zaterdag 4 januari 2020

Puree, friet...



De eerste keer had ik platte rib niet opgebonden
Was het losgeraakt
Nu is het beter maar nog niet perfect
Zie de volgende foto


Aardappelpuree

Met platte rib en gingerbread saus


Vlees opbinden dus
Volgende keer ook over de hele lengte dacht ik eerst
Helpt natuurlijk niet, zie die volgende foto
Veel meer dwars binden
Rollade-netje

In boter bruinen en uit de pan

Boter, soepgroenten (prei, wortel, peterselie, selderijblad, ui, knof), peperbolletjes...

Runderbouillon, laurier, tijm...

Vier uur op 95°

Na 3,5 uur stukjes gingerbread erbij

Vlees uit de pan
Vloeistof blenden
Proef p/z en denk eraan dat het zal worden ingekookt
Volledig koelen
Ontvetten
Warmen en inkoken
Proeven (azijn? zilveruitjes?)
Binden met armagnac met maizena

Vlees erin warmen

O ja, aardappelpuree maken, dat vergat ik nog...




Friet

Met vang-rollade champignons


Die rollade verkochten ze bij AH ("bavette rollade") dus ik denk Dat kan ik ook
Zo gezegd zo gedaan
Met vanglap; bavette kan ook vinkenlap zijn
Prachtig spul

Rollade met p/z
Hete ongezouten boter, bruinen (vier kanten twee uiteindes), uit de pan

Oven, 140° 50 minuten (rollade van ± 16 bij 8)

Boter, sjalot, knof, kastanjechampignons...
Goed blijven omroeren op half hoog vuur
Als de champignons vocht gaan afgeven p/z en een een scheut Shaohsing rijstwijn erbij en bijna droogkoken op hoog vuur (altijd Taiwanese Shaohsing! Zie "Taiwan" en de letters op de dop hier; alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Friet bakken




Gebakken aardappelen

Met gekookt ei, stoof-ui en mosterdsaus


Eieren hard koken, schrikken (dit hier laten zien), pellen

Aardappelen half gaar koken

Stoofui-ringen, boter, laag vuur, deksel...

Witte wijn, Worcestershire, knof, p/z, hoger vuur, geen deksel...

Aardappelschijven bakken in ganzenvet...

Roux, melk...
Witte wijn en wat kippenbouillon...
Mosterd...
Ik experimenteerde met mosterd gemaakt met druivenmost, en met mosterd gemaakt met balsamico
Daarover later

Ei in saus of bij uien warmen

Foto vergeten
Foto hieronder (en de volgende) = volgende recept



Dit is een Surinaams gekookt - gebakken ei
Erg lekker


Gestoofde aardappelen

Met kip, dat ei van hierboven, kouseband, roti, masala


Ik gebruikte Roti Mix Original, merk Paloeloe
Tomaat, chili, kerrie, ui...

Eieren hard koken, schrikken (dit hier laten zien)

Pindaolie, kouseband (gebruik gewoon haricots verts)...
Kippenbouillon en wat van dat Paloeloe spul...

Kip bruinen in wat kippenvet / schmalz of ghee...
Uit de pan
Ui, knof, aardappelblokjes...
Wat Paloeloe...
Kippenbouillon, kip...

Eieren in schmalz of ghee bakken in een klein sauspannetje, deksel, af en toe omschudden na er een klein scheutje water in gegoten te hebben: gaat spatten en de eieren bruinen dan egaal

Roti bakken in de chapati-pan




Pommes allumettes

Met clams, soepgroenten en lente-ui


Ik bedoel hier met clams die fors grote kokkels

Rookspekjes, droge pan, laag vuur...

Olijfolie erbij en soepgroente (zoals eerder vandaag omschreven)...

Het wit van lente-ui...

Nouilly Prat, peper, vuur uit

Clams goed husselend (want anders gaan ze open) spoelen onder koud water

Clams bij de groente en op hoog vuur husselend openen
Verder dan 1/3 open gaan ze niet, desondanks vallen er veel uit de schelp

Clams uit de schelpen, terug in de pan, witte wijn en lang stoven met wat lente-ui groen tot gaar

Pommes allumettes bakken (is het formaat van die dingen in chips-zakjes, due Frietjes heten)