zaterdag 21 december 2019

Jawel!



  jaar bestaan we vandaag!




We zijn al vijf dagen feestelijk aan het koken

Wát we kookten, dat zal ik eens vertellen



Kokkels en shiitake, gestoomd met sake

Met sushi rijst


Spoel de sushi rijst goed, en laat een uur uitdruppen

Zet een glaasje sake met maizena klaar

U moet maar zien wanneer u de sushi rijst kookt
Het moet wel wat afkoelen
Gelijke delen water en rijst opzetten met wat zout
Kookt: laag vuur, 15 minuten
Vuur uit, 15 minuten
Sushi azijn erbij en roerend koelen

Rijstkafolie, sjalot, knof...

Shiitake: stelen eraf en de hoeden grof in stukken

Stoom met de kokkels boven een flinke scheut sake
Steeds de mandjes opschudden zodat alles open gaat
Geen inlegvel gebruiken; de truc is dat het kokkelvocht in de sake loopt

De stoomsake bij de sjalot en inkoken

Bind met die maizena en proef op p/z

Bedenk dat een gekookte kokkel aan gewicht voor 3/4 uit schelp bestaat
Levende dus mét het vocht erin voor 4/5 uit niet-kokkel


Prachtige droge Royal Tokaji erbij




Pasulj

Servische bonensoep

Pasulj is natuurlijk hetzelfde woord als phaseolus


Hoeveelheden voor 10 porties

500 gram sugar beans (grote witte bonen; betere Turk; de Griek heeft ze ook, Fasiola gigandes, en in Frankrijk heten ze soissons) anderhalve dag weken

Eerst wordt het velletje rimpelig; regelmatig omroeren en bovendrijvende velletjes verwijderen

Als de velletjes weer strak zijn dubbeldoppen waar nodig (tussen duim en gebogen wijsvinger erin knijpen), en dat kan veel werk zijn
Zijn de bonen al split, dan hoeft er niet gedopt te worden


Olijfolie, 2.5 handen soepgroenten, grof gesneden knof...

De bonen erbij plus het weekwater, laurier, tijm, (liefst berg-)bonenkruid, grof gebroken peperbolletjes

Aan de kook met 330 gram blokjes (niet te klein) rookspek
Laten sudderen

Half gaar: 375 gram grove stukken winterwortel erbij
Laten sudderen

Driekwart gaar: 400 gram vrij grove stukken grove rookworst erbij, en driekwart pot milde ajvar

Na even sudderen 2 grof gesneden groene paprika's erbij (in die landen samen met de wortel, maar dat is daar geen kaspaprika)(als je kaspaprika even lang als de wortel meestooft dan is ie z'n rika kwijt, hahaha wat ben ik toch geestig!) en idem rode ui

2 varkensbouillonblokjes erbij (Poolse winkel of Chinese toko)

(Die bonen koken kapot trouwens; heerlijk!)

Een prachtige Rosado Ayerre erbij




Filet mignon

Met Corne de gatte en kleine champignons

Filet mignon: Aldi ("tournedos"); de rest Jumbo


Champignons schoon borstelen
Is ff werk; één doosje = ± 80 stuks

Sauteren in boter
P/z
Vuur uit

Olijfolie en boter, sjalot, knof, peterselie (nogal fijn gesneden)...
Bij de champignons na die te hebben geflambeerd (weer op het vuur dus) met armagnac

Kook de aardappelen in de schil, met zout
Goed in de gaten houden want "ze slaan om"

Champignons verroomsauzen
Licht pikant maken met gochugaru
Worcestershire
Proef op z

Bak bief boter


Château David 2016 erbij; mooi genoeg!




Sprot

Op pizza, met paprikasaus


Sprot afgieten, olie opvangen
Neem altijd die uit de Kieler Bocht
Ik had een blik met tijm en citroen erin
Zit dat er niet in: wat tijm over de sprot voordat de handel de oven in gaat, en citroen als gebakken

Olijfolie, vrij klein gesneden rode paprika sauteren
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof, pepertje (ik ga weer milde ajvar gebruiken; wil je pikante paprikasaus neem dan toch milde ajvar en gebruik pepertjes; veel lekkerder)

Ajvar erbij, wat witte wijn, op smaak met zaätar, kook wat in en proef

Paprika erin

Pizzadeeg inwrijven met wat van de olie uit het sprotblik

De saus erop (ietsje apart houden), de sprot daarop, rand met restje saus inkwasten

In de oven op de pizzasteen


Calvet Chardonnaye mousseux sec!




Sateh babi

Met bahmi goreng en pindasaus

Alles "trafasie", Surinaams


Marineer blokjes varkenshaas in rijstwijn van zwarte kleefrijst, Light soy, gemberstroop, Tabasco, limoensap
Koele plek, niet koud
Roer regelmatig

Week Surinaamse bahmikruiden in zo weinig mogelijk water

Kook mie, uit, koel, wat olie erdoor

Kippenbouillon met wat van de marinade
Blancheer er tauge in

Pinda-olie, ui, knof, Surinaamse trasi (die blokjes, niet trafasie potje)...

Potje trafasie kruidenmix naar smaak erdoor
Proef op hot

Witte wijn, wat marinade, wat inkoken

Een deel apart voor de bahmi (plus de geweekte kruiden daarbij), en een ander deel gebruiken bij het maken van de satehsaus

Maak die satehsaus dan dus, met die kippenbouillon en dat spul hierboven

Bak de sateh

Bak de mie met na even dat spul erdoor

Piep de tauge warm


Rosé Château La Gordonne...