Inkopen weer
Ambarella
Ambarella
Ik ken dat uit Indonesië: kedongdong
Ziet er niet uit, is heerlijk
Bij de betere Surinamer
Heeft ook een heel sjieke naam: Pomme de cythère
Zie inclusief 100 andere namen Wiki hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Erg populair in Sri Lanka, in curry
Ambarella maaluwa, zie hier
En dat ga ik maken + kip
En Dille en Kamille, en Dikke Damp
Eerst maar de grootste culinaire rochelaar van Nederland, de perfect zijn culinaire onkunde verhullende onbenul, De Dikke van Damp
Zoals die man dat korte stukje tekst schrijft hieronder, zo stiekem, dat kan alleen een jood
Maar nou wil het toeval dat ik óók een jood ben
Maar wel van een betere soort
Ik ben geen achterbakse asjkenazi, ik ben een blinkende sefard
Volgens een van mijn grote voorbeelden, Waverley Root, is de Kaapse Goudbes een grondkers (Ground Cherry, Physalis pruinosa). Bons! Weer een idool dat van zijn voetstuk valt. De Cape Gooseberry, zoals hij hem noemt - Kaapse kruisbes, letterlijk - lijkt daar wel op, maar is net weer een andere.
Maxixe [mAAsiesie; Portugees voor augurkje]
Ook wel de Surinaamse wilde augurk
Familie van die harige dingen die je bij bloemisten voor kerststukjes ziet liggen
Zie Wiki hier
Wat gaan we maken?
Cozido com maxixe
Cozido com maxixe
Braziliaanse runderstoof mét
Dikke lende, want niet te lang stoven, die vruchten
Als ze geel zijn kan je ze zó eten
Nogal smakeloos dan
Als ze geel zijn kan je ze zó eten
Nogal smakeloos dan
1
Wat wil De Dikke Damp hiermee?
Simpel; "Ik ben beter"
2
Root heeft in Food, an authorative and visual history and dictionary of the foods of the world duizenden, dui - zen - den lemma's staan, en dan komt De Dikke Damp er op pagina 153 achter dat de man van zijn voetstuk valt?
3
Maar erger nog. De Dikke Damp citeert suggestief! Het enige wat op pagina 153 staat is South Africa's gooseberry is not a gooseberry [kruisbes], but a ground cherry
4
De stiekeme achterbakse uit zijn bek stinkende oplichter Dikke Damp voegt, alsof Root dat zo schrijft, "Physalis pruinosa" toe, en dat is precies en inderdaad wat anders
Maar dat schrijft Root helemaal niet!
Kan het allemaal vuiler en stiekemer en achterbakser...
5
Wat schrijft Root wél, zorgvuldig door De Dikke Damp weggelaten natuurlijk?
...the ground cherry, of which one variety may be familiar to you as the Chinese latern
Gewoon de Kaapse bes dus...
De vieze manke culinaire oplichter...
Ik was bij Knols Koek
Oude wijvenkoek
"Zo zacht dat je het ook zonder tanden kan eten"
Ze wisten niet dat Wieringa ophoudt met de Zoete hardbroodjes
Die verkopen ze ook, net als Wieringa's knappertjes
Dat was ff schrikken
Zout- en pepermolens
Nou malen die dingen uit de super prima
En tot niet zo lang geleden kon je ze open draaien en er je eigen peper of zout in doen
Witte muntok, Zwarte lampung, Guérande...
Maar dat kan dus niet meer want je kan ze niet meer open schroeven, en de vuile zooi die ze erin stoppen die wil ik niet op mijn bord
Goed, dan kopen we toch peper- en zoutmolens?
Tsja...
Thybo
Erg lekkere Deense kaas
"Wordt per roeiboot aangevoerd"
Twee molens bij Blokker
Kwam niks uit, hoe je ze ook afstelde
Twee molens bij Hema
Kwam niks uit, hoe je ze ook afstelde
Ik ook nog proberen met andere peper, ander zout...
Niks
Zowel Blokker als Hema. teruggebracht
Geen enkel probleem, geen enkele vraag of opmerking
"Hier hebt u uw geld terug"
Rozen harissa
Dat soort spul, je leest erover, je kent het niet
Ja, of het is jaaaaren geleden dat je het tegenkwam elders in de wereld
Altijd enkel kopen bij een echt goeie producent
Niet zo'n potje van AH
Proeven, ermee werken, en dán eens zelf gaan maken
Ik? Octopus-venkelstoof
Met ook zwarte olijven, kippenbouillon, witte wijn
En couscous met grote gele rozijnen
Niks aan de hand, zou je zeggen
Tsja...
Totdat ik bij Dille en Kamille kwam...
Een zout- en een pepermolen
"Kersenhout", en bovenal: peperduur
€ 55,- samen
En?
Uit de zoutmolen komt niks
Uit de pepermolen enkel heel fijn gruis
Terug naar de winkel
Een sterk bekakte frigide doos
Een gedoe! Een gezeur! Een gezeik!
Er wordt iemand van boven geroepen, een hautaine vette schommel (Bille en Kamille)
"Nee, u doet het verkeerd" "U draait het te vast" "Kijk!"
Vijf keer draaien, drie minuscule korreltjes...
Niks geld terug, maar wel een smerige grijns
Je zag in die ogen dat ik wel gelijk heb, maar geen gelijk ga krijgen
(Waarschijnlijk weten ze dat het zooi is, wat ze verkopen, en ze móeten die zooi verkopen...)
Bij die shittent kom ik nooit meer
(Dit hele peper- en zoutmolenverhaal bewijst trouwens naadloos dat Nederland een culinair apenland is)
O ja!
Ergens hadden ze een rookworst gekookt en in de vriezer gegooid
Dat is dan niet meer te eten
Het vet "is losgekomen"
Ik zeg Met goeie Dijon mosterd eet je het prima
En inderdaad
O ja!
Ik heb al heel dikwijls een Dry Martini geprobeerd
Ik vond het niks, ook niet met Noilly Prat
Maar vandaag ergens kreeg ik er een met Bombay Sapphire en Noilly Prat
Wow man wat lekker