maandag 9 december 2019

Koken met kaas!



Inkopen uit Oost- en Zuid-Oost Europa
Paprikapuree
Onontbeerlijk in Servische bonensoep bv.



Aardappelen met kaas uit de oven

Gratin Dauphinois


Een klassieker; een tijd lang in elke Nederlandse bistro vaste prik, in de tijd van Hugh "udkn" Jans ("Een teentje knoflook udkn", uit de knijper)


Klop een ei met wat melk los en roer er heel fijn gehakte knof door

Vet een ovenschotel in en leg daar een laag dunne rauwe
aardappelschijfjes in; druk ze wat aan

Strooi daar geraspte gruyère over en giet daar het eimengsel op

Beleg met nog een laag dunne aardappelschijfjes waarop weer geraspte Gruyère

Druk iets aan en strijk af met een laagje crème fraîche

Bestrooi ook dat met gruyère en leg dan hier en daar een klontje boter op de kaas

Zet een dik half uur in een oven op 200 graden



Boleten
Polen


Witlof met geitenkaas

Kook gesneden witlof tot bijna gaar

Laat goed uitlekken, hussel er wat notenolie door, en gratineer in de oven met stukjes vrij stevige (of geraspt stevige) geitenkaas en wat nootmuskaat daarover

Er kunnen ook pijnboompitten op of (geroosterde) door

Idem gedroogde tomaat uit de olie



Poolse bouillonblokjes van gerookte krabbetjes


Slakken met geitenkaas


Maak als Escargots à la Bourguignon maar werk stevig smakende
geitenkaas door de boter (een op een)

Gebruik vrij zachte geitenkaas of geraspte harde

Serveer niet alleen met goed stokbrood, maar ook met een salade Roma sla, rode ui en Tasty Tom



Mooie Griekse olijfolie


Bak en brea

Friesland



Besmeer Fries roggebrood met boter

Beleg met Friese nagelkaas

Beleg dan met Friese beschuit (harder en zoeter dan gewone, hoewel je ook een soort zonder suiker hebt)



Tahin met sinaasappel
Lekker spul



Fondue Neuchâteloise

Zwitsers dus



Sneetjes oud stokbrood begieten met flink droge witte wijn, liefst Zwitserse, en ze in een oven bijna droogstoken
(halverwege een keer draaien)

Bestrooien met gemalen kaas (gruyère of appenzeller), en gratineren

Eventueel wat zoet paprikapoeder over die kaas



Rechts Poolse pruimenjam
Links Poolse "chocoladejam"
Chocolade met pruimen
Heel erg lekker



Zie de volgende aflevering hier