De ingrediënten voor een zeer fraaie pruimentaart
Zie het recept hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Smoutebollen!
Dat maak ik vanavond!
Oliebollen gebakken in reuzel
Smoutebollen is de Vlaamse naam
Smout = reuzel
Ik kwam erop toen ik erover las in Kezanse Kost, Cadzandse kost
Reuz'lboll'n
Bloem, gist, zout, eieren, lauwe melk, krenten, rozijnen
Rijzen
Bak in dampende reuzel in de koekenpan
Goed heet vet, want anders trekt het vet in de bollen
Kleine bollen, een soeplepel
Af en toe keren
Wordt koud gegeten, ontbijt nieuwjaarsdag
In stukjes gesneden, met bruine of witte basterdsuiker
Reuzel is uitgebakken niervet
Varken, rund, paard
Denk aan het ouderwetse frituurvet Blanc de bœuf, ik weet niet of het nog wordt verkocht
Zie dat uitbakken op dit blog hier, en nog wat verdere foto's op de dag erna
In dat paardenvet werd vroeger in België de friet gebakken in de frietkotten
Reuzel ging op het brood, eventueel gemengd met stroop
Verder zeer geliefd bij het stoven van wittekool en koolstamppot
In de keuken staat reuzel in het rijtje van het ganzenvet, en het eendenvet
En het kippenvet in de joodse keuken
Schmalz
Wat natuurlijk hetzelfde woord is als smout
Klassiek met reuzel
Plumpudding
Met reuzel dus, en méér dan een jaar van te voren gemaakt
Dat is wel wat anders dan dat getrut van het kokkerellende nijlpaard Yvet van Boven
Kabeljauwtong
Grote vissen dan dus
P/z, bakken in reuzel
Kruidkoek
Zoek op het blog
Vijgenkoek, dadelkoek, rozijnenkoek, kruidkoek met kandij, kruidkoek met boekweithoning, kruidkoek met zoute stroop en cranberries, ananaskoek, kruidkoek sinaasappel, kruidkoek met noten...
Balkenbrei, schaapskoteletten, pie-deeg en empanada-deeg, Weense goelasj, zuurkool, lams- en geitenbout, Yorkshire pudding, mincemeat, spitskool en rode kool...
Nonnenvotten
Nonnenscheten, Vlaanderen
Pets de nonnes, Frankrijk
Nonnenzuchten, Suspiros de monjas, Spanje
200 gram reuzel smelten op laag vuur en er 400 gram suiker in oplossen
De rasp van een citroen erdoor roeren, een halve liter water erbij en langzaam aan de kook laten komen
Dan heftig kloppend (niet met een garde; met een flinke houten lepel of zo) een kilo patisseriebloem erdoor slaan
Als het van de pan loslaat van het vuur nemen, de massa op een tafel storten en kneden (met een dubbelgeslagen theedoek, want anders brandt je je vingers)
Vijf eieren een voor een erdoor kneden, een platte lap ervan rollen en daar ruitjes uit snijden
Frituren op 180 graden, laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker
Dit is hetzelfde deeg (kookdeeg met vet, maar dan zoet) als voor Dingle pie