zondag 29 december 2019

Zonder aardappel




Zuurkoolpie

Met knakworst en eekhoorntjesbrood


Reuzel, ui, knof...

Zuurkool meebakken en goed uit elkaar halen met twee vorken

Laurier, fijngewreven karwij, gespleten jeneverbessen, gebroken witte peperkorrels (Muntok!), rookspekblokjes...

Fors stevige witte wijn...

Uren...

Alles goed koud: 300 patisseriebloem, 6 gram zout, 225 reuzel (of ongezouten boter dan maar weer) door mekaar werken met de korstdeegstamper (zie hier; alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Goed koelen, verder werken tot het vet enkel nog uit heel kleine stukjes bestaat

Goed koelen

Met koude handen er richting 100 ml water doorkneden, bal, folie, koeling

Zuurkool uitlekken

Ingevette vorm, deeg, zuurkool, stukjes geblancheerd eekhoorntjesbrood, in de lengte gesplitste Frankfurters erop met de snijkant ingewreven met scherpe mosterd
(Echt gerookte knak dus; neem bv. de verse bij Aldi)

Deksel (randen vochtig plakken), gat, fleurons, geklopt ei...

Oven 170° tot goed goudbruin




Portobello burger

Een uitvinding!

Niet natuurlijk die flauwekul van portobello ipv burger
En al helemaal niet de flauwekul van portobello's ipv het brood

Groot succes bij jong en oud!


Portobello's kopen: moeten even groot zijn, of mooi verschil als er kleine kinderen mee-eten

Maak warme tomaten-paprika salsa (zie hier; ff scrollen)

Rundergehakt aanmaken met versgemalen ui-granulaat en idem knof (kruidenkraam markt of betere Chinese toko), versgemalen korianderzaad, p/z

Portobello's steel eruit en rand van de hoed eraf (langs het breedste punt snijden)

Spul fijnhakken en door het gehakt werken

Burgers vormen, niet te dun en net in de hoeden passend

Tweezijdig snel bruinen in hete boter, niet garen!

Hoeden rondom inwrijven met sterke olijfolie (trekt erin)

Hoeden (+ p/z en bakvet burgers erin) met burgers erop in het midden van de oven op een rooster, 180°, 10 minuten

Goede burgerbroodjes (Jumbo) snijden en op het snijvlak in een droge koekenpan bruinen tot het gaat walmen

Vuur uit, draaien, deksel, even wachten

Burgers maken (hoed onder) en serveren met die salsa




Stoofpatrijs

Met spruitjes en kastanjepuree

Minispruitjes van Jumbo, makkelijk schoon te maken, weinig afval
Een doosje bleek 129 stuks, dat weer wel


Schoongemaakte patrijs opbinden, p/z en rondom bruinen in hete boter
Uit de pan

Sjalot, knof, peterselie...

Patrijs terug en flamberen met armagnac

Tijm, laurier, jonge rode wijn, gevogeltefond...

Spruitjes schoon en garen in gevogeltefond

Kastanjepuree altijd maken met wat gevogeltefond (doet niemand, is heerlijk), en daarnaast room en p/z

Gaar: de saus op smaak met bittere chocolade en binden met Beurre manié




Ragi

Met Tempeh ketjap en pikante tomatensaus

Ragi oftewel Finger millet, vinger-gierst (vanwege de peulen in de vorm van een hand met gebogen vingers, zie hier)
Indiase winkel
Er wordt ook pasta van gemaakt, en alcohol (bier en gestookt)
Ik heb de foto's wel, maar die van de ragi is onscherp, dus een van het web


Ragi spoelen, en met kippenbouillon en wat peper pap van koken
Zwelt sterk!
Je kan het ook kapot koken en er roti's van maken, of balletjes die je bakt

Tempeh ketjap gewoon bij AH kopen
Is prima spul en scheelt veel werk
Bakken in pinda-olie en uit de pan

Pinda-olie, ui, knof, pepertje...
Tomatenprut, Chinese rode druivenwijn (Chefoo)...
Proef op zout (gebruik Oxo of zo)

Tempeh erin warmen




Vulkaan

Met knoflooksalami, mozzarella, oude Goudse, gele paprika en tomatensaus


Gele paprika heel fijn snijden, sauteren in olijfolie en uit de pan

Olijfolie, ui, knof, gedroogd gebroken pepertje zonder de pitjes...

Tomatenprut, zaätar, p/z, wat rode wijn, wat inkoken

Mozzarella prakken
Goudse raspen

Deeglap voor 2/3 aan de lange zijde salami erop, saus, de paprika, mozzarella, Goudse

Oprollen voor zover belegd
In een cirkel vouwen en de bodem zo arrangeren dat ie dicht is
Daarop weer salami etc.

Oven

Je ziet hieronder dat de kraterwand mooi gebroken is en er lava uit is gestroomd
Dat doe je door de cirkel niet stevig te sluiten





O ja!

Wat is dat toch, die Flikker Maastricht?

Zou dat nog steeds die Onno Hoes zijn?