Nangka muda, jonge nangka
Met kip is het heel populair in Jogjakarta
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Vier recepten uit de Washington Post
Roast Chicken with Maple Butter and Rosemary
Schoongemaakte kip p/z binnen/buiten, en rozemarijn erin
Borst omhoog in een ovenschaal
Boter smelten met rozemarijn en ahorn siroop
Laat even sudderen tot de (verse) rozemarijn bros is
Giet over de kip en wrijf ermee in
Oven, 190°, 50 minuten, elke 15 minuten bedruipen met wat eraf komt of met het originele mengsel
Kerntemperatuur dijen 75°
10 minuten rusten
Snijden
Druipvocht en eventueel ook het originele mengsel erover
Serveer met pilav, waarover het druipvocht
En sugar snaps zou ik zeggen, of peultjes of kouseband
Skillet Mustard Chicken with Spinach and Carrots
Vijzel knof, zeezout, korianderzaad en zwarte peper
Wrijf er een schoongemaakte kip mee in, binnen en buiten
Bruin de borstkant van de kip in hete boter
Uit de pan
Lager vuur, meer boter, wit van lente-ui, oregano, zout...
Blokjes wortel (niet te klein), witte wijn, aan de kook, vijf minuten sudderen
Wrijf de kip goed in met Dijon mosterd, in een ovenschaal óp de wortel etc. en op de wortel oregano (borst omhoog)
Garen en bedruipen (de eerste keer pas na 25 minuten) als hierboven, maar wat korter en in een iets hetere oven
Kip uit de pan, houd warm
Vocht inkoken, oregano eruit als het een tak is
Spinazie erin en zout en roerend garen
Kip snijden en het spinaziespul etc. erover (of ernaast zou ik zeggen)
Serveer met polenta (gekoeld gesneden gebakken) en citroen
Chicken Braised in Two Vinegars
Gebruik ontbeende kippendijen
P/z
Olijfolie, wat pancetta heel zachtjes uitbakken tot je het kan verkruimelen (gebruik dus weinig olie)
Grof gesneden knof (en eventueel nu wat meer olie)...
Uit de pan (met de pancetta deels, dat maakt niet uit)
Stukjes ansjovis uit olie in de pan...
De kip erin
Niet zozeer bruinen als wat aanbakken
Een op een balsamico en rode wijn azijn erin
(Maar je kan ook later, na het garen, gaan werken met Vincotto, voeg ik maar even toe)(Proeven en dan kiezen welke soort vincotto)(Doe je dat, gaar dan de kip in wat bouillon)
Knof erbij
Garen
Heel regelmatig draaien
Peterselie (heel fijn) en oregano halverwege erbij
Serveer bestrooid met wat Fleur de sel
Serveer met pilav of polenta
Naan
Freekeh with Chicken, Almonds and Yogurt
Freekeh zie hier
Freekeh weken, spoelen, afgieten
Olijfolie, geblancheerde amandelen, bruinen, uit de pan
Boter erbij (beter ghee) en de freekeh coaten...
Piment, kaneel, p/z...
Kippenbouillon, garen, proef op p/z
Kippenpoten inwrijven met dezelfde kruiden als bij de freekeh
Bruin rondom in olijfolie + boter
Kippenbouillon, gaar
Serveer samen, met kookvloeistoffen erover
Peterselie, de amandelen, yoghurt ernaast (met wat koriander erdoor zou ik zeggen)
Heel popi allemaal, maar waar is de groente?
Doe maar die Thaise dunne groene aspergepunten (enkel kort sauteren)