dinsdag 31 december 2019

Oliebollen?



De ingrediënten voor een zeer fraaie pruimentaart
Zie het recept hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)



Smoutebollen!

Dat maak ik vanavond!

Oliebollen gebakken in reuzel


Smoutebollen is de Vlaamse naam
Smout = reuzel

Ik kwam erop toen ik erover las in Kezanse Kost, Cadzandse kost

Reuz'lboll'n


Bloem, gist, zout, eieren, lauwe melk, krenten, rozijnen
Rijzen

Bak in dampende reuzel in de koekenpan
Goed heet vet, want anders trekt het vet in de bollen
Kleine bollen, een soeplepel
Af en toe keren

Wordt koud gegeten, ontbijt nieuwjaarsdag
In stukjes gesneden, met bruine of witte basterdsuiker




Reuzel is uitgebakken niervet

Varken, rund, paard

Denk aan het ouderwetse frituurvet Blanc de bœuf, ik weet niet of het nog wordt verkocht

Zie dat uitbakken op dit blog hier, en nog wat verdere foto's op de dag erna

In dat paardenvet werd vroeger in België de friet gebakken in de frietkotten

Reuzel ging op het brood, eventueel gemengd met stroop

Verder zeer geliefd bij het stoven van wittekool en koolstamppot


In de keuken staat reuzel in het rijtje van het ganzenvet, en het eendenvet

En het kippenvet in de joodse keuken
Schmalz
Wat natuurlijk hetzelfde woord is als smout




Klassiek met reuzel


Plumpudding

Met reuzel dus, en méér dan een jaar van te voren gemaakt
Dat is wel wat anders dan dat getrut van het kokkerellende nijlpaard Yvet van Boven


Kabeljauwtong

Grote vissen dan dus
P/z, bakken in reuzel


Kruidkoek

Zoek op het blog
Vijgenkoek, dadelkoek, rozijnenkoek, kruidkoek met kandij, kruidkoek met boekweithoning, kruidkoek met zoute stroop en cranberries, ananaskoek, kruidkoek sinaasappel, kruidkoek met noten...


Balkenbrei, schaapskoteletten, pie-deeg en empanada-deeg, Weense goelasj, zuurkool, lams- en geitenbout, Yorkshire pudding, mincemeat, spitskool en rode kool...




Nonnenvotten

Nonnenscheten, Vlaanderen
Pets de nonnes, Frankrijk
Nonnenzuchten, Suspiros de monjas, Spanje

200 gram reuzel smelten op laag vuur en er 400 gram suiker in oplossen

De rasp van een citroen erdoor roeren, een halve liter water erbij en langzaam aan de kook laten komen

Dan heftig kloppend (niet met een garde; met een flinke houten lepel of zo) een kilo patisseriebloem erdoor slaan

Als het van de pan loslaat van het vuur nemen, de massa op een tafel storten en kneden (met een dubbelgeslagen theedoek, want anders brandt je je vingers)

Vijf eieren een voor een erdoor kneden, een platte lap ervan rollen en daar ruitjes uit snijden

Frituren op 180 graden, laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker

Dit is hetzelfde deeg (kookdeeg met vet, maar dan zoet) als voor Dingle pie