donderdag 2 januari 2020

Koken met rozijnen



Spaghetti met colatura
Zie het (laatste) recept hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Hier: panko roosteren


Nu is het de tijd van het jaar voor
   
mooie rozijnen!
    
Plum pudding, watergruwel, kwas, zoetzuur, oliebollen, chutney, stol, couscous, balkenbrij...



Jakobsschelpen met rozijnen en pijnboompitten


Week rozijnen in warme armagnac

Haal de jakobsschelpen uit, was ze en laat ze uitlekken

Bak ze zachtjes in boter, mét of zonder corail

Giet de rozijnen af en flambeer de coquilles met de armagnac

Voeg pijnboompitten toe (iets gebruind), de rozijnen en crème fraîche

Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten doorkoken

Serveer met pilaf





Bettelmann

Duitse plumpudding



Laat 200 gram zwart roggebrood oud worden (buiten de verpakking)

Week 50 gram rozijnen en 50 gram krenten in warme thee

Prak het, samen met 100 gram suiker, kaneel, kruidnagelpoeder en geraspte citroenschil

Werk er 125 cc. Duitse droge witte wijn door

Werk er de uitgelekte rozijnen en krenten door, en 50 gram amandelsnippers

Snij 600 gram appels in kwarten en dan in schijfjes

Vet een ovenschotel in, leg er de helft van het broodmengsel in, daarop de appel, bestrooid met 75 gram suiker

Leg vlokjes boter op de appel (125 gram) en daarop de rest van het broodmengsel

Bestrooi met 75 gram suiker

Bak een uur, midden in de oven, op 190 graden

Serveer besprenkeld met bruine rum, en met vanille-saus



Kip en peultjes


Gevogelte-pie


Week rozijnen in half thee half madera

Doe een uitgehaalde, schoongemaakte en in tweeën gesneden duif in flink kippenbouillon, met een flinke scheut half zoete witte wijn, gebroken zwarte peper en kruidnagel

Breng aan de kook, schuim af en laat een uur op laag vuur staan

Maak pie-deeg, korstdeeg

Voeg een in vieren gesneden en ontvette kip toe (geen soepkip), breng aan de kook, schuim af en laat drie kwartier zachtjes doorkoken

Bak ondertussen de bodem van de pie blind; gebruik daarvoor drie vierde van het deeg

Bak paddestoelen aan in boter

Haal het gevogelte uit de vloeistof, laat wat koelen en uitlekken en haal dan het vlees van de botten en snijd dat klein

Meng met de paddestoelen en de grofgehakte rozijnen (geen weekwater)

Leg het mengsel op de pie-bodem

Klop wat eieren los met p/z en gemberpoeder

Klop dit mengsel door een kopje van de kookvloeistof van het gevogelte, en giet het over het vlees

Maak een deksel met de rest van het deeg, maak er een gat in, bestrijk met losgeklopt ei en bak een dik half uur op 160 graden





Appel-mandarijnsalade


Maak een salade van appel (haal de stukjes appel direct na het snijden door citroensap) en mandarijn dus, met daarbij in warme thee gewelde rozijnen, en kleine stukjes van gemberbolletjes

Serveer met cocktailsaus, gemaakt met whisky ipv cognac