vrijdag 3 januari 2020

Oesterzwammen



Nog maar eens wat Aziatische inkopen
Pork Bone Dense soup
Knor! Hahahaha!


Beste heer van Thiel

Zal mezelf eerst even voorstellen voordat ik van wal steek. Mijn naam is [...] en ik woon in Turkije aan de zuidkant van de Zee van Marmara in de provincie Yalova. 
Tijdens het Googelen over mijn probleem kwam ik toevallig op je kookblog. De manier waarop je je kennis deelt en bepaalde dingen beoordeelt, maakten indruk en ik dacht "Misschien weet Maarten een antwoord op mijn probleem."

Het gaat om het conserveren van gerookte oesterzwammen.
Ik rook ze en zet ze daarna op olie.
De ellende is dat er vocht en lucht in die dingen blijft zitten en na een week of twee er een witte uitslag in de pot op de zwammen komt en ze zacht gaan worden. Ze bederven dus.
Omdat ik weet dat je ook gedroogde tomaten en witte kaas (daar zit ook vocht en lucht in) op olie kan kopen, moet volgens mij paddenstoelen ook gaan.




Een van mijn favoriete sambals
En per merk veel verschil
Deze de beste


Ik heb een kennis die heeft een oesterzwammenkwekerij. Product is niet constant.
Ik heb een zelfgemaakte houten rookkastje en een metalen cooker. Ik rook met eikenhout uit het bos. Heb ook mot erbij voor als rook te dun is.
Ik droog en pekel de zwammen voordat ik ze rook.
Ik heb ze nu liggen te drogen en een sporen outfall gehad. Alles onder een vette waas... meubels, muren, vloer...

Ik rook samen met de zwammen knoflook mee, stop dit ook in de pot en een takje rozemarijn.
Het smaakt hardstikke lekker, maar ik zit met de houdbaarheid.

Ik heb trouwens ook een foodblog [nieuw venster]. Niet zo uitgebreid als dat van jou. Het lag een poosje op zijn gat, maar ik heb het onlangs weer leven ingeblazen. Er komen ook nog andere dingen die ik doe bij. Het roken is ook de bedoeling.

Met vriendelijke groeten



Inderdaad scharf ja...
Platte gekonfijte plakken


"Ik rook ze en zet ze daarna op olie."
Dat gaat niet, dat blijft "rauw". En waarom op olie trouwens?
Goed drogen en zó bewaren, of sauteren en met hun eigen sap en wat bouillon wecken
Ook roken? Droog roken, dus warm roken en zó tegelijkertijd drogen (dat kan met kleine dingen; denk aan West-Afrikaanse gerookte garnalen), of (rauw) roken, sauteren, wecken
En in gedroogde tomaten zit geen vocht, en in witte kaas zit geen water maar emulsie

"ook mot erbij"
Je moet enkel mot gebruiken

"Ik droog en pekel de zwammen voordat ik ze rook"
Dus je droogt, en daarna voeg je weer vocht toe... Zoutkristallen = NaCl + water
Oftewel drogen (en tevens roken) óf pekelen en daarná roken

"Ik rook samen met de zwammen knoflook mee"
Rauwe (gerookt of niet) knoflook + olie = anaerobe bacteriën!

(Met enige regelmaat vind je hier in de handel, en ook bij Aldi en zo, gedroogde oesterzwammen; erg lekker en mooi en fijn smakend spul; je vraagt je dan ook af waarom je ook nog zou gaan roken...)
(Oesterzwammen roken? Vérs roken, sauteren en wecken; niks drogen)

(Ik zoek oesterzwamen in Spanje op omgehakte populieren; die gebruiken ze in de bouw, mooi recht, maar ze laten ze een jaartje of zo liggen eerst, en dan komen er de populierzwammen = oesterzwammen op; in Turkije zal het daarvoor wel te droog zijn)



Light soy gebruik je in de keuken
Dark soy op tafel
In grote lijnen...