zaterdag 7 december 2019

Beanz!



Sardien-bonenburgers
Zie het recept hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Bonen prakken



Bonen hebben een ziel

Pythagoras
  
Uhh, daarom at ie ze niet!




Flageolets

Groene kidneybonen zeg maa
r



Enorm lekker bij lamsvlees, met lams-jus over die bonen

Koop in blik (Jumbo), of koop gedroogd en week en kook



Sardien erdoor


Kikkererwten, Catalaans


Kook de bonen, met stukken ui, knof  en laurier erbij

Kook eieren, en schrik ze ("Kijk! Daar loopt Jonah Freud!")
Pel, in tweeën, geel en wit apart

Bak in olijfolie ui en knof, en voeg even later stukken gekookte kalfsworst toe
Bak ze aan, roerend

Voeg blokjes tomaat toe, roer om en haal van het vuur

Kruid met flink half-pikant paprikapoeder (Ñora, of meng)

Voeg de uitgelekte bonen toe aan deze pan, met wat van het kookwater; het geheel moet ietsje te dun zijn

Meng gekookt eigeel goed met wat van het kookvocht en bind daarmee de saus

Proef op z/p, en serveer met blokjes eiwit erop



Het deeg


Chili con carne


Bak flink ui en en knof in olijfolie, met oregano, cayennepeper en komijn ("Chili-poeder")
Ik gebruik meestal ook venkelzaad

Druk gehakt op de bodem van de pan tot een platte koek en braad die aan

Steek de koek in enkele stukken en draai die om; bak aan

Steek ze dan in kleinere stukken etc. tot je hapklare brokken hebt

Voeg tomatensaus toe, meng goed en warm daarin, als het kookt, gekookte capucijners of kidneybonen of zwarte bonen op

Fabuleus wordt het met veldertjes / velderwten / jonge kapucijners
Eet je het zo dan maak je het nooit meer anders




Minestrone


Bak groenten zachtjes aan in wat olijfolie; ui, wortel, sperzie- en/of snijboon (snijboon in ruitjes gesneden), stukjes broccoli-stengel, selderijknol en knof

Doe er een hambeen bij of schraapsel daarvan (of desnoods stukjes rauwe ham) en voeg genoeg water toe om alles onder te laten staan

Laat aan de kook komen en dan 10 minuten zachtjes doorkoken

Haal van het vuur en laat 24 uur staan

Week en kook niet te grote witte bonen juist gaar

Kook een klein soort pasta bijna gaar

Pasta en bonen afgieten en bij de groenten doen

Water toevoegen tot alles meer dan onder staat

Kruiden met p/z, groene kruiden en laurier

Op half hoog vuur op een plaatje aan de kook laten komen met een deksel op de pan, en zachtjes door laten koken tot de pasta gaar is

Proeven op p/z

Serveren met groene pesto



Dat was ff vloeken de eerste keer
Want dat is nog enorm slap bij de eerste keer draaien



O ja!

Ik had vanavond Spaghetti alla colatura di alici gemaakt

God kolere wat is dat verslavend lekker...

God kolere...

Dat komt bovenaan in het eerste kookboekje ("ViesLekker")!

Wow man...

Ja kán er niet afblijven!
Je vreet de hele bak leeg...

Die colatura, dat broodkruim, die peterselie...

Waar je die colatura kan krijgen?
Nergens

Kopen kan je het hier


Dit gerecht hoort in één rijtje met Spaghetti cacio e pepe, en Spaghetti agli olio e peperoncino