Inkopen uit Oost- en Zuid-Oost Europa
Paprikapuree
Onontbeerlijk in Servische bonensoep bv.
Aardappelen met kaas uit de oven
Gratin Dauphinois
Een klassieker; een tijd lang in elke Nederlandse bistro vaste prik, in de tijd van Hugh "udkn" Jans ("Een teentje knoflook udkn", uit de knijper)
Klop een ei met wat melk los en roer er heel fijn gehakte knof door
Vet een ovenschotel in en leg daar een laag dunne rauwe
aardappelschijfjes in; druk ze wat aan
Strooi daar geraspte gruyère over en giet daar het eimengsel op
Beleg met nog een laag dunne aardappelschijfjes waarop weer geraspte Gruyère
Druk iets aan en strijk af met een laagje crème fraîche
Bestrooi ook dat met gruyère en leg dan hier en daar een klontje boter op de kaas
Zet een dik half uur in een oven op 200 graden
Boleten
Polen
Witlof met geitenkaas
Kook gesneden witlof tot bijna gaar
Laat goed uitlekken, hussel er wat notenolie door, en gratineer in de oven met stukjes vrij stevige (of geraspt stevige) geitenkaas en wat nootmuskaat daarover
Er kunnen ook pijnboompitten op of (geroosterde) door
Idem gedroogde tomaat uit de olie
Poolse bouillonblokjes van gerookte krabbetjes
Slakken met geitenkaas
Maak als Escargots à la Bourguignon maar werk stevig smakende
geitenkaas door de boter (een op een)
Gebruik vrij zachte geitenkaas of geraspte harde
Serveer niet alleen met goed stokbrood, maar ook met een salade Roma sla, rode ui en Tasty Tom
Mooie Griekse olijfolie
Bak en brea
Friesland
Besmeer Fries roggebrood met boter
Beleg met Friese nagelkaas
Beleg dan met Friese beschuit (harder en zoeter dan gewone, hoewel je ook een soort zonder suiker hebt)
Tahin met sinaasappel
Lekker spul
Fondue Neuchâteloise
Zwitsers dus
Sneetjes oud stokbrood begieten met flink droge witte wijn, liefst Zwitserse, en ze in een oven bijna droogstoken
(halverwege een keer draaien)
Bestrooien met gemalen kaas (gruyère of appenzeller), en gratineren
Eventueel wat zoet paprikapoeder over die kaas
Rechts Poolse pruimenjam
Links Poolse "chocoladejam"
Chocolade met pruimen
Heel erg lekker
Zie de volgende aflevering hier