citaten en recepten



Over citaten gesproken
Boeken die ik las nav. Kousbroek lezen



Bomans, over wat oude prenten


De meisjes waren gekleed in nergens toe dienende japonnen
[...]
Links staat een weldoorvoede huisvader die een bordje soep geeft aan een halfnaakte man op de stoep, zonder deze nochtans binnen te laten, en rechts ziet men een deftige dame die een overtollige baljurk aan een oud vrouwtje verstrekt, dat haar dan ook verbijsterd aanziet



Uiensoep


In een braadpan in boter en/of olijfolie een grote hoeveelheid dunne uienringen (half gele ui half zoete) iets bruinen en daarna langdurig laten stoven op laag vuur met ietsje suiker
Stukken parmezaan-korst erbij is een goed idee en/of uienschillen
En knof natuurlijk

Regelmatig roeren

Bloem erdoor en drie minuten op het vuur laten staan, af en toe omroerend en de bloem licht bruinend

Soep van maken met een-derde warme groentenbouillon, een-derde warm water en een-derde witte wijn

Op smaak brengen met madera, Oxo of Viandox of Bovril (of anders maar Marmite) en peper

Serveer met knof-croutons erin, of schep in koppen, leg er schijfjes oud stokbrood op, daarop geraspte Emmentaler (Zwitserse Emmentaler!) en gratineer onder de gril of salamander





Een citaat voor Onno Kleyn


O, wie wenig muß doch einer zu denken gehabt haben, damit er soviel hat lesen können"

Schopenhauer



Himmel und Erde

Kook aardappelen in water met zout

Bak rookspek-stukjes uit, en doe er daarna flink fijngesneden ui bij; laat de ui op laag vuur en af en toe omroerend mooi zacht worden

Doe er, als de ui zacht begint te worden, stukken appel bij, roer even om op half hoog vuur, doe er een scheut bouillon bij, breng aan de kook en laat op laag vuur verder garen

Peper, en proef op suiker

Bruin door bloem met peper gehaalde bloedworst

Maak stamp van aardappel en de inhoud van de andere pan, met z/p en nootmuskaat.





Heere Heeresma aan Laurie Langenbach


Rijdend door een van steenslag vervuld landschap waaruit eeuwen geleden alle leven zich al heeft teruggetrokken, bereikt u tenslotte, eenzaam en zeer alleen, tegen de avond die vol is van een kil soort noorderlicht, het al jaren verlaten huis met zijn in de wind klapperende luiken, door stof ondoorzichtige ramen en knarsende sloten, om dan, op het ijskoude toilet, te ontdekken dat de bril onder u nog warm is. Kijk, dat stemt pas tot nadenken.



Omelette Siberienne

Een ingevette lage vuurvaste schaal bekleden met plakken cake

De cake licht besprenkelen met likeur naar keuze

Spatel vanille-ijs in de schaal, goed aangedrukt, en werk door tot het ijs bol rond of zelfs conisch hoog boven de schaal uitkomt

Koel goed

Klop eiwit stijf met suiker en wijnsteenzuur

Breng een laag eiwit aan op het ijs

Brand het eiwit bruin met een gastang

Flambeer met opgewarmde eau de vie naar keuze, maar liefst van hetzelfde fruit als de likeur

Persoonlijk prefereer ik Crème d'abricots van Briottet, met Szicsek palinka

Ik gebruik overigens geen vanille-ijs, maar roomijs van clotted cream





Šimek en kardinaal Willebrands


Kokèn die zoesters voor oe Hollaandse pot?
Hij knikt
En Italiaans?
-Gelukkig niet... Want dat kunnen ze niet



Crema all'arancia

Sinaasappelroom

Een kleine sauspan op laag vuur, raspsel van twee bio-sinaasappels erin, acht eetlepels sap, vier eetlepels suiker
Blijf roeren op laag vuur tot de suiker opgelost is

Van het vuur af en laat 10 minuten koelen

Een schaal, een kop room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is

Spatel er wat van de sinaasappelsaus door

Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.

Serveer op een plakje cake waardoor redelijk wat citroen