Spaghetti met colatura
Zie het (laatste) recept hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Hier: panko roosteren
Nu is het de tijd van het jaar voor
mooie rozijnen!
Plum pudding, watergruwel, kwas, zoetzuur, oliebollen, chutney, stol, couscous, balkenbrij...
Jakobsschelpen met rozijnen en pijnboompitten
Week rozijnen in warme armagnac
Haal de jakobsschelpen uit, was ze en laat ze uitlekken
Bak ze zachtjes in boter, mét of zonder corail
Giet de rozijnen af en flambeer de coquilles met de armagnac
Voeg pijnboompitten toe (iets gebruind), de rozijnen en crème fraîche
Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten doorkoken
Serveer met pilaf
Bettelmann
Duitse plumpudding
Laat 200 gram zwart roggebrood oud worden (buiten de verpakking)
Week 50 gram rozijnen en 50 gram krenten in warme thee
Prak het, samen met 100 gram suiker, kaneel, kruidnagelpoeder en geraspte citroenschil
Werk er 125 cc. Duitse droge witte wijn door
Werk er de uitgelekte rozijnen en krenten door, en 50 gram amandelsnippers
Snij 600 gram appels in kwarten en dan in schijfjes
Vet een ovenschotel in, leg er de helft van het broodmengsel in, daarop de appel, bestrooid met 75 gram suiker
Leg vlokjes boter op de appel (125 gram) en daarop de rest van het broodmengsel
Bestrooi met 75 gram suiker
Bak een uur, midden in de oven, op 190 graden
Serveer besprenkeld met bruine rum, en met vanille-saus
Kip en peultjes
Gevogelte-pie
Week rozijnen in half thee half madera
Doe een uitgehaalde, schoongemaakte en in tweeën gesneden duif in flink kippenbouillon, met een flinke scheut half zoete witte wijn, gebroken zwarte peper en kruidnagel
Breng aan de kook, schuim af en laat een uur op laag vuur staan
Maak pie-deeg, korstdeeg
Voeg een in vieren gesneden en ontvette kip toe (geen soepkip), breng aan de kook, schuim af en laat drie kwartier zachtjes doorkoken
Bak ondertussen de bodem van de pie blind; gebruik daarvoor drie vierde van het deeg
Bak paddestoelen aan in boter
Haal het gevogelte uit de vloeistof, laat wat koelen en uitlekken en haal dan het vlees van de botten en snijd dat klein
Meng met de paddestoelen en de grofgehakte rozijnen (geen weekwater)
Leg het mengsel op de pie-bodem
Klop wat eieren los met p/z en gemberpoeder
Klop dit mengsel door een kopje van de kookvloeistof van het gevogelte, en giet het over het vlees
Maak een deksel met de rest van het deeg, maak er een gat in, bestrijk met losgeklopt ei en bak een dik half uur op 160 graden
Appel-mandarijnsalade
Maak een salade van appel (haal de stukjes appel direct na het snijden door citroensap) en mandarijn dus, met daarbij in warme thee gewelde rozijnen, en kleine stukjes van gemberbolletjes
Serveer met cocktailsaus, gemaakt met whisky ipv cognac