Kazen van de afgelopen twee weken
Wat oudere Abbaye Sainte Mère
Dat komt uit Isigny, waar ook die mooie boter vandaan komt
Abbaye Sainte Mère is te vergelijken de verdwenen met Port du Salut (met du dus)
Tegenwoordig vind je van slecht naar goed
Port Salut, Saint Paulin, Cousteron, Abbaye Sainte Mère
Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Parelhoen met witlof en roomkaas
Pintadeau à la Brabançonne
België
Gebruik jong parelhoen
Z/p een parelhoender van binnen en vul met stevige roomkaas (Petit Suisse bv.), aangemaakt met z/p, en gemengd met knoflook-croutons
Leg een lapje vet spek op de borstfilets en bind op
Braad het parelhoender rondom aan in boter, in een vrij smalle, hoge gietijzeren pan
P/z ook van buiten
Haal het parelhoender uit de pan, leg op de bodem van een stoofpan (waar u het braadvet in hebt gegoten) een laag gesneden witlof gekruid met p/z en nootmuskaat, plus wat spekjes, en leg het parelhoender terug
Leg er gekruide witlof over, deze wat grover gesneden
Leg naast het parelhoender wat halve tenen knoflook en een enkel stukje dun gesneden citroenschil (alleen het gele deel van de schil gebruiken natuurlijk)
Doe de deksel op de pan, breng aan de kook en laat een drie kwartier heel zachtjes garen
Roer af en toe voorzichtig
Controleer regelmatig of misschien wat witte wijn moet worden toegevoegd
Rigatello
Sterk smakende kaas
Gebruik om te raspen
Katenspek-grapefruit salade met rookkaas
Produceer blokjes grapefruit
Vang het grapefruitsap op
Meng stukjes katenspek met blokjes rookkaas en flink grapefruit
Roer er een dressing door, gemaakt van mayo, piccalilly en wat van het grapefruit-sap
Met enkel Belse pickles is het overigens nóg lekkerder
Rosso di Langa
Roodschimmel maar mooi zacht jong eten
Paprikasalade met Kernhem
Gelijke delen stukjes rode puntpaprika, lichtgroene puntpaprika (van de betere Turk), blokjes Kernhem (van de kaasboer en niet van de super!) en salami mengen
Goeie salami, ja
Dressing met yoghurt erover
Yoghurt, wat mayo, Worcestershire, fino, komijn, selderijzout en tabasco
Sablé de Wissant
(Ik ben tegenwoordig enorm op roodschimmelkaas...)
Wissant: bij Duinkerken
"Wit zand", een grote duin
Vlakbij die molen waarop staat De mulner sprikt vlams
Mexicaans gehaktbrood
Maak een gehaktbrood (liefst rund en schaap) met ei, paneermeel, p/z en cayenne, oregano, komijn, peterselie, ui en knof
Werk er redelijk wat geraspte kaas door van een sterk smakende soort
Het hoort met Monterrey, en dat is niet Monterrey Jack maar Mexicaans
Bak in een cakevorm
Tynjetaler
Die mag naast die roodschimmels op tafel!
Die mag naast die roodschimmels op tafel!
Aardappelen met witlof, pekelvlees en Goudse belegen kaas
Snijd rauwe aardappelen en witlof vrij fijn, en snijd dik gesneden pekelvlees fijn
Meng alles, doe het in een platte ingevette ovenschaal, en strooi er flink grof geraspte belegen Goudse kaas over
Bak op 170° tot de inhoud van de schotel 10 minuten heeft geborreld
Kan ook met prei in plaats van witlof
Vacherin fribourgeois
Voor Fondue moitié-moitié
Half om half met gruyère
En o ja!
Krieltjes met jonge komijnekaassaus en heel lang heel heel zachtjes in bouillon gestoofde preitjes! (buitenste twee rokken van de preitjes weggooien)
Of met saus van 2/3 nagelkaas en 1/3 jong belegen Beemster!
Of met saus van 1/2 overjarige komijnekaas en 1/2 jong belegen Beemster!
Wow...
Ja, of die kaasauzen over preistamp in de oven!
(En maar over vleesvervangers door blijven lullen...)