donderdag 16 januari 2020

Met rijst erbij





Pilav rijst

Met gebakken ei, doperwten en guajillo saus


De guajillo (gwachIEljoo; zie hier; alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster) in ringen snijden en het zaad weggooien

10 minuten weken in hete kippenbouillon

Knof ongepeld roosteren
Pellen

De guajillo blenden met kippenbouillon en versgemalen ui-granulaat
Verder blenden met de knof, Worcestershire en zout
Op smaak brengen met appelazijn

Olijfolie, ui, knof...
Rijst...
Kippenbouillon en wat van de guajillo-saus
De rijst garen

Doperwten erin garen

Eieren bakken

Serveren mét de saus natuurlijk


Erg Mexicaans, gebakken eieren, rijst, tomatensaus
Huevos americanos: tomatensaus met dragon, rijst





Basmati rijst

Met zalm, rode paprika en tausi

Tausi zie hier
Een verslavend lekker ingrediënt, en het kost geen ruk


Spoel de tausi

Sauteer paprika in pindaolie, en uit de pan

Kook de rijst

Pinda-olie, ui, knof, pepertje...

Zwarte boontjes en bakgember...

Light soy en Chefoo rode wijn (kost allemaal ook geen ruk, en maak flink saus)...
Proef
(Wijn vacuum pompen voor later gebruik, maar zo'n fles kan best een week koel staan zonder vacuum)

Pocheer zalm (staart filets) in de saus

Piep de rijst met de paprika warm




Jollof rice

Met kip, zoals dat hoort

Jollof rice zie hier
En zie het hele Obe ata verhaal hier


Maak eerst Obe ata, spul waaromheen driekwart van de Nigeriaanse keuken draait
Een blik gepelde tomaten + het sap, een schoongemaakte rode paprika, een halve rode ui, 4 flinke knoffo's, gemberwortel, ontpitte habanero en wat kippenbouillon blenden

Palmolie (niet laten verbranden!), Obe ata, bubbelt: tot 2/3 inkoken
Proef op p/z

Kip bruin bakken en stoven in kippenbouillon

Amerikaanse of Surinaamse rijst half garen in kippenbouillon

Nou gaan we Jollof rice maken
Palmolie, rode ui... knof...
Tomatenpuree... milde kerrie... gerookt niet pikant paprikapoeder...
Obe ata erin...
Rijst erin, tijm, laurier...
Z/p?... Extra bouillon?

Kip erin warmen en rauwe rode ui erdoor




Paella rijst

Met haricots in bacon, en paprika-saus

Die haricots in bacon!
Ik dacht eraan toen ik een boek van Hugh Jans tegenkwam!
Bistro koken heet het ook nog!
Haricots in bacon, een van de Paul Fageliania!
Geserveerd in het duister!
Ik kwam 'm in de 70er jaren nog eens tegen bij de Makro in Utrecht
Kocht ie Nieuw-Zeelandse lamskoteletten uit de vriezer, voor 17 gulden de kilo
Ik zeg Ik koop bij de Turk vers Tessels voor 13...


Haricots kop kont en in koud water

Haricots afgieten, droog deppen en kort sauteren in olijfolie
Koken met kippenbouillon

Rijst idem sauteren en idem koken met kippenbouillon

Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...
Zoete ajvar (veel lekkerder zo dan hete ajvar zonder dat pepertje)...
Versauzen met kippenbouillon
Rijst erdoor

Haricots rolletjes in bacon, bakken




Nasi-rijst

Met garnalen, waterkastanje, paprika en groene curry

Nasi-rijst: kleine korte basmati


Groene paprika sauteren in pinda-olie en uit de pan

Kokosvet, sjalot, knof...

Groene currypasta erbij...

Kokosmelk, fish sauce, palmsuiker, limoensap...

Stukjes waterkastanje (zie foto) erin warmen, paprika erin en vuur uit

Rijst koken in garnalenbouillon

Garnalen (rauw, gepeld, ontdooid, drooggedept) bakken op de plancha of in de wok

De garnalen in de saus en warmen

Serveren met korianderblad


Je leest dikwijls dat waterkastanje "tropisch" is
In de Middeleeuwen was het hier volksvoedsel