Pilav rijst
Met gebakken ei, doperwten en guajillo saus
De guajillo (gwachIEljoo; zie hier; alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster) in ringen snijden en het zaad weggooien
10 minuten weken in hete kippenbouillon
Knof ongepeld roosteren
Pellen
De guajillo blenden met kippenbouillon en versgemalen ui-granulaat
Verder blenden met de knof, Worcestershire en zout
Op smaak brengen met appelazijn
Olijfolie, ui, knof...
Rijst...
Kippenbouillon en wat van de guajillo-saus
De rijst garen
Doperwten erin garen
Eieren bakken
Serveren mét de saus natuurlijk
Erg Mexicaans, gebakken eieren, rijst, tomatensaus
Huevos americanos: tomatensaus met dragon, rijst
Basmati rijst
Met zalm, rode paprika en tausi
Tausi zie hier
Een verslavend lekker ingrediënt, en het kost geen ruk
Spoel de tausi
Sauteer paprika in pindaolie, en uit de pan
Kook de rijst
Pinda-olie, ui, knof, pepertje...
Zwarte boontjes en bakgember...
Light soy en Chefoo rode wijn (kost allemaal ook geen ruk, en maak flink saus)...
Proef
(Wijn vacuum pompen voor later gebruik, maar zo'n fles kan best een week koel staan zonder vacuum)
Pocheer zalm (staart filets) in de saus
Piep de rijst met de paprika warm
Jollof rice
Met kip, zoals dat hoort
Jollof rice zie hier
En zie het hele Obe ata verhaal hier
Maak eerst Obe ata, spul waaromheen driekwart van de Nigeriaanse keuken draait
Een blik gepelde tomaten + het sap, een schoongemaakte rode paprika, een halve rode ui, 4 flinke knoffo's, gemberwortel, ontpitte habanero en wat kippenbouillon blenden
Palmolie (niet laten verbranden!), Obe ata, bubbelt: tot 2/3 inkoken
Proef op p/z
Kip bruin bakken en stoven in kippenbouillon
Amerikaanse of Surinaamse rijst half garen in kippenbouillon
Nou gaan we Jollof rice maken
Palmolie, rode ui... knof...
Tomatenpuree... milde kerrie... gerookt niet pikant paprikapoeder...
Obe ata erin...
Rijst erin, tijm, laurier...
Z/p?... Extra bouillon?
Kip erin warmen en rauwe rode ui erdoor
Paella rijst
Met haricots in bacon, en paprika-saus
Die haricots in bacon!
Ik dacht eraan toen ik een boek van Hugh Jans tegenkwam!
Bistro koken heet het ook nog!
Haricots in bacon, een van de Paul Fageliania!
Geserveerd in het duister!
Ik kwam 'm in de 70er jaren nog eens tegen bij de Makro in Utrecht
Kocht ie Nieuw-Zeelandse lamskoteletten uit de vriezer, voor 17 gulden de kilo
Ik zeg Ik koop bij de Turk vers Tessels voor 13...
Haricots kop kont en in koud water
Haricots afgieten, droog deppen en kort sauteren in olijfolie
Koken met kippenbouillon
Rijst idem sauteren en idem koken met kippenbouillon
Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...
Zoete ajvar (veel lekkerder zo dan hete ajvar zonder dat pepertje)...
Versauzen met kippenbouillon
Rijst erdoor
Haricots rolletjes in bacon, bakken
Nasi-rijst
Met garnalen, waterkastanje, paprika en groene curry
Nasi-rijst: kleine korte basmati
Groene paprika sauteren in pinda-olie en uit de pan
Kokosvet, sjalot, knof...
Groene currypasta erbij...
Kokosmelk, fish sauce, palmsuiker, limoensap...
Stukjes waterkastanje (zie foto) erin warmen, paprika erin en vuur uit
Rijst koken in garnalenbouillon
Garnalen (rauw, gepeld, ontdooid, drooggedept) bakken op de plancha of in de wok
De garnalen in de saus en warmen
Serveren met korianderblad
Je leest dikwijls dat waterkastanje "tropisch" is
In de Middeleeuwen was het hier volksvoedsel