maandag 16 september 2019

Gekookt!





Vijgenijs


(Hoeveelheden zie de foto)

De steel van kleine gedroogde vijgjes afsnijden, zodat ze een beetje open zijn

In kokend water (ze moeten iets meer dan juist bedekt zijn)

Weer aan de kook: vuur uit en acht uur laten staan

Deze hele handel blenden

Verse vijgen (ook weer zonder steel) meeblenden

Pot vijgenjam warm en erdoor werken

Koelen, koeling

IJs draaien met wat citroensap erdoor




Roomijs met aardbeiencoulis


250 gram aardbeien blenden met 50 gram fijne kristalsuiker, sap van een halve citroen, en eventueel tot 10 cl water

Koelen

Naast roomijs serveren




Pruimenijs

Van Reine Victoria


250 gram pruimen ontpitten

Blenden met 125 rietsuiker en 200 ml room

Koelen

IJs draaien




Pruimentaart

Ook Reine Victoria


Pruimenjam maken van 2 gewichtsdelen pruimen op 1 gele basterdsuiker
De pruimen in stukken, de suiker erdoor, en enkele uren laten staan, regelmatig omroerend
Langzaam aan de kook
Zachtjes laten pruttelen
Prakken met de grove stamper
Prakken met de plaatstamper

Bodem
250 gr patiseriebloem
7 droge gist
Snuf zout
40 zachte zoete boter
30 suiker
Een klein ei
100 melk, lauw
Bloem, kuiltje, gist, wat suiker, wat melk, bloem erover en een tijdje laten staan
Melk erdoor werken, dan het ei en het zout, dan de boter
10 minuten kneden
Bal, afgedekt, 1 uur...
Kneden, uitrollen

Vlaaivorm invetten
Deeg
Halve pruimen
Pruimenjam

Half uur op 180°




And now for something quite different

Ossenstaartkroketten


Ossenstaartbouillon trekken
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Zeven, koelen, ontvetten, inkoken
Vlees afhalen en stukjes vet verwijderen

Proef op p/z en Worcestershire

Boter, sjalot, knof...

Patisseriebloem (flink)

Bouillon (het moet goed dik zijn na afkoelen)

Proef
Het moet stevig aan de smaak zijn

Vlees erdoor (vrij fijn)

Koelen, koeling

Kroketten vormen etc.





Ben nu van alles aan het maken met kwetsen
Uit de Poolse winkel!