dinsdag 10 december 2019

En wat eet ik zelf met de kerst??



Foto's van het maken van Merguez broodjes
Die maak ik altijd eens per jaar in de bakkerij onder me
Komen de mensen binnen, snuf snuf, "Wat ruik ik voor lekkers?"
Nou ja, in het Frans dan, op de Belgische muziekleraar na
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)



Ik ga in deze tijd van het jaar niet zozeer af op uitgebalanceerd vlees gevogelte vis kaas ei tofu

Ik laat me meer sturen door het aanbod

En ik maak zaken waarvan ik denk Dat ga ik nou eens maken!

Ik bedoel: voor de eerste keer

15 dingen, wat voldoende is tot begin januari, want ik ga ook nog eens Servische bonensoep maken en eten voor/in de kroeg, en ik eet een keer of twee elders


Ik ga weer eens een rotolo maken, zie de foto's hier, maar nu ga ik de deeglap dwars oprollen, zodat het een langere dunnere wordt

Knoflookworst deze keer, mozzarella, parmezaan, tomaat


Gepocheerde eieren met risi e bisi (ik heb nog diepgevroren doperwtenpeulen, peulen dus, zonder erwten dus), met guajillo saus

Guajillo (goeachIEljo; zie hier), knof, bouillon, appelazijn


Parmesan polenta balls

Zie hier




Kokkels stomen met sake

Met tegelijkertijd shiitake stomen

Met sushi rijst


Garnalen, rijst, waterkastanje, groene asperges, groene curry

Zie hier

Geen jakobsschelpen en geen paksoi

Die Robin dat zal die Robin van Aziatische Ingrediënten wel zijn
Maar goed, die heeft het ook gewoon overgeschreven


Pizza ingelegde sprot, paprika, paprikasaus

Meer kan ik er niet over zeggen

Nou ja, sprot uit de Kieler Bocht natuurlijk!




Kip, ei, kouseband, rijst

Met Roti mix masala

Want dat moet ik eens proeven
De Classic versie was uitstekend


Patrijs

Met spruitjes en kastanjepuree

Taraa! Taraaaaa!!!


Soepkip

Met Jollof rice

Zie hier

Eerst die Obe ata maken en dan die rijst




Konijn

Met gedroogde pruimen in saus van Leffe brun

En met Belse friet!


Garlic bacon beer mac 'n cheese balls

Zie hier

Mac 'n cheese balls maakte ik eerder al eens
Zie hier


Een grote pie

Gevuld met gemengde paddo's, zuurkool, ambachtelijke knak en mosterd

Eerder gemaakt met kastanjechampignons
Nu met zo'n grote paddopot van Aldi




Had ze dieper in moeten snijden op sommige plekken
Het vet van de worstjes borrelt over het brood...
On ge lo fe lijk lekker...


Een idee!

Bak een burger in een portobello in de oven

Omgekeerd op een heel goed burgerbroodje

Met flink ui en zo, en smuts...


Sateh babi

Met trafasi pindasaus

En lontong en sugar snaps


Filet mignon

Met friet, jus, kleine witte champignons

En roomsaus met gochugaru
Zie hier
En dat is geen "poeder", dat zijn vlokken





O ja!

Iemand vertelde dat er bij die persoon in een Gronings dorp een buurtbewoner langskwam die een idee voor een gezamenlijk vuurwerkfestijn had, en dat ie morgenavond langskwam "voor de vrijwillige bijdrage"

Ik zeg Een refo zeker?
Ja

Ik zeg Dat doet me denken aan iets van een tijd geleden
Toen kreeg ik een brief "We komen de glasvezel die en die dag om zo laat aanleggen"
En wat later weer een brief "Onze afspraak over het aanleggen van de glasvezel..."
Wat "afspraak"?