zondag 26 januari 2020

Viswijvenpraat



Maar de foto's niet hoor
Shishito met merguez
Ik vulde shishito al eens met merguez
Vandaag vul ik blauwe tortilla met shishito en merguez



Gekonfijte kabeljauw

Wilbrink, Telegraaf


Wilbrink komt af en toe met mooie dingen

Ik ken vis konfijten enkel van zalm, maar ja, dat kan natuurlijk ook met andere vis
Ik zit nu aan heilbot te denken
Wat zeg ik? Ik noteer nu meteen dat ik heilbot ga konfijten

Konfijten, van vlees en vis dan althans, eventueel ook van dikke stukken groente: langzaam garen in olie van 50, 60°
Meest klassiek: eend en gans, en die in hun eigen vet

Dan in een pot en wecken
Of op het bord en eten

Ik pas het recept wat aan, natuurlijk

Stevig dik stuk vis, geen filets dus
Geen brede pan met een laag olie maar een smalle hoge pan met flink olie
Nou ja, flink; als je vis flink is dan is er minder olie nodig want minder ruimte

Fruit in olijfolie ui en knof lang langzaam
Je werkt steeds op lage temperatuur, dus je kan mooie groene olie gebruiken

Er kan van alles bij; venkel (zegt Felix), wortel (zeg ik)
Laurier, tijm, rozemarijn, citroen...

Spul in die olie
20 minuten

Serveren met (witte Penja) peper- en zoutmolens



Niet schrikken!
Shishito is een pepervormig paprika'tje, geen peper
Maar niks zaad of zo uithalen, alles laten zitten!
Net als met pimientos de Padrón


O ja!

Die rare gek van het AD
Marvin Bubu of zo heet ie
24 kitchen
(Ik kende ooit een Dudu; familie misschien wel)

Stoom gegaarde kabeljauw

"in aluminiumfolie verpakt"

Dat moet je nou net niet doen natuurlijk
In alufolie verpakt gaar je in de oven
In stoom gaar je als je smaak van de verpakking wilt toevoegen
Bananenblad, lotusblad, bamboeblad, maiskolfblad...

"Zorg dat ie goed gesloten is aan alle kanten!"
Zorg dat je weet waarover je praat, zou ik eerder zeggen


Vis in alufolie?

Poon, knof, venkel, gebroken korianderzaad, zeezout, gebroken witte Muntok peper, mooie olijfolie...



Sauteren


Uien gevuld met tonijn

El País

Uit Asturias

Een klassiek gerecht
Gestoofd in tomatensaus

Waw!

30 november is er zelfs een dag aan gewijd, zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

En ik ben al zo gek op gevulde uien...


Tonijn uit blik, witte tonijn dus, op olie, uitlekken, maar ietsje olieïg (olie-ig?) houden

Prak ietsje, en werk er wat tomatensaus door
Verder grof gehakt gekookt ei, gegrilde paprika, geperste knof en zout [en wat witte peper?!]

Uien uithollen
Kontje eraf, kapje eraf, pellen
Met een theelepeltje uithollen, of met een meloenbolletjesding
Goed in de volle hand houden, dan voel je waar je bent, vooral wat de bodem betreft

Rondom door mooie olijfolie, en in een niet te hete oven (140° of zo) wat glazig laten worden

In gewone olijfolie knof bakken, met het spul wat je uit de uien haalde

Nog wat gegrilde paprika daarbij en tomatensaus en witte wijn en zout
Prakken en proef op p/z
Je moet voldoende saus hebben om de uien te stoven
Bedenk net als bij die gekonfijte kabeljauw: smalle hoge pan, niet zoveel saus nodig

Uien vullen met die tonijnprut
(Ze bewaren de dekseltjes van de uien om erop te zetten; dat moet je niet doen; de bovenkant moet mooi bruinen)

In een ovenschaal en de saus eromheen
Op heel lage temperatuur een uur of twee en goed afgedekt stoven
In de oven
(Dat rijmpt)

Ik heb het ooit gegeten met kleine kaantjes in de saus
Hier werden die niet genoemd



Merguez erbij
Die was al aangebakken


Inktvis

Een volkomen onbegrijpelijk lulverhaal

El Mundo


Of je ze wel of niet moet uithalen

"In Baskenland halen ze de inktvis heel zorgvuldig uit" (dat zorgvuldig slaat op die vet-resten) "en mijn familie doet dat ook"
"Maar daar en daar eten ze ze zó, onuitgehaald"

Lulkoek
Ze uithalen dat doet iedereen ja! Hoe kán je ze onuitgehaald eten met die darmen, half verteerde garnalen, dat vet en die soort kunststof achtige veer = ruggengraat??

Maar aha! Wacht! Zie hier waar die trut d'r verhaal vandaan heeft! Uit El País
Nu is het duidelijk!
Je bakt ze onuitgehaald, maar je eet natuurlijk enkel de buitenkant
Dat begreep die trut niet!

Zie trouwens de zeer terechte commentaren onder het artikel...

Weer wat geleerd...



In tortilla van blauw maismeel


Inktvis, gestoofd


Koop eens van die hele grote, die witte lijven, "tubes"

Liefst nóg groter dan waarvan ze Fietsband a la romana van maken

Snij in plakkjes van ± 4 x 4 cm

Olijfolie, ui, knof, peterselie, pepertje...

Die inktvis...

Witte wijn en bouillon...
Gebroken korianderzaad en laurier...

Lang langzaam stoven

De vis wordt mals, dan taai, en later weer mals

Begint te malsen: proef op p/z

Serveer met flageolets waardoor ui, knof en rode paprika