Parijs 1951, net als de rest
Waarschijnlijk Robert Doisneau, misschien Willy Ronis
Quiche met pastinaak
Voor Janneke Vreugdeloos
Maak bladerdeeg of koop het
Bak blokjes rookspek uit in ietsje olie en haal uit de pan
Bak blokjes schoongemaakte pastinaak en blokjes aardappel met ui en iets knof aan in dezelfde pan, met eventueel nog iets boter erbij
Voeg bouillon en het spek toe, breng aan de kook en stoof gaar met p/z en laurier; de vloeistof moet dan nagenoeg zijn ingekookt
Bekleed een ingevette quiche-vorm met bladerdeeg en prik hier en daar in
Stort de groenten in de vorm en giet er een paar met melk losgeklopte eieren over, gekruid met p/z
Bak drie kwartier op 180 graden
Spekpannenkoek
Bak goed kleingesneden rookspekjes langzaam en lang uit
Uit de pan
Maak beslag met half patisseriebloem half boekweitmeel
En ei en volle melk en p/z
Reuzel, beslag, dan pas de spekjes...
Etc
Serveer met echt goede stroop
Zoute stroop, gerstemoutstroop, ahornsiroop...
Alles in de groene winkel
Bucatini all'amatriciana
Olijfolie, dunne stripjes guanciale (spek dus, maar fraai kinnebakspek)...
Langzaam op laag vuur...
Rode ui, knof (het ruikt, djiezus)...
Wat fijngehakte pepperoncini en ook wat grofgemalen zwarte peper...
Tomatenpuree...
Witte wijn...
Proef
Geen zout, want de Pecorino gaat er nog over
Kook de pasta, afgieten...
Door de saus...
Op de borden...
Pecorino erover...
Wow
Rillettes
Snijd één op één mager varkensvlees en vet spek in kleine blokjes
Doe in een zware pan met zout, zwarte gekneusde peperbolletjes, tijm, laurier en water (een halve kop water op een kilo vlees)
Zet op een hete vlamverdeler op klein vuur en laat minstens drie uur staan, zonder deksel, en af en toe omroerend
Als de inhoud van de pan mooi is gebruind: laurier verwijderen en met een stamper er een smeuïg mengsel van maken
Proef op p/z (gebruik natuurlijk versgemalen zwarte peper)
Laat afkoelen en zet dan minstens een halve dag in de koeling
Het kan daarna in potten worden bewaard, afgesmeerd met reuzel
Serveer rillettes altijd met goed stokbrood, augurkjes en een zout- en een pepermolen
Leverpastei
Snij gelijke hoeveelheden kalfslever en doorregen spek in blokjes
Doe de blokjes in kokende groentebouillon
Als het water weer kookt de pan een minuut of tien zachtjes laten doorkoken
Van het vuur halen en af laten koelen
Het vet van het water scheppen (bewaren) en het vlees afgieten (kookvocht bewaren)
Het vlees malen en op smaak brengen met p/z
Eventueel wat van het kookwater gebruiken als het mengsel te droog is
Pastei in potjes doen en de bovenzijde bestrijken met het vet
Er kan van alles door de pastei gemengd worden; ui, knof, paprika, champignons, room, kruiden...
O ja!
Zie de nergens op slaande Telegraaf rookworstentest hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Alles wat in onze grote rookworstentest als goed uit de bus kwam: hier slecht
En omgekeerd
Bij ons AH en Unox de slechtste
Hier AH de beste
Is fors voor betaald natuurlijk!
Zo zijn ze wel bij de Telegraaf en bij AH...
Zie onze test hier