zaterdag 28 december 2019

Met aardappel



Corne de gatte
Erg lekker; Jumbo
Altijd in de schil koken
Met Filet mignon en mini champignons
En roomsaus met gochugaru 
Zie dat spul hier (alle links in een nieuw venster)
Kost geen ruk bij de betere toko
(Tip: toko's in universiteitssteden: Japans en Koreaans spul)
Zie het recept hier
Scroll wat



Ik weet niet wat het is, maar ik kondigde de derde aflevering van deze serie aan als "de laatste", en de vierde ook...

Dat is dus niet zo

Zie die vierde post hier

Daar meteen ook een link naar de eerste aflevering...



Reibekuchen

Limburg

Voor als je met Carnaval teveel bier op hebt


Rasp aardappelen boven een zeef, laat ze goed uitlekken, dep ook droog en knijp uit in een doek

Werk er op een kilo aardappelen een klein ei door en (liefst boekweit)bloem met p/z erdoor, tot je er een plak van kunt vormen

Bak ze aan beide kanten bruin in boter of olie, of frituur ze


Variaties

Rasp een normaal grote ui op een kilo aardappelen erdoor

Eet met appelstroop

Meer ei erdoor, en dan ook zure room
En meer bloem dan dus



Mini champignons


Potato chips


Snij of schaaf grote aardappelen, geschikt om te frituren, in dunne plakjes
Varieer eerst wat met de dikte; per aardappelsoort kan het resultaat nogal verschillen
Denk zeker niet dat ze flinterdun móeten zijn

Was de plakjes in stromend niet te koud water tot ze geen zetmeel meer afgeven

Dep ze goed droog tussen twee handdoeken

Frituur ze op 170 graden tot goudgeel

Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout



Een fraai dooraderde Filet mignon



Perkedel

Lees: frikadel



Een pond aardappelen in de schil koken, pellen, prakken

Werk er flink uitgelekte gesauteerde sjalotten door

Z/p en nootmuskaat

Meng er goed fijn gehakte lente-ui, geperste knof en goed fijn gehakt selderijblad door

Kneed er 250 gram gehakt door, 2/3 mager rund 1/3 vet varkens

Werk er een ei en een eiwit door

Balletjes, platdrukken, bakken


Serveer met Nasi kuning, en Buncis kecap (boontjes ketjap, sperzie sambal ketjap dus)



Roomsaus met gochugaru
Het moet nog wat trekken
Dan wordt de saus mooi rood en lekker


Pommes Anna



Snij geschilde vastkokende aardappelen op de mandoline, op 3 millimeter

Leg een enkele laag, dakpansgewijs in het rond werkend, in een ronde beboterde ovenschaal

Kwast in met gesmolten gezouten boter, bestrooi met iets witte peper en beleg met de volgende laag

Enzovoorts

Bak op 190 graden tot mooi bruin



Zie de volgende aflevering hier




Die kleur heeft wel wat
En het smaakt minstens zo mooi als groene pepersaus



O ja!

Iets kopen bij Bol

Bevalt niet

Review

Enkel iets negatiefs aanklikken

En dan kan je wat je ook maar wilt als profielnaam invullen

4g&!yd¢ñ?°-¾w35gß]¦bk probeerde ik

"Deze profielnaam is al in gebruik"

Zo kennen we de eigenaar AH weer...


AH dat is, net als Bol, heel veel fantastische verhalen
Maar als je goed kunt kijken dan zie je "Eerst de poen, dan de klant"

Jumbo, dat is net als Coolblue
Eerst de klant, dan de poen


Vleesfond AH (runder hebben ze niet)
Hoofdingrediënt: "Varkensgelatine"
Lees: varkensvet

Runderfond Jumbo
Hoofdingrediënt: "Bouillon getrokken van rundvlees en groente"
En Godverdomme ook nog 40% goedkoper ook!