Zuurkoolpie
Met knakworst en eekhoorntjesbrood
Reuzel, ui, knof...
Zuurkool meebakken en goed uit elkaar halen met twee vorken
Laurier, fijngewreven karwij, gespleten jeneverbessen, gebroken witte peperkorrels (Muntok!), rookspekblokjes...
Fors stevige witte wijn...
Uren...
Alles goed koud: 300 patisseriebloem, 6 gram zout, 225 reuzel (of ongezouten boter dan maar weer) door mekaar werken met de korstdeegstamper (zie hier; alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Goed koelen, verder werken tot het vet enkel nog uit heel kleine stukjes bestaat
Goed koelen
Met koude handen er richting 100 ml water doorkneden, bal, folie, koeling
Zuurkool uitlekken
Ingevette vorm, deeg, zuurkool, stukjes geblancheerd eekhoorntjesbrood, in de lengte gesplitste Frankfurters erop met de snijkant ingewreven met scherpe mosterd
(Echt gerookte knak dus; neem bv. de verse bij Aldi)
Deksel (randen vochtig plakken), gat, fleurons, geklopt ei...
Oven 170° tot goed goudbruin
Portobello burger
Een uitvinding!
Niet natuurlijk die flauwekul van portobello ipv burger
En al helemaal niet de flauwekul van portobello's ipv het brood
Groot succes bij jong en oud!
Portobello's kopen: moeten even groot zijn, of mooi verschil als er kleine kinderen mee-eten
Maak warme tomaten-paprika salsa (zie hier; ff scrollen)
Rundergehakt aanmaken met versgemalen ui-granulaat en idem knof (kruidenkraam markt of betere Chinese toko), versgemalen korianderzaad, p/z
Portobello's steel eruit en rand van de hoed eraf (langs het breedste punt snijden)
Spul fijnhakken en door het gehakt werken
Burgers vormen, niet te dun en net in de hoeden passend
Tweezijdig snel bruinen in hete boter, niet garen!
Hoeden rondom inwrijven met sterke olijfolie (trekt erin)
Hoeden (+ p/z en bakvet burgers erin) met burgers erop in het midden van de oven op een rooster, 180°, 10 minuten
Goede burgerbroodjes (Jumbo) snijden en op het snijvlak in een droge koekenpan bruinen tot het gaat walmen
Vuur uit, draaien, deksel, even wachten
Burgers maken (hoed onder) en serveren met die salsa
Stoofpatrijs
Met spruitjes en kastanjepuree
Minispruitjes van Jumbo, makkelijk schoon te maken, weinig afval
Een doosje bleek 129 stuks, dat weer wel
Schoongemaakte patrijs opbinden, p/z en rondom bruinen in hete boter
Uit de pan
Sjalot, knof, peterselie...
Patrijs terug en flamberen met armagnac
Tijm, laurier, jonge rode wijn, gevogeltefond...
Spruitjes schoon en garen in gevogeltefond
Kastanjepuree altijd maken met wat gevogeltefond (doet niemand, is heerlijk), en daarnaast room en p/z
Gaar: de saus op smaak met bittere chocolade en binden met Beurre manié
Ragi
Met Tempeh ketjap en pikante tomatensaus
Ragi oftewel Finger millet, vinger-gierst (vanwege de peulen in de vorm van een hand met gebogen vingers, zie hier)
Indiase winkel
Er wordt ook pasta van gemaakt, en alcohol (bier en gestookt)
Ik heb de foto's wel, maar die van de ragi is onscherp, dus een van het web
Ragi spoelen, en met kippenbouillon en wat peper pap van koken
Zwelt sterk!
Je kan het ook kapot koken en er roti's van maken, of balletjes die je bakt
Tempeh ketjap gewoon bij AH kopen
Is prima spul en scheelt veel werk
Bakken in pinda-olie en uit de pan
Pinda-olie, ui, knof, pepertje...
Tomatenprut, Chinese rode druivenwijn (Chefoo)...
Proef op zout (gebruik Oxo of zo)
Tempeh erin warmen
Vulkaan
Met knoflooksalami, mozzarella, oude Goudse, gele paprika en tomatensaus
Gele paprika heel fijn snijden, sauteren in olijfolie en uit de pan
Olijfolie, ui, knof, gedroogd gebroken pepertje zonder de pitjes...
Tomatenprut, zaätar, p/z, wat rode wijn, wat inkoken
Mozzarella prakken
Goudse raspen
Deeglap voor 2/3 aan de lange zijde salami erop, saus, de paprika, mozzarella, Goudse
Oprollen voor zover belegd
In een cirkel vouwen en de bodem zo arrangeren dat ie dicht is
Daarop weer salami etc.
Oven
Je ziet hieronder dat de kraterwand mooi gebroken is en er lava uit is gestroomd
Dat doe je door de cirkel niet stevig te sluiten
O ja!
Wat is dat toch, die Flikker Maastricht?
Zou dat nog steeds die Onno Hoes zijn?