dinsdag 7 mei 2019

Alweer geen patatten!





En ook geen pasta of rijst of bonen...



Libanese wrap

Met Mock chicken en paprika


Die Libanese wrap, dat heette vroeger Libanees brood

En die Mock chicken dat is Surinaams
Dat eten de Sarnami Hindoestani, Surinaamse hindoestanen
Soort TVP, Textured Vegetable Protein
Zie de foto boven
Prima te eten

Week dat spul met wat zout

Olijfolie, paprika, uit de pan

Ui, knof...
Harissa en Green thyme (groene zaätar)...
Kippenbouillon...
Mock chicken (nooit bakken!)...
Paprika...

Wrap insmeren met wat olie

Vullen, oprollen, oven




Oud brood

Met mozzarella, en sla ernaast

Mozzarella in carrozza


Mozzarella in plakken en droogdeppen

Oud wit boerenbrood kort weken in melk,wat uitlekken, op een plaat leggen en na even is het goed
Ik heb ooit gemerkt dat je oud brood wat je -al oud zijnde- vriest, dat je dat niet meer kunt gebruiken; dat flikkert uit mekaar

Eieren goed loskloppen met wat water en zout

Mozzarella op het brood, oregano, zwarte peper, ansjovis uit het zout (even in die melk geweekt)

Tweede snee erop, als pakketje tussen twee handpalmen aandrukken, door het ei halen, kort uitlekken, en in hete boter op hoog vuur bakken
Draaien!


Variaties

(wat anders dan ansjovis)


Schijfjes zwarte olijven en wat zout

Geroosterde pijnboompitten en flink zout

Pesto genovese




Polenta

Met zoutevis en wortel

Baccalà mantecato

Maak een dubbele hoeveelheid polenta, en giet de helft in een ingevette cakevorm en laat koelen
Zie volgende recept

Zoutevis weken
(Het vreemde is dat die gerechten Baccalà mantecato heten, romige zoutevis, maar gemaakt worden met stoccafisso, stokvis...[ben er al achter; in het noorden maken ze het gerecht Baccalà mantecato met stokvis want die hebben ze daar wel en baccalà niet] Ik gebruikte zoutevis) ("Visboer, als ik vraag wat die stokvis kost, krijg ik dan een hartverlamming?" -"Nou meneer, dat zou best wel eens kunnen...")

Kook de polenta en vergeet het zout niet

De vis kort koken, 10 minuten of zo, in volle melk, met peper en laurier

Vuur uit, deksel, 10 minuten

Wortelschijven koken, of grove julienne kort koken

Vis eruit vissen, schoon maken, stukjes

Pureren met wat van de gezeefde melk

Langzaam olijfolie erbij, kloppend; soort mayo maken

Alles bij mekaar


Je kan ook Polenta alla baccalà maken, Polenta alla Vicentina

Maken ze op vrijdagavond op het dorpsplein

Vis gekookt opbakken met ui en knof

Door de polenta

Dat is in grote lijnen het idee




Polenta plakken

Met Ragù napoletano, en sla ernaast


Je stort dus die polenta uit die cakevorm en die snij je in plakken

(Normaal leg je die dakpans gewijs op een ovenplaat, tomatensaus eroven en zwarte olijven, oven, eten met parmezaan erover geraspt)

Ragù napoletano zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Ovenschotel invetten

Plakken polenta

Verse majoraan

Ragù

Zwarte olijven

Aan tafel parmezaan erover malen
Malen; niet raspen




Naan

Met kip en Nangka muda


Lek een blik Nangka muda, jonge nangka, toko, geen rijpe zoete dus
Kost geen fuck
Snij in plakken

Maak asemwater

Haal het vel van drumsticks
Bruin in pindaolie
Pas op aanbakken

Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos, pepertje...

Laag vuur, kerrie (Kerrie djawa is prima, maar niet pikant), kippenbouillon,  rijstwijn (Hua diao gebruikte ik)...
Kip erin garen met de nangka (alles moet onder staan)

Naan in de oven bakken

Op smaak met gezeefd asemwater en kokos (in welke vorm dan ook) en vissaus

Nangka, het nieuwe superfood, hoor je deze dagen
Je bent een apelul of je bent geen apelul
Ik heb op dit blog al negen jaar geleden met nangka gekookt...