Sardien-bonenburgers
Zie het recept hier
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Bonen prakken
Bonen hebben een ziel
Pythagoras
Uhh, daarom at ie ze niet!
Flageolets
Groene kidneybonen zeg maar
Enorm lekker bij lamsvlees, met lams-jus over die bonen
Koop in blik (Jumbo), of koop gedroogd en week en kook
Sardien erdoor
Kikkererwten, Catalaans
Kook de bonen, met stukken ui, knof en laurier erbij
Kook eieren, en schrik ze ("Kijk! Daar loopt Jonah Freud!")
Pel, in tweeën, geel en wit apart
Bak in olijfolie ui en knof, en voeg even later stukken gekookte kalfsworst toe
Bak ze aan, roerend
Voeg blokjes tomaat toe, roer om en haal van het vuur
Kruid met flink half-pikant paprikapoeder (Ñora, of meng)
Voeg de uitgelekte bonen toe aan deze pan, met wat van het kookwater; het geheel moet ietsje te dun zijn
Meng gekookt eigeel goed met wat van het kookvocht en bind daarmee de saus
Proef op z/p, en serveer met blokjes eiwit erop
Het deeg
Chili con carne
Bak flink ui en en knof in olijfolie, met oregano, cayennepeper en komijn ("Chili-poeder")
Ik gebruik meestal ook venkelzaad
Druk gehakt op de bodem van de pan tot een platte koek en braad die aan
Steek de koek in enkele stukken en draai die om; bak aan
Steek ze dan in kleinere stukken etc. tot je hapklare brokken hebt
Voeg tomatensaus toe, meng goed en warm daarin, als het kookt, gekookte capucijners of kidneybonen of zwarte bonen op
Fabuleus wordt het met veldertjes / velderwten / jonge kapucijners
Eet je het zo dan maak je het nooit meer anders
Minestrone
Bak groenten zachtjes aan in wat olijfolie; ui, wortel, sperzie- en/of snijboon (snijboon in ruitjes gesneden), stukjes broccoli-stengel, selderijknol en knof
Doe er een hambeen bij of schraapsel daarvan (of desnoods stukjes rauwe ham) en voeg genoeg water toe om alles onder te laten staan
Laat aan de kook komen en dan 10 minuten zachtjes doorkoken
Haal van het vuur en laat 24 uur staan
Week en kook niet te grote witte bonen juist gaar
Kook een klein soort pasta bijna gaar
Pasta en bonen afgieten en bij de groenten doen
Water toevoegen tot alles meer dan onder staat
Kruiden met p/z, groene kruiden en laurier
Op half hoog vuur op een plaatje aan de kook laten komen met een deksel op de pan, en zachtjes door laten koken tot de pasta gaar is
Proeven op p/z
Serveren met groene pesto
Dat was ff vloeken de eerste keer
Want dat is nog enorm slap bij de eerste keer draaien
O ja!
Ik had vanavond Spaghetti alla colatura di alici gemaakt
God kolere wat is dat verslavend lekker...
God kolere...
Dat komt bovenaan in het eerste kookboekje ("ViesLekker")!
Wow man...
Ja kán er niet afblijven!
Je vreet de hele bak leeg...
Die colatura, dat broodkruim, die peterselie...
Waar je die colatura kan krijgen?
Nergens
Kopen kan je het hier
Dit gerecht hoort in één rijtje met Spaghetti cacio e pepe, en Spaghetti agli olio e peperoncino