zaterdag 14 december 2019

Vego is passé!



Foto's van Tau kwa met Chu chow chili sauce
(Vego...)
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)



Ik zit al anderhalf jaar te denken Wanneer is dat vego nu eens uit

De laatste maanden voelde ik het aankomen

En zie!  

AH Kerst Allerhande
Nauwelijks vego!
Eén op de acht hoofdgerechten, maar dat heet dan wel "Stoof", en wordt non vego ingeleid met "Goedgevuld, geurig, vooraf te maken en het wachten waard. Dit ultieme comfortfood doet het ook heel goed op het kerstmenu."
En dan, helemaal onderaan op de pagina, onder een niks vego-achtige foto: "Vega paddestoelenstoof met puree"
Het aller-allerenigste vego recept wat niet groente of aardappel of zo is, op 227 pagina's! [Hier kom ik later nog op terug; zó erg was het nou ook weer niet, maar toch maar toch maar toch]

AH De Kerstfavorieten
Rijen vlees, wild en kip, wat vis, nop vego

AH Bonus
Als je erg goed zoekt dan vind je enkele dingen die vego zijn maar niet zo genoemd worden ("Groentenburgers") en een uiterst zeldzaam als vego aangeprijsd artikel ("Ministerretjes vega")


Allerhande Kerst 2018
63% vego, althans volgens de Volkskrant
Die het nog eens dikketjes overdeden
Zie hier
Maar wat schreef de Volkskrant? "Er zijn mensen die er het hele jaar naar uitkijken: de kersteditie van het gratis Albert Heijn-kooktijdschrift Allerhande. Maar de editie van 2018, sinds deze week in de winkel, riep teleurgestelde reacties op op de Facebookpagina van de supermarkt - te veel vegetarisch en groente, te weinig ‘echte’ recepten, luidden de klachten"


Ik merk hier even fijntjes op dat ik in zes dagen een keer rood vlees eet, een keer kip of zo, een keer vis (maar wel veel vis vooraf), een keer kaas, een keer ei, een keer tofu




Trends


Ik kijk nu even naar alle supermarkten

Rood vlees en wild!

En dat niks vego zie je ook bij de rest, maar ietsje minder sterk

(Die Roland Hoepel van Foodtube, die is er nog niet helemaal achter; die schreef enkele dagen geleden "Als ik één in het oog springende trend van het afgelopen jaar zou moeten noemen, is dat de stijgende populariteit van de vegetarische keuken.")(Ach gut...)(Nou ja, hij bedoelt het goed)(Toch?!)


Meer én mooiere patisserie

Kant en klaar, maar waarom ook niet

Je bent geen patissier, toch?!

En kijk eens naar de Fransen


Ook een trend!

Filet mignon tournedos noemen, en tournedos Filet mignon noemen

Zie ook Smulweb hier
Niks tournedos; Filet mignon
En trouwens: mooi vlees verkutten met blauwe kaas-mayo...
Proleet!

Nederland culinair apenland...




Nieuwe producten


Dat valt wel mee

Lidl en AH hebben Bavette-rollade


Nieuw product? Trend?

Carpaccio van dit en dat

Terug van weggeweest


Lidl

Flespompoen à la Hasselback


AH is trouwens echt een proletenwinkel aan het worden

Maar ja, wat moeten ze anders, sinds steeds meer mensen met verstand van eten naar Jumbo overstappen...

"Stilton gemarineerd in zoete port"

Cursief van mij

(Hasselback aardappelen heeft dit jaar iedereen trouwens)


Jumbo

Corne de gatte aardappelen

Kocht ze en u hoort van me




Op de AH Kerst Allerhande kom ik nog terug

Nu de Boodschappen van de Superunie

Zie de leden ervan hier


Ziet er weer mooi uit

Serieuzer en vriendelijker dan Allerhande

Veel spectaculaire ogende gerechten, waaronder een vego met geitenkaas gevulde pompoen uit de oven
(Twee vego hoofdgerechten hier, op 14 totaal)

Veel fraaie nagerechten
Spiegeltaart met frambozenmousse, dat soort werk

Paté (pâté ja) in pancetta
Kweenie

Een afdeling Solo Diner
Een afdeling kindergerechten die ook de anderen goed zullen smaken
Een afdeling buffetwerk
Een afdeling gourmetten met heel aardige recepten, ja, dat kan natuurlijk niet anders, maar kijk je dan in de Allerhande, dan zie je daar enkel We verkopen dit en We verkopen dat
Een afdeling drankjes en speciale koffies
Een afdeling hapjes voor oudjaarsavond
Een afdeling ontbijten nieuwjaarsdag
En een heel handig en mooi overzicht achterin



Een chocolade, pepers en honing snoepje
Prima spul
Niets overheerste
Van Sinterklaas



O ja!

Vanavond at ik kokkels en shiitake, gestoomd op sake

Met sushi rijst

God kolere wat was dat goor vies lekker...

Met Dry Tokaji...

God Goristus....




O ja!

Ze vroegen me "Zijn er ook zaken waar u geen verstand van heeft?"

Ik zeg "Ik vrees dat ik daar geen verstand van heb"