maandag 6 januari 2020

Kip



Nangka muda, jonge nangka
Met kip is het heel populair in Jogjakarta
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)



Vier recepten uit de Washington Post



Roast Chicken with Maple Butter and Rosemary


Schoongemaakte kip p/z binnen/buiten, en rozemarijn erin

Borst omhoog in een ovenschaal

Boter smelten met rozemarijn en ahorn siroop
Laat even sudderen tot de (verse) rozemarijn bros is

Giet over de kip en wrijf ermee in

Oven, 190°, 50 minuten, elke 15 minuten bedruipen met wat eraf komt of met het originele mengsel
Kerntemperatuur dijen 75°

10 minuten rusten
Snijden
Druipvocht en eventueel ook het originele mengsel erover

Serveer met pilav, waarover het druipvocht

En sugar snaps zou ik zeggen, of peultjes of kouseband




Skillet Mustard Chicken with Spinach and Carrots


Vijzel knof, zeezout, korianderzaad en zwarte peper
Wrijf er een schoongemaakte kip mee in, binnen en buiten

Bruin de borstkant van de kip in hete boter
Uit de pan

Lager vuur, meer boter, wit van lente-ui, oregano, zout...
Blokjes wortel (niet te klein), witte wijn, aan de kook, vijf minuten sudderen

Wrijf de kip goed in met Dijon mosterd, in een ovenschaal óp de wortel etc. en op de wortel oregano (borst omhoog)

Garen en bedruipen (de eerste keer pas na 25 minuten) als hierboven, maar wat korter en in een iets hetere oven

Kip uit de pan, houd warm
Vocht inkoken, oregano eruit als het een tak is

Spinazie erin en zout en roerend garen

Kip snijden en het spinaziespul etc. erover (of ernaast zou ik zeggen)

Serveer met polenta (gekoeld gesneden gebakken) en citroen




Chicken Braised in Two Vinegars


Gebruik ontbeende kippendijen
P/z

Olijfolie, wat pancetta heel zachtjes uitbakken tot je het kan verkruimelen (gebruik dus weinig olie)

Grof gesneden knof (en eventueel nu wat meer olie)...
Uit de pan (met de pancetta deels, dat maakt niet uit)

Stukjes ansjovis uit olie in de pan...

De kip erin
Niet zozeer bruinen als wat aanbakken

Een op een balsamico en rode wijn azijn erin
(Maar je kan ook later, na het garen, gaan werken met Vincotto, voeg ik maar even toe)(Proeven en dan kiezen welke soort vincotto)(Doe je dat, gaar dan de kip in wat bouillon)

Knof erbij
Garen
Heel  regelmatig draaien

Peterselie (heel fijn) en oregano halverwege erbij

Serveer bestrooid met wat Fleur de sel

Serveer met pilav of polenta



Naan


Freekeh with Chicken, Almonds and Yogurt 


Freekeh zie hier

Freekeh weken, spoelen, afgieten

Olijfolie, geblancheerde amandelen, bruinen, uit de pan

Boter erbij (beter ghee) en de freekeh coaten...

Piment, kaneel, p/z...

Kippenbouillon, garen, proef op p/z

Kippenpoten inwrijven met dezelfde kruiden als bij de freekeh

Bruin rondom in olijfolie + boter

Kippenbouillon, gaar

Serveer samen, met kookvloeistoffen erover
Peterselie, de amandelen, yoghurt ernaast (met wat koriander erdoor zou ik zeggen)

Heel popi allemaal, maar waar is de groente?
Doe maar die Thaise dunne groene aspergepunten (enkel kort sauteren)