zondag 12 januari 2020

Fruit



Etentje
Hapjes



Ik had wat krantenartikelen in de loop der tijd apart gelegd, onder andere over

koken met fruit



Bij nader inzien heb ik er een paar bij het oud papier gemikt

Drie uit El País

Salade van bonen met mosterd van appel en munt

Salade met vinaigrette van abrikozen

Witte tonijn in escabeche van fruit
Escabeche zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster), maar ik ken het uit Spanje als het wecken van gebakken spul, bv. patrijs, met óók azijn erbij

Een uit de Volkskrant
Pakketjes geroosterd fruit met gecondenseerde saffraanmelk en amandelkruim

Laat allemaal maar

Van die recepten waar je moe van wordt



Zuurkoolkroketten en ossenstaartkroketten



Geroosterde kip met geroosterde peren en vijgen

The Washington Post

Gemaakt voor Rosh Hashanah, joods nieuwjaar


Geperste knof, sinaasappelrasp, rozemarijn, z/p mengen

Kip binnen buiten inwrijven, 12 uur in de koeling

Hete oven, rozemarijntakjes door olijfolie en in de kip, olie over de kip, 30 minuten in de oven

Uit de oven, halve peren snijvlak onder naast de kip en terug in de oven, 7 minuten

Uit de oven, halve vijgen snijvlak onder naast de kip en terug in de oven, 7 minuten

Kip uit de ovenschaal en wat laten rusten
Fruit nog even verder roosteren

Kip snijden, braadvocht erover scheppen, en wat sherry-azijn erover waardoorheen wat geperste knof geklopt, en peterselie en fleur de sel erover

Serveer met partjes sinaasappel en het andere fruit natuurlijk

Ik zou zeggen met krieltjes (ook uit die ovenschaal)



Kroket analyse
Ossenstaart...



Worstjes met vijgen en druiven

El País


Verse worstjes door olijfolie en rondom bruinen
(Ik steek er altijd een prikker in de lengte door, dan zijn ze recht en kan je ze aan alle kanten bruinen)

Uit de pan en witte en blauwe druiven erin
Vier minuten...

Kwarten van vijgen er even bij warmen

Worstjes terug, rode wijn, balsamico (ik zou zeggen vijgen-vincotto), honing (niet bij vincotto), inkoken

(Ik zou zeggen + flageolets)



Sauce au chocolat Hermé
(Rafels op de spatel?
Hard op de rand van de pan slaan.
om het ding schoon te krijgen)


Gegrild varkensvlees en perziken

New York Times

"The technique is what Francis Mallmann, the Latin American chef who developed the recipe and is its most refined and stylish practitioner, calls “the uncertain edge of burnt.” It requires patience and keen observation."


Light a fire in a fire pit with a grill, or in a charcoal grill, or set a gas grill to high.

Dik stuk varkensvlees wat je kan grillen over het plat opensnijden, en hameren of walsen tot twee cm. dik

Gietijzeren pan of grilpan goed heet laten worden
Vuur kan dan lager
Of pan hoger, dan dus

Olijfolie, geperste knof, rozemarijn; moet wat pasteus zijn
Vlees inwrijven met het spul en dan fors p/z

Pan inwrijven met olie, het vlees erop, 10 minuten tot het een mooie korst heeft

Draaien (ik zou het eerst aan twee kanten dichtschroeien)

Gehalveerde ontpitte perziken eromheen, ingesmeerd met gesmolten boter, snijkant naar beneden

Vijf minuten

(Ik zou zeggen serveer met gepofte aardappelen, gepoft met boter erin)



Vegter's rolletjes
Dat spuitmondje wat je erbij krijgt past nergens op of in
Foto gevulde rolletjes plus chocoladesaus is mislukt