vrijdag 10 januari 2020

Daar hoort spek bij!



Parijs 1951, net als de rest
Waarschijnlijk Robert Doisneau, misschien Willy Ronis



Quiche met pastinaak

Voor Janneke Vreugdeloos



Maak bladerdeeg of koop het

Bak blokjes rookspek uit in ietsje olie en haal uit de pan

Bak blokjes schoongemaakte pastinaak en blokjes aardappel met ui en iets knof aan in dezelfde pan, met eventueel nog iets boter erbij

Voeg bouillon en het spek toe, breng aan de kook en stoof gaar met p/z en laurier; de vloeistof moet dan nagenoeg zijn ingekookt

Bekleed een ingevette quiche-vorm met bladerdeeg en prik hier en daar in

Stort de groenten in de vorm en giet er een paar met melk losgeklopte eieren over, gekruid met p/z

Bak drie kwartier op 180 graden




Spekpannenkoek


Bak goed kleingesneden rookspekjes langzaam en lang uit

Uit de pan

Maak beslag met half patisseriebloem half boekweitmeel
En ei en volle melk en p/z

Reuzel, beslag, dan pas de spekjes...

Etc

Serveer met echt goede stroop
Zoute stroop, gerstemoutstroop, ahornsiroop...
Alles in de groene winkel




Bucatini all'amatriciana


Olijfolie, dunne stripjes guanciale (spek dus, maar fraai kinnebakspek)...
Langzaam op laag vuur...

Rode ui, knof (het ruikt, djiezus)...

Wat fijngehakte pepperoncini en ook wat grofgemalen zwarte peper...

Tomatenpuree...
Witte wijn...
Proef
Geen zout, want de Pecorino gaat er nog over

Kook de pasta, afgieten...

Door de saus...

Op de borden...

Pecorino erover...

Wow




Rillettes


Snijd één op één mager varkensvlees en vet spek in kleine blokjes

Doe in een zware pan met zout, zwarte gekneusde peperbolletjes, tijm, laurier en water (een halve kop water op een kilo vlees)

Zet op een hete vlamverdeler op klein vuur en laat minstens drie uur staan, zonder deksel, en af en toe omroerend

Als de inhoud van de pan mooi is gebruind: laurier verwijderen en met een stamper er een smeuïg mengsel van maken

Proef op p/z (gebruik natuurlijk versgemalen zwarte peper)

Laat afkoelen en zet dan minstens een halve dag in de koeling

Het kan daarna in potten worden bewaard, afgesmeerd met reuzel

Serveer rillettes altijd met goed stokbrood, augurkjes en een zout- en een pepermolen




Leverpastei


Snij gelijke hoeveelheden kalfslever en doorregen spek in blokjes

Doe de blokjes in kokende groentebouillon

Als het water weer kookt de pan een minuut of tien zachtjes laten doorkoken

Van het vuur halen en af laten koelen

Het vet van het water scheppen (bewaren) en het vlees afgieten (kookvocht bewaren)

Het vlees malen en op smaak brengen met p/z

Eventueel wat van het kookwater gebruiken als het mengsel te droog is

Pastei in potjes doen en de bovenzijde bestrijken met het vet


Er kan van alles door de pastei gemengd worden; ui, knof, paprika, champignons, room, kruiden...




O ja!

Zie de nergens op slaande Telegraaf rookworstentest hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster

Alles wat in onze grote rookworstentest als goed uit de bus kwam: hier slecht
En omgekeerd

Bij ons AH en Unox de slechtste
Hier AH de beste

Is fors voor betaald natuurlijk!
Zo zijn ze wel bij de Telegraaf en bij AH...

Zie onze test hier