zaterdag 11 januari 2020

Ambarella, thybo en maxixe



Inkopen weer
Ambarella
Ik ken dat uit Indonesië: kedongdong
Ziet er niet uit, is heerlijk
Bij de betere Surinamer
Heeft ook een heel sjieke naam: Pomme de cythère
Zie inclusief 100 andere namen Wiki hier 
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Erg populair in Sri Lanka, in curry
Ambarella maaluwa, zie hier
En dat ga ik maken + kip




En Dille en Kamille, en Dikke Damp



Eerst maar de grootste culinaire rochelaar van Nederland, de perfect zijn culinaire onkunde verhullende onbenul, De Dikke van Damp

Zoals die man dat korte stukje tekst schrijft hieronder, zo stiekem, dat kan alleen een jood

Maar nou wil het toeval dat ik óók een jood ben
Maar wel van een betere soort
Ik ben geen achterbakse asjkenazi, ik ben een blinkende sefard

Volgens een van mijn grote voorbeelden, Waverley Root, is de Kaapse Goudbes een grondkers (Ground Cherry, Physalis pruinosa). Bons! Weer een idool dat van zijn voetstuk valt. De Cape Gooseberry, zoals hij hem noemt - Kaapse kruisbes, letterlijk - lijkt daar wel op, maar is net weer een andere. 



Maxixe [mAAsiesie; Portugees voor augurkje]
Ook wel de Surinaamse wilde augurk
Familie van die harige dingen die je bij bloemisten voor kerststukjes ziet liggen
Zie Wiki hier
Wat gaan we maken?
Cozido com maxixe
Braziliaanse runderstoof mét
Dikke lende, want niet te lang stoven, die vruchten
Als ze geel zijn kan je ze zó eten
Nogal smakeloos dan



1
Wat wil De Dikke Damp hiermee?
Simpel; "Ik ben beter"

2
Root heeft in Food, an authorative and visual history and dictionary of the foods of the world duizenden, dui - zen - den lemma's staan, en dan komt De Dikke Damp er op pagina 153 achter dat de man van zijn voetstuk valt?

3
Maar erger nog. De Dikke Damp citeert suggestief! Het enige wat op pagina 153 staat is South Africa's gooseberry is not a gooseberry [kruisbes], but a ground cherry

4
De stiekeme achterbakse uit zijn bek stinkende oplichter Dikke Damp voegt, alsof Root dat zo schrijft, "Physalis pruinosa" toe, en dat is precies en inderdaad wat anders
Maar dat schrijft Root helemaal niet!
Kan het allemaal vuiler en stiekemer en achterbakser...

5
Wat schrijft Root wél, zorgvuldig door De Dikke Damp weggelaten natuurlijk?
...the ground cherry, of which one variety may be familiar to you as the Chinese latern
Gewoon de Kaapse bes dus...

De vieze manke culinaire oplichter...





Ik was bij Knols Koek


Oude wijvenkoek

"Zo zacht dat je het ook zonder tanden kan eten"


Ze wisten niet dat Wieringa ophoudt met de Zoete hardbroodjes

Die verkopen ze ook, net als Wieringa's knappertjes

Dat was ff schrikken




Zout- en pepermolens


Nou malen die dingen uit de super prima

En tot niet zo lang geleden kon je ze open draaien en er je eigen peper of zout in doen
Witte muntok, Zwarte lampung, Guérande...

Maar dat kan dus niet meer want je kan ze niet meer open schroeven, en de vuile zooi die ze erin stoppen die wil ik niet op mijn bord

Goed, dan kopen we toch peper- en zoutmolens?

Tsja...



Thybo
Erg lekkere Deense kaas
"Wordt per roeiboot aangevoerd"


Twee molens bij Blokker

Kwam niks uit, hoe je ze ook afstelde


Twee molens bij Hema

Kwam niks uit, hoe je ze ook afstelde


Ik ook nog proberen met andere peper, ander zout...

Niks


Zowel Blokker als Hema. teruggebracht

Geen enkel probleem, geen enkele vraag of opmerking

"Hier hebt u uw geld terug"



Rozen harissa
Dat soort spul, je leest erover, je kent het niet
Ja, of het is jaaaaren geleden dat je het tegenkwam elders in de wereld
Altijd enkel kopen bij een echt goeie producent
Niet zo'n potje van AH
Proeven, ermee werken, en dán eens zelf gaan maken
Ik? Octopus-venkelstoof
Met ook zwarte olijven, kippenbouillon, witte wijn
En couscous met grote gele rozijnen


Niks aan de hand, zou je zeggen

Tsja...

Totdat ik bij Dille en Kamille kwam...

Een zout- en een pepermolen

"Kersenhout", en bovenal: peperduur

€ 55,- samen


En?

Uit de zoutmolen komt niks
Uit de pepermolen enkel heel fijn gruis

Terug naar de winkel

Een sterk bekakte frigide doos
Een gedoe! Een gezeur! Een gezeik!

Er wordt iemand van boven geroepen, een hautaine vette schommel (Bille en Kamille)
"Nee, u doet het verkeerd" "U draait het te vast" "Kijk!"
Vijf keer draaien, drie minuscule korreltjes...

Niks geld terug, maar wel een smerige grijns
Je zag in die ogen dat ik wel gelijk heb, maar geen gelijk ga krijgen
(Waarschijnlijk weten ze dat het zooi is, wat ze verkopen, en ze móeten die zooi verkopen...)

Bij die shittent kom ik nooit meer


(Dit hele peper- en zoutmolenverhaal bewijst trouwens naadloos dat Nederland een culinair apenland is)





O ja!

Ergens hadden ze een rookworst gekookt en in de vriezer gegooid

Dat is dan niet meer te eten

Het vet "is losgekomen"

Ik zeg Met goeie Dijon mosterd eet je het prima

En inderdaad



O ja!

Ik heb al heel dikwijls een Dry Martini geprobeerd

Ik vond het niks, ook niet met Noilly Prat

Maar vandaag ergens kreeg ik er een met Bombay Sapphire en Noilly Prat

Wow man wat lekker