maandag 23 december 2019

Hier móet knof in!



Foto's vandaag:
Chausson met suçuk en shishito
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)



Knof!!!



Zeebaars uit de oven

Baskisch


Kerst-gerecht


Met zeebaars bedoel ik hier die goudkleurige vis, die vrij "hoog" is; niet zo langwerpig dus

Maar het kan ook met andere soorten niet té langwerpige zeevis, zoals (Red) snapper

Ontschub deze vissen niet maar eet ze "van het vel af"

Wrijf de uitgehaalde en schoongemaakte vis van binnen en van buiten in met olijfolie

Stop geplette knoflooktenen in de buikholte

Maak diagonaal aan één zijde van de vis drie redelijk diepe inkervingen, van kopkant naar staartkant
Kop links: van linksboven naar rechtsonder dan dus

Leg de vis in een braadslede (inkepingen boven) en steek een niet te dun citroenpartje in elke snede

Bak in een hete oven

Bedruip af en toe met wat olijfolie



Suçuk


Gambas met druivenchutney


Laat niet te dunne plakjes knof langzaam en lang sudderen in heel goede olijfolie, op heel laag vuur

Schep de knofjes eruit

Gril ongepelde gambas, bestreken met de olijfolie

Bestrooi ze met zeezout en decoreer ze met de schijfjes knof

Serveer met warme druivenchutney
(Maak als elke andere chutney, met rode druiven, en gebruik als zoet Turkse druivenstroop, pekmez)




Kachkéis

Luxemburg



Door bekenden die Kachkéis ("kookkaas") uit Luxemburg laten meebrengen, en dat niet zó eten
Met Harzer Schmelzkäse kan het ook

In een goed met knof ingewreven sauspannetje stukjes kaas in een scheutje water laten smelten

Eigeel erdoor roeren en op toast eten

In Luxemburg is het een ontbijt-gerecht

(Als je het laat stollen, wat heb je dan? Juist. Smeerkaas.)




Croutons

Eerst gewone



Snij droog witbrood (casino) in blokjes

Roerbak ze in hete boter of olijfolie (of half half!) tot ze goudbruin zijn

Laat uitlekken op keukenpapier


Knoflook croutons

Bak eerst zachtjes en heel langzaam dikke knofschijfjes uit in die boter of die olie of die 50/50

Et cetera





O ja!

Steeds maar weer nieuwe bezoekers hier
Bezoekersaantal stijgt maar door

Ik móet dus voor die nieuwe bezoekers de download van Vreten! melden
Hoe Petra Mossel, pardon, Possel, en haar companen van Mangiare een ontzagwekkend culinair oor werd aangenaaid!

Download de schitterend vormgegeven PDF van Uitgeverij ViesLekker hier!

(Gaat naar je downloadmap)